Gyermekkönyvek a Könyvhéten

Vidd hírét!
 
 

Magyarországon május utolsó vasárnapján rendezik a Gyermeknapot, de több ország ragaszkodik a hagyományokhoz, és a Nemzetközi Gyermeknapot a legtöbb helyen június elsején, azaz éppen ma tartják. A Gyermeknap megünneplése Törökországból ered, ott először 1920 április 23-án tartották meg. Magyarországon 1931-től ünneplik, 1950-ig egy egész hétig tartott. 1950 óta csak egy napig tart, és május utolsó vasárnapján tartják.

A Nemzetközi Gyermeknap alkalmából megnéztük, hogy a 82. Ünnepi Könyvhéttel párhuzamosan megrendezett 10. Gyermekkönyvnapok mit tartogat a legkisebbek számára. A kínálat nagy, mi a teljesség ígénye nélkül válogattunk párat a héten megjelenő könyvek közül.

A Manó Könyvek négy új könyvvel várja a látogatóit a héten. Tóth Zita tollából itt van Filc, a zoknimuki legújabb kalandja, amelynek címe Filc, a zoknimuki és az Öreg Kút titka. A hétéves Filc a családjával, a szöszt és kacatot végtelen mennyiségben fogyasztó apukájával, folyton idegeskedő anyukájával és vidám kistestvérkéivel a mukizugban, vagyis Félix, a tízéves kisfiú szobájának falában élnek. A muki-törvények ugyan szigorúan tiltják az ilyesmit, de Félix, az embergyerek és Filc, a zoknimuki mégis barátságot kötnek egymással. Mókás és nem egyszer veszélyes kalandjaikról a Filc, a zoknimuki című meseregényben már olvashattunk. A Filc és az Öreg Kút titka című kötetben a jó barátok egy bájos mukilány, Biberke megmentésére sietnek. Az árva mukilányt a zoknimuki-család fogadta be otthonába, ám alig telik el egy hét, Biberke az éj leple alatt útnak indul, hogy visszatérhessen titkokkal övezett távoli otthonába. Az út veszélyes és kalandos, és bár a mukilány igen bátor és vakmerő, a kissé mohó és esetlen mukifiú varázserejére és bizonytalannak tűnő, de annál önfeláldozóbb tervére is szükség van ahhoz, hogy a mukilány végre hazatérhessen. – A könyvet a szerző szombaton délután 3 órától dedikálja a kiadó standján.

Egy órával később ugyanitt lehet autogrammot szerezni Tasnádi Emese mesekönyvébe; a Julijuli és Mackót Agócs Írisz illusztrációi díszitik. Egy mesegyűjtő kislány tündérek és manók nyomába szegődik. A várost járva Julijulit és Mackót olyan felnőttekkel hozza össze a véletlen, akikről előbb-utóbb kiderül, hogy különlegesek: remekül beszélik a mackónyelvet, és egy-egy csodálatos történettel gazdagítják a kislány mesekollekcióját. A könyvet a szerző az illusztrációkért felelős Agócs Írisszel közösen szombat délután 4-kor dedikálja a Vörösmarty téren, a Manó Könyvek standján.

Megjelenik a Claude könyvek legújabb darabja is, a Claude nyaral. Alex T. Smith regényében is beköszönt a nyár, s Claude már megint unatkozik… Egy reggel azonban zseniális ötlete támad: irány a strand! Bepakolja kedvenc bőröndjét, és legjobb barátja, Bolyhos Zokni uraság társaságában elindul a tengerpartra. A kiskutya a városban sem unatkozott, de a fövenyen (és a vízben) még fergetegesebb kalandok várnak rá. Cápák és kalózok rettegjetek, itt jön Claude, a kincsvadász kiskutya!

Vasárnap délután 3 órától Varró Dániel dedikálja a kiadó egyik nagy sikerkönyvét, az Akinek a lába hatos c. korszerű mondókás kötetet. A könyvről tavaly ősszel mi is írtunk.

A Pozsonyi Pagony Kiadó is gondol a legkisebbekre. A majom mamája egy elkóborolt kismajomról és egy segítőkész pillangóról szól, az egész kötet egy bravúros verses utazás az őserdőn keresztül. A lapozó végén persze meglesz a papa is és a mama is, minden kisgyerek örömére. – Kőszeghy Csilla saját illusztrációival díszítette a Bumburi nyaral c. kötetét. Bumburi egy bohókás, rakoncátlan és lelkes kutyus, nagy fekete foltokkal, nagy fekete fülekkel – és… no igen, a lábán hol görkorcsolyával, hol vízisível, attól függően, éppen mibe csöppen bele, a szó szoros és átvitt értelmében is. Mert Bumburival mindig történik valami. Először is általában elveszik, aztán beleesik valamibe, olykor elkószál vagy megijed valamitől. Még az a szerencse, hogy mindig ott van mellette Lili, aki vigyáz rá! A városi kalandok után most Bumburi és Lili a tengerhez utaznak. Bumburi többek között találkozik egy félelmetes cápával, és majdnem repülni is megtanul. 2-4 éveseknek ajánlja a kiadó.

Bátky András Pipogya és a Városvédő Szent c. könyvében folytatódnak a kicsik kedvenc budapesti medvéjének kalandjai. Hogy kicsoda Pipogya? Igazából Medve Alfonznak hívják, a hatodik kerület szívében lakik, legfőbb ismertetőjele, hogy láthatatlan. Csak úgy, mint a többi városi vadállat. Csupán néhány kivételezett gyerek láthatja őket. Pipogyának, Tigris Oszkárnak és Oroszlán Gézának, no meg persze Tominak, Annának és Eszternek ezútta Váraljai Elemérrel (akit csak Városvédő Szent néven szoktak emlegetni), és egy bizonyos BAKKER-rel kell felvenniük a harcot. Hogy sikerül-e majd a végén egy jókedvű Ollé!-t kiáltani? – kiderül a könyvből.

A József Attila-díjas Berg Judit Rumini sorozatának új darabja, a Rumini Datolyaparton is már a nagyobbaknak, a 6-12 éveseknek szól. Rumini és barátai egy háborúskodás kellős közepébe csöppennek: a dzsungel különös népei állnak harcban a túlélésért. Galléros Fecó régi barátai, a mindenre elszánt ripacsok, a jó kedélyű denevérek, és az igazságtalanul száműzött trónörökös próbálják megmenteni Datolyapartot a végső pusztulástól, és ebben a Szélkirálynő legénysége is segítségükre siet. Vérszívó denevérek, cápák, egy ostoba selyemmajom király és egy titokzatos varázsló is nehezítik egér-tengerészeink küldetését. S hogy a baj még nagyobb legyen, egy kalóztámadás során maga a Szélkirálynő is odavész.

A 10. Gyermekkönyvnapok teljes kínálatáért látogass el erre a címre.


Vidd hírét!