Könyvhét – a negyedik napon

Vidd hírét!
  •  
  •  


A Könyvhét negyedik napján 16 órától az Athenaeum Kiadó standján Törőcsik József dedikálja Észhelyzet c. könyvét. Az Észhelyzet főszereplőia magyar légiforgalmi irányítók: ők azok a férfiak és nők, akik minden idegszálukat megfeszítve, hatalmas nyomásnak és stressznek kitéve vezérlik a földről a több száz tonnás repülőgépeket. Munkájuk sikerén nap mint nap, sőt akár percenként, ezrek élete múlik. Nem csoda, hogy légiforgalmi irányítónak lenni igazi kiváltság, komoly kiképzésen kell átesnie annak, aki tagja akar lenni ennek az elitklubnak. Nem kevesen véreznek el a különböző szakmai és fizikai rostákon. Csak a repülés igazi szerelmesei tartanak ki a végsőkig. A kötetben a magyar légiforgalmi irányítók egyik nagy öregje, Törőcsik József mesél nem kevés humorral a szakma kulisszatitkairól, a kiképzés hol fárasztó, hol összekovácsoló mindennapjairól, a sikerekről és azokról a pillanatnyi malőrökről is, amelyek akár végzetes katasztrófához is vezethettek volna. Megtudjuk, hogy a szocialista katonai vezetés olykor hajmeresztő helyzetekbe sodorta a magyar légiforgalmi irányítókat, és fény derül arra is, amit repülős körökben már régóta rebesgetnek: hogy mi okozhatta a Malév 1975-ös ferihegyi katasztrófáját.

Vasárnap 17 órakor kerül sor Pataki Tamara első regényének bemutatójára. A könyv az Alexandra Kiadógondozásában jelent meg a Könyvhétre, az eseményre a Nyugati téri Alexadra Pódiumon kerül sor. Az elsőkönyves szerzővel Vasvári Judit, a kötet szerkesztője beszélget. Pataki Tamara másodikos gimnazista. Kilencévesen kezdett el írni a maga szórakoztatására, mert olyan történetre vágyott, amelyben minden fordulatot a saját kedvére alakíthat. Öt évvel később a Penna Írósuliban kapott megerősítést abban, hogy amit csinál, az mást is érdekelhet. Ennek az ösztönzésnek köszönhetően alig tizenöt évesen befejezte első regényét. Az ember a sötétben arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehetséges-e igaz szerelem boszorkány és halandó között. Az első világháború árnyékában egymásra talál a fiatal katonatiszt és a boszorkány. A férfit kétségek gyötrik, mert nem hisz az erőszakban, és nem osztozik a harc mámorában égő német vezetés elbizakodottságában. A nőt kérdések gyötrik, vajon miért irtotta ki az emberiség a boszorkányfaj nagy részét évszázadokkal ezelőtt, és lehet-e ennek ellenére szeretni őket, vagy jobb is, ha a nagy háborúban végképp elpusztítják egymást. Hans és Babette szerelmének tragikus háttere az yperni gáztámadás, amelyben több mint százezer ember halt meg vagy vesztette el látását, ahogy a férfi is, aki így lesz ember a sötétben.

A tavalyi őszi szezon egyik legnépszerűbb könyve volt Szalai Vivien Hamis gyönyör című kötete, mely egy luxusprostituált történetén keresztül egy rejtett, titkos világot mutat be, ahol mindent pénzben mérnek: a rangot, a boldogságot és a szexet is. A főszereplő, Szofi életének újabb részletét ismerhetjük meg Szalai Vivien új könyvében, a Drága kéjben, mely az első részhez hasonló nyers őszinteséggel mutatja be a luxusprostituált és egy budai milliárdos megaláztatásokkal, fájdalmakkal teli kapcsolatát. A kötet bemutatójára június 5-én, vasárnap 19 órától kerül sor a Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiumán, ahol a szerzővel Stohl András színművész beszélget. A Drága kéj egy magyar luxusprostituált és egy budai milliárdos története. A nő a legkeresettebb magyar luxusprostituált. A férfi budai milliárdos, a leggazdagabb üzletemberek egyike. Túlfűtött, durva szenvedélyen alapuló viszonyuk során elmerülnek a legmélyebb perverzióban, s közben a nő megjárja a poklok poklát. A Hamis gyönyörben megismert Szofi igaz története révén bepillantást nyerünk a hazai felső tízezer és a politikai elit eltitkolt, mocskos világába, Tel-Aviv luxusszállodáiba vagy éppen a Párizsban magyar szexrabszolgákat tartó szaúdi herceg hálószobájába. Az utazás végén ugyanúgy levonhatjuk a tanulságot, mint Szofi: az életben mindennek ára van, s mindenért meg kell fizetnünk.

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Litera és a Hungarofest Duna-legendárium című kortárs magyar irodalmi antológiája és a Legendary Danube című angol nyelvű kortárs irodalmi antológia. A magyar nyelvű könyvet 2011. június 5-én, vasárnap 15 órakor dedikálják a szerzők, a Litera Mátyás-ponyva című kötetét kiadó Palatinus Könyvkiadó sátránál, a Vörösmarty téren.

A teljes vasárnapi programért látogass el a rendezvény hivatalos oldalára.

 


Vidd hírét!
  •  
  •