Kiadják Conan Doyle első regényét

Vidd hírét!
  •  
  •  

A regény egy középkorú férfiról szól, aki a köszvénye miatt szobafogságra kényszerült, és az élet nagy kérdéseivel foglalkozik. Sir Arthur Conan Doyle 1883-ban írta, majd postára adta, a kiadójának címezve. A brit posta valahol elveszítette a kéziratot, így Doyle emlékezetből írta újra. Soha nem fejezte be a történetet; az első Sherlock Holmes regény, A bíborvörös dolgozószoba két évvel később jelent meg, és ez új irányt jelentett az írónak.


Rachel Foss, a British Library irodalmi kéziratainak vezető kurátora őszre tervezi a könyv kiadását. A hölgy elmondta, hogy a kézirat 2007 óta része a könyvtár Conan Doyle-gyűjteményének, és rájött, hogy Doyle első regényére sokan kiváncsiak lehetnek. A szerző hagyatékát gondozó Arthur Conan Doyle Literary Estate is engedélyét adta a könyv publikálásához.

Foss a BBC-nek elmondta, hogy a regény cselekményét és a jellemábrázolásokat egyfajta lazaság jellemzi, ami abból fakad, hogy ez volt Conan Doyle első próbálkozása a nagyobb terjedelmű próza terén. Korábban több sikeres novellát, elbeszélést is publikált. A regényen élete későbbi szakaszában még dolgozott, ami arra utal, hogy nem vetette el az ötletet soha, bár később hangoztatta, hogy ez a korai munkája valahogy zavarba hozta.

A regény főszereplője, bizonyos John Smith az élet nagy kérdéseiről filozofálgat, a politikától a vallásig szinte mindenről, és néha párbeszédbe elegyedik a főbérlőjével, Mrs. Rundle-el. Ms. Foss megjegyezte, hogy Mrs. Rundle olyan, mintha Mrs. Hudsont, a későbbi Sherlock Holmes főbérlőjének alakuló figuráját látnánk.

Szintén ősszel egy másik Conan Doyle regény is izgalomba hozhatja a mesterdetektív rajongóit: novemberben jelenik meg a The House Of Silk, amely a szerző halála után 81 évvel lát napvilágot, 106 évvel azt követően, hogy papírra vetette híres detektívje utolsó esetét. Azt a történetet Watson doki meséli el egyes szám első személyben, a regényt a leginkább gyerek- és ifjúsági könyveiről ismert Anthony Horowitz írja.

 


Vidd hírét!
  •  
  •