Salman Rushdie tévésorozatot ír

Vidd hírét!
  •  
  •  

Megértük azt a napot is, amikor a kortárs irodalom egy nagyra tartott alakja elismerően nyilatkozik a televíziós sorozatokról. Az Booker-díjas indiai-brit Salman Rushdie tévésorozatot ír egy amerikai kábeltévéhálózatnak, a Showtime-nak. A sátáni versek szerzője úgy véli, hogy a minőségi sorozatok átvették a mozifilmek szerepét, és a könyvekhez hasonlóan a tévé is széleskörű publikumhoz képes eljuttatni egy üzenetet egy-egy sztori által. „Olyan, mintha e két világ legjavát ötvöznénk – mesélt nemrég az Observernek adott interjújában a tévésorozat írásáról. – Az ember kipróbálhatja magát a filmek világában is, de a történet fölött sokkal nagyobb hatalma van.” Rushdie szerint a mozifilmek esetében a szövegíró csak egy alárendelt alkalmazott, míg a sorozatoknál a teljes történetet kontrollálhatja.


A sci-fi sorozat a The Next People címet viseli; az alaptörténet valós tudományos tényekre épül, de az egyes epizódokben feltűnnek majd természetfeletti- és földönkívüli elemek is. A forgatás még csak ezután kezdődik, de a pilot története már kész van.

Az ötlet az író amerikai ügynökétől származik, ő javasolta, hogy Rushdie tévésorozattal próbálkozzon, mielőtt visszatér a regényíráshoz. Szerintük Amerikában a minőségi film (és a film történetének megírása) nagyon mély válságba került. Rushdie szerint egy képregény alapján írt, 300 milliós költségvetésű, speciális effektekkel telezsúfolt film elkészítése nem nagy dolog, de közben az éppen most forgatott Az éjfél gyermekeihez nagyon nehéz volt megteremteni a szükséges anyagiakat. Az író 1981-es, Booker-díjas regényéből az Oscarra is jelölt Deepa Mehta rendez egész estés játékfilmet Winds of Change címmel.

A The Next People-t a Working Title készíti, ugyanaz a stúdió, amely falai közül olyan sikerfilmek kerültek ki az elmúlt évtizedekben, mint a Négy esküvő és egy temetés vagy a Nanny McPhee-filmek. Rushdie már elkészült a teljes sorozat vázlatával; a forgatásnál társproducerként is asszisztálni fog.

 


Vidd hírét!
  •  
  •