Antiszemiták a Törpök?

Vidd hírét!
 
 

A fentiek a 33 éves Antoine Buéno szájából-tollából hangzanak el, aki legújabb könyvében azt igyekszik bizonyítani, hogy gyermekkorunk kedvencei, az apró, kék, komikus kis élőlények antiszemiták, rasszisták, sztálinisták, illetve nácisták lennének.

Állítása szerint, a törpök világa őt Sztálin kommunizmusára (a piros csizmát és kalapot viselő Törpapában Sztálint, a mindig mindent tudó Okoskában pedig Trotzkij megtestesülését látja), illetve a német nácizmusra emlékezteti (felvetése szerint ugyanis Hókuszpók, a görbe-orrú gonosz mágus- aki nem mellesleg az arany megszállotja- a zsidók antiszemita kariktúrája; továbbá  a szőke Törpillában az árja tökéletesség arhetípusát látja).

De nemcsak kommunisták meg nácisták a Törpök, hanem rasszisták is, állítja Bueno a Wall Street Journal-nek adott interjúban, ugyanis a legelső – A Fekete Törpök címmel – ellátott képregényben „a törpök megbetegszenek. És amikor betegek, nem piros lesz a bőrük, vagy lila, vagy bármilyen más szín, hanem fekete. És amikor megfeketednek, elveszítik minden intelligenciájukat. Teljesen meghülyülnek, emellett még beszédkészségük is kámforrá válik, folyton csak azt ismételgetik nyap nyap nyapUgyanolyanok, mint az afrikai szinesbőrüek a 19-ik századi gyarmatosítók szemében.”

A június elején megjelent Kis kék könyv címet viselő írás azonnali és ellenséges érzületű reakciókat váltott ki, a Törpök rajongói barátsátalan jelzőkkel illették a szerzőt, többek között paranoid tévhitektől űzött csalónak nevezvén őt, aki megrontja gyerekkori emlékeiket.

A Hupikék Törpikék 1958-ban születtek: először csak mellékszereplői voltak a francia–belga Spirou magazin számára készült Janó és Bibice képregénynek, majd a belga Pierre Culliford, alias Peyo önálló történetet kreált számukra, mely több mint húsz kötetben jelent meg, és több száz részből álló rajzfilmsorozat is készült belőle.

Culliford fia, Thierrz Culliford a L`Express nevű francia lapnak adott interjújában kijelentette, hogy az apját soha nem érdekelte a politika. „Amikor választások voltak, mindig megkérdezte anyámat: Kire szavazzak?” – mondta Culliford, majd hozzátette, hogy nem olvasta Bueno könyvét, aki – szerinte – úgy értelmezi a törpök történeteit, ahogy szeretné „mindaddig amíg ezzel nem támadja apámat”.

Forrás: The Telegraph


Vidd hírét!