Az amerikai sikerlisták urai

Vidd hírét!
 
 

Téa Obreht tollából a The Tiger’s Wife, Jo Nesbøtól a The Snowman és James Rollins új regénye, a The Devil Colony is nagy sikernek örvend ezekben a hetekben a tengerentúlon – mindegyik megtalálható a legfontosabb sikerlistákon. Mi most azonban nem velük, hanem az alábbi hárommal foglalkoztunk. Ígérjük, hogy közelebbről a fent említetteket is nagyító alá vesszük. Mindegyik ígéretesnek tűnik.

Tom Clancy: Against All Enemies

Tom Clancy neve a magyar olvasók előtt sem ismeretlen, a népszerű amerikai szerző magyar fordításban az utóbbi években kiadóról kiadóra vándorolt – bár az olvasókat inkább az érdekli, hogy megjelenjen, hogy kinél, az már mellékes. Jelenleg az Ulpius-ház készült kiadni 2010-es regényét, az Élve vagy halva címűt. Az amerikai sikerlistákon most az új regénye, az Against All Enemies tarol. Max Moore CIA-ügynök csapatát egy bombatámadás Pakisztánban eltünteti a Föld színéről. Az egykori SEAL-katona nyomozni kezd, hogy felfedje a terroristákat, ám minél mélyebbre ás, annál sötétebb összeesküvésre bukkan, s hamar rádöbben, hogy a megoldást nem Pakisztánban, hanem az amerikai-mexikói határon kell keresse. A könyv a tengerentúli fontosabb sikerlistákon az élmezőnyben található: a Los Angeles Timesnál, a Publishers Weeklynél és a New York Timesnál második, ugyanez a képlet a Nielsen BookScan szerint is, de a USA Todaynél is megfordult már a dobogón. Elég valószínű, hogy jövőre már magyarul is olvashatjuk.

Ann Patchett: State of Wonder

Ann Patchett-et is ismerik már idehaza, a Kelly Kiadó gondozásában jelent meg negyedik regénye, az Életszonáta, amelyért az írónő 2001-ben PEN/Faulkner- és Orange-díjat is kapott. A State of Wonderben az Amazonas vidékére utazunk, ahol Dr. Marina Singh egykori kollégája földi maradványait keresi, aki felettébb furcsa körülmények között hunyt el. Itt találkozik egy másik orvossal, Dr. Anneck Swensonnal, a neves nőgyógyásszal, aki egy helyi törzs szaporodási mutatóit kutatja. Swensont azért fizetik, hogy kiderítse, mitől képesek a bennszülött nők középkoruk után is könnyedén szülni. Dr Swenson és Dr. Singh ugyanannak a cégnek dolgoznak, és a múltjuk egy olyan része is közös, amit Singh hosszú ideig próbált elfelejteni. A dzsungel mélyén kénytelen szembenézni a múltjával. – A State of Wonder a Los Angeles Times és a San Frnacisco Chronicle sikerlistáján ezen a héten első, a New York Timesnál negyedik, a Publishers Weeklynél ötödik, a Nielsen BookScan szerint nyolcadik.

Janet Evanovich: Smokin’ Seventeen

Evanovich szingli fejvadásza a tizenhetedik részben egy hidegvérű gyilkos elől menekül. Az áldozatok száma egyre csak nő, a gyilkos kilétét homály fedi, és csak annyi biztos, hogy Stephanie, a sorozat hőse is a listán van. Eközben magánéleti problémái is akadnak: választania kellene Trenton, Joe Morelli és Ranger között, az anyja viszont azt tanácsolja, hogy rúgja ki mindhármat, és válassza az egykori focisztárt, aki nemrég költözött vissza a városba.

A sorozatot nálunk az Ulpius-ház indította útjára, de a tizenhetedik magyarul még nagyon messze van. A kritikusok korábban arra panaszkodtak, hogy valahol a tizenharmadik epizódnál minőségi romlás következett be, és az új résztől sincsenek elragadtatva. Ennek ellenére tarol a regény a sikerlistákon: az LA Timesnál harmadik, a NY Timesnál, a Wall Street Journalnál és a Publishers Weeklynél első, az USA Today és a San Francisco Chronicle a héten a második helyre sorolta.

Te melyiket olvasnád legszívesebben?

 


Vidd hírét!