A 2011-es Thriller-díj nyertesei

Vidd hírét!
  •  
  •  

Szombaton New Yorkban a Grand Hyatt szállóban adták át a 2011-es Thriller-díjakat. Az International Thriller Writers minden évben díjazza a műfaj legjobbjait, az elmúlt években olyanok munkáit részesítették elismerésben, mint Lisa Gardner, Robert Harris vagy Joseph Finder.


2011-ben a keményfedelű regények kategóriájában John Sandford lett a győztes. A 2010-es Rossz vérért kapta, ami – a JLX Kiadónak köszönhetően – már magyarul is olvasható. Sandford új krimijének, a Virgil Flowers sorozat negyedik részének szörnyetegei egy szekta tagjai, akik – legalábbis ezt képzelik magukról – az Úr igéjét követve jutnak el a legförtelmesebb szex-bűntettekig és a belőlük fakadó gyilkosságokig. A lelkész fiából, a poszt-hippiből lett nyomozó, Virgil Flowers eszén azonban ők sem járhatnak túl. Hiába, ez senkinek nem sikerül, legfeljebb egy-egy nőnek olykor, pláne, ha kolléganő az illető nő, és a vonzerejét önmagán kívül a seriffcsillag és az ingerlően hullámzó csípőre illesztett soklövetű növeli.

A most díjazott szerző 1944. február 23-án született Cedar Rapidsban, Iowa államban. Eredeti neve John Roswell Camp, a John Sandford egy írói álnév.Újságíróként  1980-ban már a Pulitzer-díj döntősei között volt, melyre az amerikai őslakosokról írt cikksorozata miatt jelölték. 1996-ban meg is nyerte a Pulitzer-díjat egy olyan cikksorozatért, melyben Élet a földön címmel egy amerikai farmercsaládot mutatott be. Most a Thriller-díjat is odaítélték Sandfordnak.

A puhafedelő könyvek kategóriájában J. T. Ellison kapta a 2011-es díjat a The Cold Room c. regényért. Ez a Taylor Jackson sorozat harmadik darabja, amelyben az írónő nyomozója egy perverz sorozatgyilkos után nyomoz. Taylort a nyomozásban vőlegénye, az FBI-ügynök Dr. John Baldwin is segíti, és arra próbálnak rájönni, hogy az ugyanolyan rituáléval elkövetett gyilkosságoat Európában ugyanaz az ember követi el, vagy esetleg párban dolgoznak.

Az írónő Coloradóban nőtt fel, de jelenleg Nashville-ben él; az egyik helyi lap, a Nashville Scene már 2008-ban azt írta róla, hogy ő az év legjobb krimiírója, de a szombati elismeréssel végre hivatalosan is elismerték a munkáját. Ellison könyvei magyar fordításban sajnos még nem jelentek meg eddig.

A legjobb első könyvesek közül Chevy Stevenst díjazták – őt tényleg nem fordították még magyarra, hiszen nemrég debütált. A Still Missingért kapta a díjat, de Amerikában már a második regénye, a Never Knowing is megjelent. A Still Missing egy nő elrablásáról szól, akit egy pszichopata egy távoli erdei faházban tart fogva. A nő megszökik, de lehet, hogy ez volt a könnyebbik fele. Visszatérni a régi kerékvágásba sokkal nehezebbnek bizonyul.

Elsőre A lepkegyűjtő jut eszembe arról, amit angolul a könyvről elolvastam, aztán Natascha Kampusch és az A Stole Life, amelyik a tengerentúlon mostanában jelenik meg. A téma felkapott, reméljük, hogy Chevy Stevensre is felfigyel valamelyik hazai kiadó.

Munkásságáért és a műfajhoz való kiemelkedő hozzájárulásáért különdíjban részesítették R. L. Stine-t. A magyar olvasók a Libabőr sorozatnak köszönhetően ismerik a nevét. Az előző években olyan szerzők kaptak különdíjat, mint Ken Follett, David Morrell, Sandra Brown, James Patterson és Clive Cussler.

 


Vidd hírét!
  •  
  •