A legjobban kereső amerikai krimiszerzők

Vidd hírét!
  •  
  •  

Április közepén az Alibi magazin írása nyomán közöltük minden idők legjobban kereső brit krimiszerzőit. Olyanokról van szó, akik regényeik eladásából lapátoltak össze maguknak egy szerény vagyont, bár némelyiküknél az Alibi beleszámolta az adaptációk jegybevételeiből származó pénzt is. Csak emlékeztetőül: a brit listát James Bond atyja, Ian Fleming vezeti – több mint 100 millió fontot keresett regényeivel. Ehhez képest az amerikai krimiszerzők kőgazdagok: az első helyezett John Grisham, aki könyveinek köszönhetően kb. 600 millió amerikai dollárt keresett mostanig. Az első tíz helyezettből hét ma is él, és az első három napjainkban is aktív tollforgató – vagyis várhatóan még gyarapodni fog az írásból származó vagyonuk. Ma az első öttel foglalkozunk:


1. John Grisham – 600 millió $

John Grisham 1984-ben kezdett írni, első regénye, a Ha ölni kell 1989-ben jelent meg. 2008-as adatok szerint 29 nyelven világszerte 250 millió példányszámban fogytak a könyvei; egyike annak a három szerzőnek, akinek sikerült egy első kiadású könyvéből kétmilliót eladnia – a másik kettő Tom Clancy és J. K. Rowling. A cég vitte a sikerlistákra, ez 1991-ben jelent meg, és hétmillió fogyott belőle. Eddig 24 regénye és egy novelláskötete jelent meg, 2011 őszén kerül az amerikaiak kezébe legújabb könyve, a The Litigators. Itthon a Geopen Kiadó gondozásában jelennek meg a művei, nemrég került a polcokra 2010-es regénye, a Vallomás, de a kiadó az ifjaknak szánt Theodore Boonesorozatot is útjára indította 2010-ben.

2. Dan Brown – 400 millió $

Dan Brown neve egybeolvadt Robert Langdon figurájával. A 47 éves amerikai író eredetileg művészettörténetet tanult, majd Los Angelesben zenészként és zeneszerzőként dolgozott, az írással csak 1993-ban kezdett foglalkozni egy Sidney Sheldon könyv hatására. A Digitális erőd végül csak 1998-ban jelent meg, a nagy áttörést azonban nem ez, hanem a 2003-as A da Vinci-kód jelentette. Ez volt a szerző negyedik regénye – az első hárommal szerény sikereket könyvelhetett el, az első kiadásokból kevesebb mint 10 000 példány fogyott csak, A da Vinci-kódból aztán világszerte 60 milliót adtak el. A 2009-es Elveszett jelkép már egyszerre jelent meg számos fordításban, és sorok álltak a könyvesboltok előtt. Dan Brown regényeit több mint 40 nyelvre fordították le, belőlük 80 milliónál is több fogyott világszerte.

3. Patricia Cornwell – 300 millió $

A harmadik helyezett egy hölgy, leginkább a Scarpetta-sorozatnak köszönheti hírnevét. Dr. Kay Scarpetta igazságügyi orvosszakértő esetei a magyar olvasóközönség soraiban is nagy sikernek örvend, nálunk az Alexandra Kiadó gondozásában jelennek meg az írónő regényei. Cornwell 1979-ben kezdett újságíróként dolgozni, 1983-ban publikálta első könyvét, Ruth Bell Grahamről írt biográfiáját. Később igazságügyi orvosok között és rendőrségen is dolgozott mint szakíró és számítógépes elemző. Előző tapasztalatait összegyúrta ez utóbbiakkal és írni kezdett – első regényének 1990-es megjelenéséig három történetet termelt, és volt már része elutasításban is, mire megjelent a Postmortem. Egyesek úgy vélik, hogy Cornwell regényei nagy hatással voltak az olyan tévésorozatokra, mint a CSI: A helyszínelők és a Döglött akták.

4. Robert Ludlum – 300 millió $

Robert Ludlum az első az írásból meggazdagodott amerikai írók listáján, aki nincs már közöttünk: 2001 márciusában hunyt el, közel 74 évet élt. Regényeiből közel 500 millió fogyott, 40 országban 33 nyelvre fordították le őket. Ludlum Jonathan Ryder és Michael Shepherd álnéven is publikált, ám a 300 millió amerikai dollárt nem e két alteregójának, hanem Jason Bourne alakjának köszönheti. Mielőtt az írásnak szentelte volna az életét, szolgált a Tengerészgyalogságnál, volt színész és producer is. Bourne alakjával legendát teremtett. Maga Ludlum csak három Bourne-történetet írt, a sztori azonban folytatódott a halála után is. Eric Van Lustbader további hat Bourne-esetet írt meg, a hetedik 2012-re várható, ez a The Bourne Upset címet fogja viselni. Nálunk Ludlum könyvei az IPC Könyvek gondozásában jelentek meg, s a kiadó Lustbader regényeit is lefordította magyarra.

5. Michael Crichton – 300 millió $

A Jurassic Park szerzője szintén nincs már közöttünk. Michael Crichton 66 évesen távozott az élők sorából, a torokrák győzte le 2008 november 4-én. Könyvei több mint 150 millió példányszámban fogytak világszerte, többet megfilmesítettek. Ő az egyetlen olyan ember, akinek egy alkotása egyszerre három helyen – tévés-, mozis- és könyves sikerlistán – volt az első helyen. Első regényét 1966-ban publikálta John Lange álnéven. 1969-ben Az Androméda törzs meghozta a sikert is, a következő évtizedekben olyan sikerkönyveket írt, mint A nagy vonatrablás, a Kongó vagy a Jurassic Park. Rendezőként is forgatókönyvíróként is bizonyított, ő rendezte többek között Robin Cook Kómáját, vagy az 1979-es, saját regényére épülő A nagy vonatrablást. Forgatókönyvíróként például a Twsiter c. filmen dolgozott, de ő volt az alkotója és producere a népszerű Vészhelyzet c. tévésorozatnak is. Halála után két majdnem kész regényt találtak az író számítógépén, ezek közül az egyik más magyarul is olvasható, a második novemberben jelenik meg angol nyelven.

 


Vidd hírét!
  •  
  •