Elárverezték Jane Austen kéziratát

Vidd hírét!
 
 

Az utolsó, még magánkézben maradt Jane Austen-regénytöredék kéziratát bocsátották árverésre nemrég Londonban. Mindenki hatalmas meglepetésére közel egy millió fontért kelt el, egész pontosan 993.250 fontért vásárolta meg egy oxfordi könyvtár, a Bodleian Library. A kézirat árát előzőleg max. 200-230 ezer fontra becsülték, így érthető, hogy hatalmas tapsvihar tört ki az aukciós teremben, amikor a kalapács harmadszor koppant.

A kézirat, amely Jane Austen The Watsons című befejezetlen regényének töredéke, 1804 körül keletkezett, és feltételezések szerint a mű egynegyede lehet. 68 oldalból áll, nagyon sok javítás és kihúzogatás látható benne. Tucatnyi másik oldal ugyanebből a regényből a New York-i Pierpont Morgan Könyvtárban található, ezeket az első világháború idején adták el, a Vöröskeresztet segítendő. Néhány másik oldal hat évvel ezelőtt tűnt el a University of London Queen Mary Könyvtárából. A regényt valószínűleg azért nem folytatta az írónő, mert cselekménye túl sok életrajzi elemet tartalmazott az Austen-család akkori periódusából. Margaret Drabble angol írónő szerint a részlet alapján ez a regény is egyenértékű alkotás lehetett volna az írónő befejezett műveivel.

Érdekes egyébként, hogy Austen befejezett és kiadott regényei közül egynek sem maradt fenn a kézirata. A most árverésre kerülő relikvián kívül csupán a Meggyőző érvek néhány kihagyott fejezete, illetve az írónő életében kiadatlanul maradt Lady Susan című regény eredetije ismert. Vajon a korabeli kiadók hanyagságának tudható ez be?

Richard Ovenden, a Bodleian Library igazgatója azt nyilatkozta, hogy nagyon örül, hogy sikerült ezt a könyvritkaságot megszerezni Angliának, hiszen többek között a fentebb említett amerikai könyvtár is licitált rá. A könyv árához a National Heritage Memorial Found (NHMF) is tetemes összeggel járult hozzá. Ovenden ígérete szerint idén ősszel kiállítják a kéziratot a nagyközönség számára is.

Jane Austen a XIX. századi angol irodalom kiemelkedő alkotója, az angolok kedvenc írónője. Legismertebb regényei az Értelem és érzelem, a Büszkeség és balítélet, a Mansfieldi kastély vagy az Emma. Műveiből több színházi és filmes adaptáció készült: hat regényéből több mint negyven forgatókönyv.


Vidd hírét!