Bartos Erika: Zakatoló

Írta : Bartos Erika
Eredeti cím : Zakatoló
Eredeti kiadás : 2011
Kiadó : Alexandra Kiadó
Terjedelme (oldalszám) : 79
74
Vidd hírét!
 
 

Az első találkozás: három a kislány. Amikor megkaptam Bartos Erika legújabb, Zakatoló című gyermekverses kötetét recenzálásra, épp nyaralni indultunk a tengerpartra. Betettem a csomagba, elvittük. Három gyerek volt velünk: egy kétéves, egy ötéves és egy nyolcéves kislány. A legnagyobb átolvasta, átlapozta a könyvecskét, néhány verset újra is olvasott. Élvezte, de egyszeri élmény volt. Ő amúgy is hercegnő-függő mostanában… A középső kislány többször felolvastatta a verseket, kiválasztotta a kedvenceket, amelyeket még többször felolvastatott, a képek alapján újra és újra elmesélte magának a történetkéket, saját rajzokat készített az illusztrációk alapján. Órákra elfoglalta magát. A legkisebb leányka teljesen bekattant: folyton a “Zsakatojó”-t kérte, olvasták, tapsikolták, ritmizálták az anyukájával, meséltek a képekről, állatokról, színeket, árnyalatokat tanultak… A könyvet határozottan jó ötlet volt erre a nyaralásra elvinni.

Itthon, dokumentálódás. Hazaérkezésünk után, vállalt kötelességemnek eleget akarván tenni, nekiültem, hogy megszerkesszem a Zakatoló ajánlóját. Mikor dokumentálódni kezdtem, meglepett a sok vehemens Bartos Erika-kritika. Nem tisztem ezeket kommentálni, a részletek megtalálhatók itt, itt, sőt itt is. Én három olvasó-kategóriát összegeznék: a szakemberek (a pszichológus, az olvasáskutató, a könyvtáros, a szerkesztő) elég egyhangúan elítélik a Bartos Erika-jelenséget; a szülők fele-fele arányban fogalmaznak meg dicsérő, illetve elmarasztaló véleményt; az igazi befogadók, a gyerekek pedig imádják.

Végszó, összefoglalás. Onnan indulok ki, ahol az előző bekezdésben abbahagytam: a megcélzott olvasókategória, a gyerekek nagyon szeretik Bartos Erika írásait. Ezt elismeri mindenki, számomra a bizonyíték a saját gyerekeim reakciója. Konkrétan a Zakatolóról: színes, kedves kis könyv. Apró gyerek-élmények a versikék témái, ritmusos, tapsolhatós, mondikálhatós alkotások. Tagadhatatlan Weöres Sándor hatása e versekre, de sebaj! Következő olvasnivalónak jöhetnek a magyar gyermekirodalom e halhatatlan értékei!

Kedvenceim a Sünvacsora, a Halak, a Mákos, még én is élveztettel olvastam a Hepehupát vagy az Ikreket. A kisgyerek kezébe „felnőttes” könyv adható, „olvashat”, akár apu vagy anyu. Nagyon fogja élvezni.

Egy területen magam is szakember vagyok: irodalomtanárként vallom, hogy a gyerek kezébe minél hamarabb könyvet kell adni. Ez is egy olyan dolog, amit nem lehet elég hamar elkezdeni. Természetesen nem mindegy mit. De Bartos Erika Zakatoló című könyvének helye van, helye lehet egy kisgyerek könyvespolcán! Olvassák, mondikálják, tapsolják, élvezzék!

 


Vidd hírét!