J. D. California: Rozshegyező (részlet)

Vidd hírét!
 
 

Egy látszólag normális napon J. D. Salinger letörli a port öreg írógépéről, és belevág abba, amit már réges-rég meg kellett volna tennie. Amint leüti a billentyűket, újra életre kelti leghíresebb hősét, Holden Caulfieldet. Mr. C egy öregek otthonában ébred fel azzal a zavaró késztetéssel, hogy meneküljön jelen helyzetéből. Felszáll egy buszra, és érdekes utazásra indul New York utcáin. Nagy amerikai antihősként való fellépése után 60 évvel Mr. C ismét egy könyv lapjain találja magát, és fogalma sincs, miért történik vele mindez.

„Ez a baj az öregekkel: a legtöbbjüket már nem érdekli semmi. Már korábban is eltűnődtem ezen, de valójában csak most, hogy elmegyek az idős hölgy mellett, csak most tudatosul ez bennem. Egy bizonyos koron túl az ember egyszerűen elfásul. Szörnyű dolog ez, de ettől még így van. Az öregek már csak ilyenek – akár máglyára is vetheted őket, még csak fel sem jajdulnak.”

John David California svéd származású író, az igazi neve Fredrick Colting. A Rozshegyező az első szépirodalmi munkája, de más műfajokban már kipróbálta magát: több rövidfilm-forgatókönyv és útirajz fűződik a nevéhez. Művét nem folytatásnak, inkább az eredetivel párbeszédbe lépő, önálló írásnak tartja.

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Fcolor%2Flayout.xml backgroundcolor=FFFFFF showflipbtn=true documentid=110728102054-23db22fbf39141d6899044d2b382b96d docname=rozshegyez__87-92 username=olvasoterem loadinginfotext=John%20David%20California%3A%20Rozshegyez%C5%91 showhtmllink=true tag=rozshegyezo width=700 height=460 unit=px]


Vidd hírét!