Guy de Maupassant (1850 – 1893)

Vidd hírét!
  •  
  •  

Henri René Albert Guy de Maupassant néven látja meg a napvilágot 1850. augusztus 5-én a Dieppe közeli miromesnili kastélyban Laure le Poittevin és Gustave de Maupassant első gyermekeként. 11 éves korában édesapja meghal, s 13 éves amikor édesanyjával Étretat-ba a Villa de Verguies-be költöznek, a tenger és a luxus külváros közelébe. Mivel Laure rendkívül érdekelt és jártas a klasszikus irodalomban, még ebben az évben elküldi fiát egy Rouen melletti helységbe, ahol rövid ideig irodalomról, vallásról, filozófiáról folytat tanulmányokat.


18 évesen találkozik először Gustave Flaubert-rel. A sors iróniája, hogy  később a fiatal Maupassant-t éppen ő, a nagyszerű realista író, fogadott gyerekeként tartja számon. Hogy miért is? Flaubert fiatalkori, az amolyan költői, reménytelen, de nagy szerelme éppen az ifjú édesanyja volt, aki azonban végül a tehetséges író helyett Gustave de Maupassant köztisztviselőt választja férjül. Mikor Laure, Maupassant édesanyja is meghal Flaubert felkarolja a fiatal árvát, s próbál belőle művelt, társasági embert faragni. Hamar megmutatkozik azonban, hogy a roppant tanulási vágy mellett Maupassantban rendkívüli írói tehetség is lakozik. Ettől kezdve Flaubert folyamatosan nehéz feladatok elé állítja őt, okítja, s megtanítja a részletek megfigyelésére, a “nyitott szemmel járásra” a világban.

Először az Yvetot-i szemináriumba jut be, de szándékosan kicsapatja magát.  Korai tanulmányainak köszönhetően rendkívül ellenszenvez a vallással.  Később a Rouen-i Lyceé Pierre-Corneille iskolában tanul tovább, ahol kiemelkedő tanulmányi eredményeket ér el költészetből és színészetből. Röviddel a bizonyítványa megszerzése után, 1870-ben kitör a francia-porosz háború, Maupassant ekkor önkéntesen jelentkezik katonának és bátran harcol. Ezután, 1871-ben, elhagyja Normandiát, Párizsba költözik és a haditengerészeti tanszéken hivatalnokoskodik. Ez idő alatt az egyetlen kikapcsolódási lehetősége a kenuzás a Szajnán  vasárnaponként és szabadságok alkalmával. 1878-ban helyezik át a Közoktatási Minisztériumhoz, közben pedig számos vezető újság szerkesztőjévé válik: Le Figaro, Gil Blas, Le Gaulois és l’Écho de Paris.

Flaubert otthonában  ismerkedik meg Émile Zola-val és az orosz Ivan Turgenev regényíróval, aki támogatója a realista és naturalista iskoláknak. A Zolától és Ivantól szerzett ismeretekkel felfegyverkezve kezd írni lendületesebb alkotásokat. Első novellája, a Gömböc ugyancsak Zola egyik válogatásában jelenik meg. Ezen alkotása kivívja nemcsak a nagyérdemű és a kritikusok elismerését is, hanem Flaubert is méltán dícséri tanoncát.

“A tehetség az eredetiségből származik; ez pedig nem egyéb, mint a gondolkodás, látás, értelmezés és ítélés különleges módja” – írja Maupassant, s talán ezért is szeretjük őt annyira, hiszen ahogyan pályája egyre inkább ível felfelé, s könyveinek egyre nagyobb a sikere, a materializált világtól elfordulva egyfajta átalakuláson megy át, s írásaiban a főszerepet egyre inkább az emberi kapcsolatok, a viselkedésmódok kapják, ugyanakkor különböző lelki folyamatokat mutat be, és ezeket visszavezeti egészen a “forrásokig”.

Írásai rendkívül letisztultak, a naturalista alkotások legjobbjai, stílusa szabatos, érthető. Sajnos csupán 10 évet hódolhatott igazán írásainak, 1893. július 6-án meghalt egy párizsi magán elmegyógyintézetben. Halálával megközelítőleg egy kötetnyi verset, 6 regényt (Egy asszony élete, A szépfiú, stb), 19 novelláskötetet – melyek összesen több mint 300 történetet tartalmaznak – illetve útirajzokat, irodalmi elmélkedéseket, színjátékokat és egy Flaubert életrajzot hagyott ránk.


Vidd hírét!
  •  
  •