Díjaztak a Dagger-díj öt kategóriájában

Vidd hírét!
 
 

A CWA (The Crime Writer’s Association), a brit krimiírók egyesülete 1955-ben hozta létre a Dagger-díjat, alig két évvel alakulása után. A díj rangos irodalmi elismeréssé nőtte ki magát az elmúlt több mint ötven év alatt. Az évek során egyre bővült, jelenleg kilenc kategóriában osztanak ki elismeréseket. Ezek a következők: John Creasey (New Blood) Dagger: az első-könyves írók számára; Ian Fleming Steel Dagger: az év legjobb thriller-írója kapja (erről már írtunk itt); Gold Dagger for Non-Fiction: igaz történetek megírásáért; International Dagger: az eredetileg idegen nyelven írt, de angolra fordított és Nagy-Britanniában is kiadott könyvek díja; Short Story Dagger: a novellaírók kitüntetése; Debut Dagger: a kezdők írók díja; Dagger in the Library: könyvtárosok és könyvtárhasználók ítélik meg; Elis Peter Historical Award: a történelmi krimi nagyjainak; és nem utolsósorban a Cartier Diamond Dagger, az életmű-díj.

A Dagger-díjakat három időpontban osztják ki: tavasszal az életmű-díjat, ősszel hirdetnek eredményt három kategóriában (Steel, Historical és New Blood), illetve júliusban öt újabb díjat osztanak ki a Harrogate-i krimiírók fesztiválján. Erről az eseményről számolok be most.

Az International Dagger győztese az Anders Roslund – Börge Hellström svéd írópáros Három másodperc (Tre Sekunder/Three Seconds) című regénye. A könyv magyarul az Animus Kiadónál jelent meg Moldova Júlia fordításában. A könyv főszereplője Piet Hoffmann, a sztár-titkosügynök, aki hirtelen életveszélyes helyzetbe kerül: a svédországi lengyel maffia teljes bizalmát élvezve azt a feladatot kapja, hogy szerezze meg számukra a svéd börtönökön belüli teljes drogpiacot, ugyanakkor a rendőrség ennek a drogpiacnak a felszámolását várja el tőle. Hoffmann-nak minden ravaszságára és lélekjelenlétére szüksége van, hogy ebből a halálos csapdából élve kerüljön ki.

A Gold Dagger for Non-Fiction díjat Douglas Starr regénye, a The Killer of Little Shepherds nyerte. Ebben a valós tényeken alapuló műben Starr egy 19. századi sorozatgyilkos esetét mutatja be. Joseph Vacher, akit “kis pásztorok gyilkosának” neveztek, mert áldozatai mezőgazdasági munkások voltak, sokáig nem került rendőrkézre. A könyv pozitív főhőse, Alexandre Lacassagne igazságügyi orvosszakértő, szintén valós személy volt: küzdött azért, hogy bevezessék a kötelező boncolási eljárást és munkásságával hozzájárult a helyszíni vizsgálat módszertanának kialakulásához.

A Dagger in the Library az díj, amit a könyvtárosok és az olvasók ítélnek oda. 2011-ben ez a megtiszteltetés Mo Hayder írónőt érte. A zsűri sodró, átütő erejű és érzelmekben gazdag regényeiért, valamint Jack Caffery nyomozó alakjának megalkotásáért dicsérte meg. Mo Hayder regényei közül magyarul a Tokió című krimi olvasható.

A Short Story Dagger kategória nyertese Phil Lovesey, a többszörösen díjazott Peter Lovesey író fia. A zsűri Homework című novelláját díjazta, amely a The Mammoth Book of Best British Crime gyűjtemény 8. kötetében jelent meg. A novella egy diáklányról szól, aki Shakespeare Hamletjéből ihletődve áll bosszút ellenségein.

A pályakezdők díját,a Debut Daggert Michele Rowe dél-afrikai írónő kapta első regényéért, melynek címe What Hidden Lies. A zsűri különösen a regény első fejezeteit méltatta. A regény hősei Persephone (Percy) Jonas nyomozó és dr. Marge Labuschagne, visszavonult kriminálpszichológus, akik nyomozás közben megharcolnak titkokkal, előítéleteikkel és a múlttal.

Peter James, a CWA elnöke az esemény apropóján kijelentette, hogy az egyesület minden évben a világ legjobb krimiíróit díjazza és ez 2011-ben sem történt másként.

 


Vidd hírét!