Patterson keres a legtöbbet

Vidd hírét!
 
 

A Forbes magazin szerint szerint a könyvek aranykora véget ért; a kemény borítós könyvek eladásai ez év első felében 23%-al csökkentek, miután 5.1%-os esést regisztráltak 2010-ben is. Ez az a kategória, amely a legtöbb hasznot hajtja a szerzőknek. Az olyanok, mint Stephen King, Stephenie Meyer vagy Suzanne Collins mindezzel együtt azért nem éheznek. James Pattersonról nem is beszélve.

James Patterson jelenleg a világ legjobban fizetett írója a lap szerint. Egy év alatt 84 millió amerikai dollárt zsebelt be a könyveinek eladásai nyomán. A gyerekét egyedül nevelő 64 éves apa nem csak krimiket ír, de gyerekkönyveke is – szabadidejében pedig egy online felületen filmkritikákat. Alex Cross nyomozó atyja 17 könyv publikálására kötött 150 millió dollárt érő szerződést a Hachette Book Grouppal, szóval biztosítva van az aprítanivaló a tejbe. 20 regénye szerepelt a sikerlistákon az elmúlt egy évben, és még nincs vége 2011-nek: ebben a hónapban jelenik meg a Kill Me If You Can, szeptemberben a Daniel X, októberben a Christmas Wedding, novemberben a Kill Alex Cross, decemberben a Witch and Wizard, az új évet pedig a Private #1 Suspect kezdi. Az elmúlt egy évben több mint 10 millió könyvet adott el, s az Amazon jelentése szerint a Kindle-eladások száma is meghaladta az egymilliót. Az más kérdés, hogy a mennyiség vajon nem megy-e a minőség róvására.

Ha James Patterson a király, akkor Stephenie Meyer a királynő. A Twilight-sorozat nyomán neki is szépen csörgött apró a zsebébe, adott pillanatban a tengerentúlon eladott összes könyvmennyiségnek a 15%-át jelentették Meyer könyvei, ami – valljuk be – szédítő mennyiség. A sorozat utolsó darabja 2008-ban jelent meg, tavaly csak egy rövid, 192 oldalas kisregénnyel lepte meg a rajongóit (Bree Tanner rövid második élete), de ebből is 2.3 millió példány fogyott. Azt azért tegyük hozzá, hogy a Napfogyatkozás moziváltozata csak az amerikai kasszáknál 300 milliós bevételt könyvelt el, amiből bizonyára jutott valamennyi Meyer kisasszony konyhájára is. A Twilight-sorozat szerzője így 21 millió dollárt keresett az elmúlt évben, ami jelentős visszalépés az előző évi 41 milliós bevételhez – de még mindig nagyon sok.

J. K. Rowling az egyetlen nem amerikai nő a listán, és ő is ugyanabban a hajóban evez, mint Meyer: Harry Potter utolsó kalandját 2007-ben befejezte, azóta nem írt. Most rebesgetik, hogy újra dolgozik valamin, de azt nem árulta el, hogy pontosan mit ír. Rowling így csak 5 milliós tavalyi gázsival büszkélkedhet, de ezt részben saját magának okozta, hiszen eddig egyetlen regényét sem engedte elektronikus formában kiadni. Nem kis zsebpénztől fosztotta meg így magát, hiszen az USA-ban csak a tavaly ez a piac 441 milliós bevételt produkált, megháromszorozva az előző évhez mért forgalmat. Az októberben induló Pottermore.com-mal talán pótolja majd ezt a kiesést is.


Vidd hírét!