Tíz sportág, tíz szupersportoló

Írta : Bálint Mátyás
Eredeti cím : 10 sportág 10 szupersztárja az új évezredben
Eredeti kiadás : 2011
Kiadó : Aréna 2000 Kiadó
Terjedelme (oldalszám) : 107
90
Vidd hírét!
  •  
  •  

Tíz sportág, a legkülönfélébbek közül: országúti kerékpár, sílövészet, atlétika, amerikai futball, kosárlabda, tenisz, úszás, gyorsasági motor, Formula–1 és golf. És tíz név, szintén a legkülönfélébbekből, nemcsak nemzetiségüket és származásukat, hanem személyiségüket is tekintve: Lance Armstrong, Ole Einar Björnalden, Usain Bolt, Tom Brady, Kobe Bryant, Roger Federer, Michael Phelps, Valentino Rossi, Michael Schumacher és Tiger Woods. Na de mi az, ami mégiscsak összekapcsolja őket, olyannyira, hogy jól megférnek egyetlen kiadványban? Mindannyian kiemelkedő – többen nehezen túlszárnyalható – eredményeket értek el saját sportágukban, és mindannyian többnyire az új évezred első évtizedében voltak sportolói karrierjük csúcsán. És, amint az Aréna 2000 Kiadó által kiadott könyv fülszövegében is szerepel: mindig imádtak nyerni.


Bálint Mátyás 107 oldalas színes kiadványban szentel egy-egy többoldalas összeállítást mindegyik felsorolt sportolónak, amelyből a karrierjükre vonatkozó legfontosabb számadatok és események mellett az olvasók számos érdekességet és sztorit megismerhetnek, barátok, csapattársak és ellenfelek nyilatkozataival fűszerezve. Következzék tehát egy kis ízelítő a tíz világklasszis sportoló portréjából.

Lance Armstrong (1971, Plano, Texas – AEÁ) –  eredeti nevén Lance Edward Gunderson – minden idők legtöbb Tour de France összetett győzelmével és legtöbb befejezett Tour-részvételével, valamint harmadik legtöbb szakaszgyőzelmével rendelkező kerékpáros. Hét éves korában kapta meg az első igazi biciklijét, majd évekkel később – 1999-től kezdődően – azt követően nyert zsinórban 7 Tour de France-ot, hogy 1996 októberében az agyára és tüdejére is átterjedt hererákot diagnosztizáltak nála, és gyakorlatilag minimális esélyt adtak a gyógyulásra. De ő keményen küzdött és ezt a küzdőszellemet a sportban is bevetve a legnagyobb sikereket érte el.

Ole Einar Björndalen (1974, Drammen – Norvégia), minden idők legtöbb világbajnoki érmét – összesen 36-ot, amiből 16 aranyat – szerző biatlonista, emellett pedig 11 olimpiai érmet is szerzett (e tekintetben is a legeredményesebb sílövő, és a téli sportágak közül csak a sífutó Björn Daehlie előzi meg 12 éremmel). Egy 2008-as fertőzést követően mániákusan retteg a baktériumoktól, és nemcsak a kézfogást igyekszik elkerülni mindenkivel, hanem a lehető legkevesebbet tartózkodik emberek között, nehogy elkapjon valami fertőzést, és mindig van nála egy porszívó, amivel az érkezést követően kitakarítja szállodai szobáját.

Usain Bolt (1986, Trelawny – Jamaika), a világ leggyorsabb embere, a 100 és a 200 méteres gyorsfutás világcsúcstartója, az egyetlen ember, aki képes volt 9,6 másodpercen belül lefutni a 100 méteres sprintet és 19,2 másodpercen belül a 200 métert. És nem utolsósorban 3 olimpiai aranyérem birtokosa. Bolondul a sportkocsikért, hat fekete sportautója van és túl van már kér autóbaleseten – az elsőt, 2005-ben megúszta néhány karcolással, a másodikat 2009-ben egy kisebb lábműtéttel –, amelyek szerencséjére nem voltak negatív kihatással sportolói pályafutására.

Thomas Edward Brady jr. (1977, San Mateo, Kalifornia – AEÁ) háromszoros Super Bowl-győztes amerikai futballista, 2005-ben az év sportolója az Egyesült Államokban és a New England Patriots csapatának csúcstartója a passzolt touchdown-ok számát illetően. Fizikai felépítéséről a szakértői vélemények azt állapították meg, hogy szinte alkalmatlan az amerikai futballra, törékeny és nincs megfelelő alakja és ereje, emiatt könnyen elnyomják majd. Karrierjével igencsak rácfolt erre.

Kobe Bean Bryant (1978, Philadelphia, Pennsylvania – AEÁ) kosárlabdázó 5 NBA-bajnoki címmel és 12 All Star-válogatottsággal büszkélkedhet, továbbá 27 479 szerzett pontjával (2011. március 18-i adat szerint) a hatodik helyet foglalja el az NBA-örökranglistáján. Az apja által egy japán étteremről elnevezett játékos három évesen vett először kosárlabdát a kezébe, öt évesen kapta első NBA-kosárlabdáját. Mivel szüleivel egy ideig Olaszországban élt, kénytelen volt – jobb híján – beállni focizni a helyi fiúkkal (ahol egyébként kapus volt) és Van Basten volt a kedvence az AC Milanból.

Roger Federer (1981, Binningen – Svájc) minden idők legtöbb egyéni Grand Slam-győzelemmel rendelkező teniszező, a legtöbb mérkőzésig tartó győzelmi sorozatot produkáló játékosok örökranglistájának 5 helyezettje (41 zsinórban megnyert mérkőzéssel), továbbá 285 héttel a második a világranglista élén legtöbb időt töltő játékosok örökranglistáján. Elég nehéz róla elképzelni, de gyerekként eléggé kezelhetetlen volt és sokszor tombolt a pályán is, nem ritkán elhajítva vagy összetörve ütőjét.

Michael Fred Phelps (1985, Baltimore, Maryland – AEÁ) 14 olimpiai aranyérmet és 23 vb-címet szerző úszó, aki mellesleg 38 világcsúcsdöntéssel is büszkélkedhet. A nyári olimpiák örökranglistáján 14 szerzett aranyérmével első helyen álló sportoló még azzal is büszkélkedhet, hogy egy nyári olimpián senki nem szerzett még annyi aranyérmet (nyolcat), mint ő. Azt már kevesebben tudják róla, hogy 2,5 éves korában majdnem belehalt egy vírusos fertőzésbe, fél év múlva pedig a család kutyája támadta meg, végül azonban mindkettőt szerencsésen megúszta.

Valentino Rossi (1979, Urbino – Olaszország) 9 világbajnoki címmel és 174 dobogós helyezéssel rendelkező gyorsasági motoros, aki 105 futamgyőzelmével az örökranglista második helyét foglalja el a szintén olasz Giacomo Agostino mögött. Apjához hasonlóan –aki falujukban gyakran sétáltatott pórázon egy csirkét, Cristinát –, kissé hibbantnak tartják, verseny előtti rituáléi, őrült frizurái és hajszínei, színes motorjai és versenyruhái, és nem elhanyagolható módon beteges késései miatt.

Michael Schumacher (1969, Hürth – Németország) 7 világbajnoki-címet, 91 futamgyőzelmet és 68 pole pozíciót elérő Forma 1-es pilóta, aki először négyévesen ült motoros jármű volánjához: karbantartó apja a kisfiú pedálos kisautójára szerelt kis villanymotort. Tizenhét éves korában otthagyta az iskolát és autószerelőnek kezdett tanulni, hogy legyen kenyér a kezében, ha esetleg nem sikerülne nemzetközi szinten is befutni gokartversenyzőként.

Eldrick Tont „Tiger” Woods (1975, Cypress, Kalifornia – AEÁ) 14 nagy tornagyőzelmével a második e tekintetben a golfozók örökranglistáján, 71 tornagyőzelmével a harmadik szintén az erre vonatkozó örökranglistán, és minden idők első sportolója, aki keresetével átlépte az 1 milliárd dolláros határt. Kivételes tehetség, kilenc hónaposan lendítette az elsőt golfütőjével, még nem ismerte a betűket, amikor már kiszúrta, hogyha valakit nem megfelelő technikával látott golfozni, háromévesen nyerte első golfversenyét és ötévesen már írt róla az egyik legnagyobb golfújság.

A fenti szemlézés nyilván csak pár adat és érdekesség a tíz sportolói portréból, a számos fényképpel illusztrált, igényes kivitelezésű kötetből ennél lényegesen többet és lényegesen közvetlenebb hangnemben tudunk meg róluk. Nem elhanyagolható módon sportolói arcuk mellett megismerhetjük emberi arcukat is, ami számomra különös jelentőséggel bírt: ennek köszönhetően egészen másképpen tudok tekinteni a tízes tablón szereplő, általam eddig nem különösebben szimpatizált sportolókra. Ha megszeretni nem is sikerült őket, de jobban értékelni mindenképpen. Akik pedig eddig is a kedvenceim közé tartoztak, most még inkább a szívemhez nőttek.


Vidd hírét!
  •  
  •