A Moszad a könyvek lapjain

Vidd hírét!
  •  
  •  

60 évvel ezelőtt írta alá a Moszad alapító okiratát Dávid-Ben Gúrión, és ezzel megalalult az egyik legtitokzatosabb, leghíresebb és leghirhedtebb titkosszolgálat a világon. Izraelnek persze már 1951 előtt is volt hírszerző szolgálata, de akkoriban még az Összehangolás Központi Intézeteként ismerték. 1951-ben az akkori miniszterelnök irányítása alatt alakult át a szervezet, a mai napig csak a miniszterelnöknek van alárendelve, a műveletekhez elegendő az ő engedélye, és a kormányfő nem köteles tájékoztatni a kormánya tagjai az intézet akcióiról.


A szervezet számos tollforgatót megihletett már, a Moszaddal foglalkozó könyvek egész sor könyvespolcot tölthetnének be. A szervezet egyik legnagyobb akciója az George Jonas: Megtorlás1972-es müncheni olimpiai falu elleni támadást követte. Szeptember 5-én a Fekete szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja behatolt az izraeli olimpiacsapat szállására; a túszdráma 11 izraeli sportember halálával ért véget. Golda Meir akkori miniszterelnök-asszony arra utasította a Moszadot, hogy likvidáljon 11 arab terroristát – olyanokat, akik feltételezhetően az akció értelmi szerzői voltak. Az eseményeket a magyar származású, Kanadában élő George Jonas vetette papírra a Moszad akciójában részt vevők egyikének vallomásai alapján. A Megtorlás e különös, nagy port kavart akció története, de bepillantást enged az izraeli titkosszolgálat kertjébe is, és kiderül, hogy az intézet módszereitől adott pillanatban még a saját embereiknek is borsódzni kezd a háta. George Jonas hihetetlen precizitással járta körül a történteket, archívumokban turkált, az alvilágban is jártas informátorokat kutatott fel, több információt is leellenőrzött, mielőtt leírta volna. A könyv egyszerre regényes elbeszélése a 70-es évek történéseinek és hiteles dokumentációja a Moszad megtorló akciójának – az egyik legjobb, amit ajánlhatnánk e téma kapcsán.

A Moszadról írt könyvek között kevés robbant akkorát, mint Victor Ostrovsky pillanatok alatt világsikerré lett könyve. A szintén Kanadában élő Ostrovsky tényfeltáró, hiteles beszámolót közöl a szervezet különböző akcióiról, amelyeknek közvetlen részese volt. Hosszú éveken át szolgált a rettegett szervezetben, mint káca, azaz főügynök. Valóságos hátborzongató krimi bontakozik ki A Moszad szolgálatában című könyve lapjain: a félelmetes kiképzés, a vakfegyelem próbái, majd a hálózatszervező munka, információgyűjtés, követségi tevékenység, az iraki atomreaktor felrobbantása, a Carlos elleni hadművelet, különböző európai bevetések, merényletek megelőzése gyilkos akciókkal. Ostrovsky 1990-ben publikálta a könyvét, mint mondta, azért, hogy felhívja a figyelmet a szolgálaton belüli korrupcióra és hiányosságokra. Ostrovsky állításai egyoldalúak, sokminden támadható a könyvében, és ugyanígy sokmindent lehetetlen leellenőrizni más, tőle független forrásokból. Az izraeli kormány beperelte Ostrovskyt, amiért – szerintük – valótlanságokat állít a művében, de ugyanakkor azért is bírósághoz fordultak, hogy a könyv publikálását Amerikában és Kanadában megakadályozzák. Ez már önmagában elég sokat elárul arról, hogy szavahihető-e Ostrovsky úr, a Moszad egykori ügynöke.

Ha belülről is megismernéd a Moszadot, de nem úgy, mint ahogyan azt Ostrovsky tálalta, akkor a legjobb talán Efraim Halevy könyvét (A Moszad főnöke voltam 1998-2002) a kezedbe venni, hiszen a most 77 éves férfi 1961 óta ennek a szervezetnek az alkalmazottjaként teljesített szolgálatot, 1998 és 2002 között pedig a legmagasabb posztot töltötte be, ő volt a Moszad főnöke. Tudom, tabukat általában nem döntögetnek korábbi igazgatók (Louis Freeh, az FBI egykori igazgatója sem tette), de a közel-keleti válságról az övénél hitelesebb beszámolót aligha írhatna más. Az egymást követő izraeli kormányfők, Rabin, Samir, Netanyahu, Barak és Saron hivatali ideje alatt Halevy mindvégig a tárgyalóküldöttségek külső vagy belső, de mindenképpen igen befolyásos tagja volt. Olyan időszakban küzdött a térség békéjének megteremtéséért, amikor az iszlám terrorizmus egyre fenyegetőbben jelent meg mind a Közel-Keleten, mind a világ más régióiban.

Halevy kivételezett pozíciójának köszönhetően bepillanthatunk a Moszad kulisszatitkaiba, izgalmas portrékat olvashatunk Izrael miniszterelnökeiről és a nemzetközi politikai élet meghatározó szereplőiről: Jasszer Arafatról, Szaddám Huszeinről, Kadhafiról, Husszein királyról, Bill Clintonról, valamint az idősebb és ifjabb George Bushról. Halevy őszintén leírja, hogy a könyvében tárgyalt időszak szokatlan helyzeteket eredményezett, ugyanis a titkosszolgálatoknak – az iszlám terrorszervezetek egyre fenyegetőbb tevékenysége miatt – megszokott gyakorlatukkal ellentétes módon időről időre ki kellett adniuk a „titkaikat”. Nem egy esetben közvetlenül államfőkkel álltak kapcsolatban, hiszen egy-egy eltitkolt vagy félreértelmezett információ akár emberek ezreinek a halálát okozhatta volna.

Eddig ismeretlen tényeket tudunk meg a palesztinokkal és a Jordániával folytatott tárgyalások hátteréről, vagy éppen a Közel-Keleten is fenyegető tömegpusztító fegyverek kifejlesztésének veszélyéről. Ír a szerző a CIA közelkeleti jelenlétéről, és arról, mennyiben befolyásolta a térség békefolyamatait az Egyesült Államok magatartása, de a felsoroltakon kívül még számtalan érdekfeszítő témát érint.

A tényirodalom a fentieken kívül természetesen még számos kötetben próbálkozik bemutatni az izraeli titkosügynökséget. Álljon itt még a lista végére Richard Deacon könyve, Az izraeli titkosszolgálat, amely a többiekkel ellentétben visszamegy egészen az Izrael állam megalakulása előtti időkig, és kitűnő háttérinformációkat Izrael megalakulása előtti és utáni időkről. Gordon Thomas Moszad című könyve egykori- és aktív ügynökökkel, informátorokkal és kémekkel, zárt ajtók mögött folytatott interjúkon alapszik, és szigorúan bizalmas információk segítségével igyekszik feltárni az intézet világát.

A Moszad akciói számos fiktív történetírót is megihlettek, elég csak Daniel Silvára gondolni, akinek izraeli ügynöke, Gabriel Allon is a Moszadnak dolgozik. A sorozat a tizenegyedik kötetnél tart, a Portrait of a Spy idén nyáron jelent meg. Magyarul az Ulpius-ház gondozásában jelennek meg Gabriel Allon kalandjai, a magyar olvasóközönség már a tavalyit is olvashatta, remélhetőleg a legújabb itthon is hamarosan a polcokra kerül.


Vidd hírét!
  •  
  •