Meghalt az e-könyv feltalálója

Vidd hírét!
 
 

A Project Gutenberg 1971-ben született Michael Hart kezdeményezésére: ekkor digitalizálta az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát, hogy az mindenki számára elektronikus formátumban is hozzáférhető legyen. Mára a Project Gutenberg a kultúrális művek egyik legnagyobb digitális gyűjteménye. A kollekció nagy része közkincs könyvek teljes szövegét tartalmazza. A könyvtár célja a lehető legszabadabb, lehetőleg rendszerfüggetlen, nyílt formájú szövegek publikálása, amik szinte minden számítógép alapú eszközön használhatóak. 2010-ben több, mint 30 000 szabadon elérhető szöveg szerepelt a katalógusban, többek között magyar könyvek is, így hozzáférhető egy ritka Jókai Mór-regény, és több Mikszáth-regény is.

A ritka gyűjtemény alapítója, Michael Hart 1947 márciusában született Washington államban, Tacomában. A vietnámi háború idején a Hadseregben szolgált Korea területén, később a tudományoknak szentelte az idejét. Egyik álma az volt, hogy mindenki rendelkezhessen otthon szinte a teljes világirodalommal. Az e-könyvek világában, a Gutenberg tervnek is köszönhetően ez ma már lehetséges. Egy másik elképzelése szerint a jövőben a számítástechnika képes lesz megszüntetni a nyelvi akadályokat, és egy fordítóprogram segítségével minden nyelven olvasni lehet egy adott nyelven írt alkotást. Mivel belátta, hogy ez a közeljövőben egyelőre nem valósulhat meg, így megnyitotta más nyelvek előtt is a Gutenberg katalógust. Így kerülhetett a portálra Mikszáth, Jókai, Abonyi Árpád és mások. A katalógusban jelenleg még fillipínó nyelven is vannak könyvek, nem beszélve a szanszkritről, a walesi-ről vagy néhány ritka indián nyelvről.

Michael Hart jelentős nyomot hagyott maga mögött a világban. Az e-könyv feltalálása nem csak egy egyszerű technológiai újítás, hanem a modern információs környezet előfutára. Az általa alapított portálon így vallanak erről Michael egykori munkatársai: az e-könyv az irodalom terjesztésének leghatékonyabb és legeredményesebb eszköze. Hozzáférést biztosít egy nagyobb szintű műveltséghez, ezáltal lehetőségeket is teremt.

Michael Hart szeptember 6-án hunyt el Urbanában, Illinois államban.


Vidd hírét!