Könyvújdonságok október közepén

Vidd hírét!
 
 

A Partvonal Kiadó jól bevált sorozatjait folytatja ezen az őszön. A Pszichokrimi sorozat legújabb darabja egy olyan regény, amely új köntösbe bújtatva, Magyarországon több mint két évtizeddel a premier után ismét megjelenik: Robert Bloch Pszichoját ugyanis 1990-ben már egyszer olvashatta a Magyar olvasóközönség. A regény és az azt feldolgozó Hitchcock-film sikerüket egy új hang születésének köszönhették, hiszen Robert Bloch előtt senki sem fordult ily módon az emberi psziché és annak patologikus torzulásai felé a krimi- és horrorirodalom területén. Bloch új műfajt teremtett, a pszichokrimi műfaját, amely ma is virágzását éli. Az általa kijelölt út olyan bűnregényekben folytatódik, melyekben a cselekmény hagyományos elsőségét felülírja a karakterek és lelki mozgatórugóik bemutatása, a hagyományos krimi elemek pedig drámai felhangot kapnak.

Nagy örömünkre a dokumentum-krimi sorozatot is folytatja a kiadó, ráadásul – a hírek szerint – mindjárt két kötettel. Mi most arról szólunk, amely az ígéretek szerint már a jövő hét elején a boltokba kerül, és a tavalyi első kötet (Bűnös?) után nagyon frappánsan az Ártatlan? címet kapta. A szerző persze ugyanaz a német sztárügyvéd, Ferdinand von Schirach, és a történetei is ugyanolyan meghökkentőek, mint az első kötetben voltak: egy férfi börtönbüntetés helyett új fogakat kap karácsonyra; egy fiút majdnem halálra kínoznak az illuminátusok társasága nevében; egy fúvószenekarban játszó kilenc derék polgár tönkreteszi egy lány életét, és egyiküknek sem kell megbűnhődnie… Ferdinand von Schirach 1994 óta védőügyvédként dolgozik Berlinben. Védelmük ellátására iparmágnások, hírességek és az alvilág tagjai kérik fel, de egészen átlagos emberek is. Magyar nyelven a Bűnös? – 11 meglepő bűnügyi eset címen megjelent bemutatkozó könyvével 2009-ben egy csapásra Európa-szerte ismert író lett, 2011-ben az amerikai közönség is felfedezte. Történetei szikár líraiságukról, filmszerűen felvillanó jeleneteikről ismertek – és nem utolsósorban arról, hogy egytől-egyig valós esetek ihlették őket. Első kötetének egyik történetéből film is készült Németországban, melyet 2012-ben mutatnak be.

Az Agave Könyvek Neil Gaiman rajongóit örvendezteti meg egy mára már hiánycikknek számító kötettel. A Tükör és füst a kilencvenes évek végén egyszer már megjelent Magyar nyelven, de mára cask poros antikváriumok elfeledett, hátsó polcain bukkanhatunk rá – már ha a szerencse is velünk tart. Az Agave Könyvek most pótolja ezt a hiányt, és egy gyönyörű utazásra invitál: lépj be te is egy új valóságba, amelyet tükrök sokszorosítanak és füst homályosít el, mégis mágikus és megragadható. Neil Gaiman kezében a mágia nem pusztán illúzió, ésminden lehetséges. Ebben az első, 1998-ban megjelent és mára klasszikussá vált novelláskötetében képzelete és ügyessége a hétköznapi világot baljós csodákkal teli hellyé változtatja: ahol egy filléres boltban megvásárolható a Szent Grál, ahol a bérgyilkos hirdetésben árulja szolgáltatásait, ahol egy fiú az életéért alkudozik egy trollal.

A Gold Book Könyvkiadó a római korba kalauzol legújabb történelmi regényében, és A gladiátorban egy vakmerő római kalandjainak lehetünk szemtanúi. Simon Scarrow regényének két főhőse, Macro és Cato centuriók egy fárasztó hadjárat után Róma felé tartanak. Épp Kréta szigetének déli partjai mellett hajóznak, amikor útjukat váratlanul földrengés zavarja meg. Hajójuk súlyosan megsérül, ezért kénytelenek partra szállni Matala kikötőjében.
Matala romokban hever, a provinciában pedig teljes a zűrzavar. Ami még rosszabb, hogy a rabszolgák a helyzetet kihasználva fellázadnak. A rosszul felszerelt lázadóknak egy erős legio ellen nem sok esélyük lenne, ám a helyőrségi csapatok meglehetősen gyengék, és már régóta nincsenek tényleges szolgálatban. Ahogy a rómaiak egyre több embert és fegyvert veszítenek, az erőegyensúly kezd veszedelmesen felbillenni.
Macróra és Catóra vár a feladat, hogy véget vessenek annak a felkelésnek, ami az egész birodalomban felszíthatja a lázadás tüzét. Ellenfelüket, Ajaxot, a gladiátort, aki nap mint nap vakmerően néz szembe a halállal, politikai és személyes bosszúvágy hevíti. Meglehet, a centurióknak olyan erővel kell szembenézni, ami túl nagy ahhoz, hogy Róma legyűrhesse…

A végére hagytam a legjobbat: az Európa Könyvkiadó gondozásában már a jövő héten megjelenik az idei Nemzetközi Man Booker-díj nyertesének, Philip Rothnak legújabb műve, a Nemezis. Legújabb művében – amellyel tulajdonképpen elnyerte a Booker-díjat – ugyanaz a keserű kérdés lüktet, mint Roth valamennyi elmúlt években született kisregényében: Hogyan alakítják sorsunkat végezetes döntéseink? Mennyire vagyunk tehetetlenek a körülmények hatalmával szemben? Szörnyű járvány tombol Newarkban, a New York közelében fekvő város fojtogató hőségében, életre szóló fogyatékossággal, bénulással, halállal fenyegetve a város gyerekeit. Ezzel a tragikus témával foglalkozik Roth szívbe markoló regénye: 1944 nyarának gyermekbénulás-járványával és azzal, hogy az miként hatott egy szoros, családcentrikus zsidó közösségre. A Nemezis főhőse, Bucky Cantor, a városi sporttelep vezetője életerős, kötelességtudó huszonhárom éves sportember, remek súlyemelő és gerelyhajító, aki mindent megtesz a gondjaira bízott gyerekekért. S miközben gyötri a lelkiismeret, mert rossz látása miatt nem vitték el az európai háborúba, ahol a legjobb barátai is harcolnak, átéli a közös tragédia által kiváltott valamennyi érzelmet: a félelmet, pánikot, dühöt, zavarodottságot, szenvedést, veszteséget – s magában föllázad Isten ellen, aki engedi, hogy gyerekek haljanak meg vagy kényszerüljenek egy életre kerekes székbe.


Vidd hírét!