John le Carré A-tól Z-ig

Vidd hírét!
 
 

A – Ann a keresztneve George Smiley feleségének a Karla-trilógiában – azt már kevesebben tudják, hogy le Carré első feleségét is Ann-nek hívták. Alison Ann Veronica Sharppal 1954-ben házasodtak össze, 1971-ben váltak el.

B – Bonnban kezdett a brit hírszerzésnek dolgozni, a brit nagykövetségen dolgozott – valójában az MI6 ügynöke volt.

C – Cornwell az igazi családneve – a le Carré csak írói álnév. A Külügyminisztérium alkalmazottjainak megtiltották, hogy a saját nevük alatt publikáljanak, ezért volt kénytelen álnevet választani.

D – Díjak: A kém, aki bejött a hidegről c. regényét 1963-ban Gold Dagger-díjjal jutalmazta a Brit Krimiírók Szövetsége, két évvel később az Amerikai Krimiírók ugyanabban a kategóriában találták legjobbnak a könyvet, és így ez lett az első olyan krimi, amely mindkét egyesület elismerését elnyerte. 2005-ben a regény a Dagger of Daggers címet is elnyerte, ez egy egyszeri díj.

E – Első igazi sikere A kém, aki bejött a hidegről c. regénye volt. A minden idők legjobb kémregényének is titulált könyv a Time Magazin szerint korunk legjobb 100 könyve között található.

F – Fernando Meireles rendezte 2005-ben az Elszánt diplomatát. A forgatást követően létrehoztak egy alapítványt, amely afrikai rászorulók oktatását segíti. Le Carré a jótékonysági szervezet egyik védnöke.

G – Goethe-díjjal jutalmazták 2011-ben. A Goethe Intézet a német nyelv szolgálatában és az ország nemzetközi kulturális dialógusának a kialakításában végzett felbecsülhetetlen munkájáért, valamint az európai szövetkezés, béke és kreativitás fejlesztésében való elkötelezettségéért jutalmazta a díjjal az angol szerzőt.

H – Hidegháborús regényei a Szovjetúnió felbomlásával népszerűségükből nem veszítettek – a lebilincselő történetek mellett egy hozzáértő szemével vethetünk pillantást a közelmúlt történelmére is. Szinte tanítani kellene.

I – Ian Fleming világának szöges ellentétje köszön vissza le Carré regényeinek lapjairól. Míg a 007-es ügynököt csupa pompa és ragyogás veszi körül, addig le Carré hősei tejesen hétköznapi szereplők, s ennek következtében történetei sokkal hihetőbbek.

J – John Boorman rendezésében 2001-ben mozivászonra vitték A panamai szabó c. regényét. Le Carré írta a forgatókönyvet, és ő volt a film producere is.

K – Karla tulajdonképpen Smiley alteregója a Karla-trilógiában. Ő a tökéletes orosz kém, az esendő, ám felettébb figyelmes brit hírszerző méltó ellenfele.

L – Leamas szerepét Richard Burtonre osztották az 1965-ös A kém, aki bejött a hidegről c. adaptációban, jelölték is érte az Oscarra. Ez volt le Carré műveinek első adaptációja.

M – Martin Ritt volt az első rendező, aki egy John le Carré-regényt megfilmesített. 1965-ben került erre sor.

N – Nemzetközi Man Booker-díjra jelölték 2011-ben, de még idő előtt elutasította már a jelölést is, azzal indokolva, hogy ő nem irodalmi díjakért ír, és nem is kíván ezekért versengeni.

O – Oxfordi évei alatt szervezte be az MI5. 1952 és 1954 között a Lincoln Kollégiumban tanult, miközben lehetséges orosz kémek után szaglászott a kémelhárítás megbízásából.

P – Poole – a Dorset megyei Poole-ban született. Ma a cornwalli St. Buryanben él feleségével.

Q – Quayle – Tessa Quayle szerepét az Elszánt diplomata filmváltozatában Rachel Weisz játszotta. Eredetileg Eva Green (Casino Royale, Mennyei királyság), Kate Winslet, Naomi Watts és Nicole Kidman neve is szóba került.

R – Rádiójáték is készült a regényei alapján: a BBC Az orosz házat és a Karla-trilógiát is feldolgozta.

S – Smiley – George Smiley, a Karla-trilógia főhőse tipikus le Carré-hős: pocakos, esetlen, rövidlátó, munkamániás.

T – Tomas Alfredson rendezésében 2011 szeptemberében mutatták be az Árulás adaptációjának új változatát, a főszerepben Gary Oldmannel. A kritikusok szerint a színész az Oscarra is érdemes alakítást nyújtott le Carré regényének filmváltozatában.

U – Utolsó televíziós interjúját 2011. február 27-én adta a CBS-nek. Ne vegyünk arra mérget, hogy ez tényleg az utolsó: 2010 szeptemberében is ezt mondta, amikor a Channel 4 News-nak adott interjút.

V – Valerie Eustace Cornwell jelenlegi felesége. 1972-ben házasodtak össze, egy közös gyerekük van, aki szintén írással keresi a kenyerét.

W – Westerby a Karla-trilógia második részének, a Hajszának az egyik főszereplője. Őt küldi Smiley Hong Kongba, rá utal az eredeti angol cím is: The Honourable Schoolboy.

X – X-besorolás – ez az, ami nem jellemezheti le Carré regényeit. Írásaiban mellőzi a durva, erőszakos jeleneteket, helyette a finom társadalomkritikára és a lebilincselő történetvezetésre fekteti a hangsúlyt.

Y – Yvette Pierpaoli egykori önkéntes szociális munkás és aktivista emlékére írta az Elszánt diplomatát. A francia nő 1999. április 18-án hunyt el Albániában egy autóbaleset során, miközben koszovói menekültek segítségére sietett.

Z – Zoe Brennan 2011 áprilisában közölt egy írást a Telegraph lapjain, amelyben az amúgy a közszerepléstől visszahúzódó és titokzatos le Carré apróbb titkairól tudósított. Ebben szól arról is, hogy Cornwell kémkarrierjének Kim Philby lebukása vetett véget.

 

Az összeállítást a Guardian hasonló írása inspirálta.


Vidd hírét!