Le Carré a mozivásznon – 2. rész

Vidd hírét!
  •  
  •  

Huszonkét regényt írt a nyolcvan éves John le Carré, ebből tizenegyet már megfilmesítettek, igaz nem az összeset Hollywoodban; a Karla-trilógia nyitóepizódját már kétszer is feldolgozták – a legújabbat szeptemberben mutatták be Angliában, és nagy sikere van a filmnek. Miközben az utóbbi időben egyre több tervezett le Carré-adaptációról esik szó, mi az Olvasoterem.com-nál – a kémregények mesterének születésnapja alkalmából – megpróbáljuk a leglényegesebb dolgokat összegezni az eddigi feldolgozások kapcsán. Az első részt követően itt a második, íme a kronológiai sorrendben számított legújabb hat adaptáció.


Kettős szerepben (1984)

A könyv 1983-ban jelent meg, magyarul az Árkádia adta ki 1988-ban. A regény főszereplője ezúttal egy izraeli kém, bizonyos Martin Kurtz, aki egy Khalil fedőnevű palesztin terroristára vadászik. Khalil izraeli érdekeltségű célpontok ellen szervez bombatámadásokat Európa-szerte, különösen Németországban. Charlie egy angol színésznő, aki kettősügynökként az izraeli hírszerzés malmára hajtja a vizet. A korabeli kritikusok úgy vélték, hogy a regény, noha kémregényként definiálták, túllépi a műfaj határait. Sajnos ma a könyvet már csak antikváriumokban lehet megtalálni – a jó hír viszont, hogy ott legalább még rábukkanhatunk.

A film premierjére 1984-ben került sor, a kettősügynök szerepét a fiatal Diane Keaton-re osztották, a produkciót George Roy Hill rendezte, aki korábban olyan regényeket vitt a mozivászonra, mint a Garp szerint a világ (John Irving) vagy Az ötös számú vágóhíd (Kurt Vonnegut). A mozifilm ezzel együtt nem lett túl nagy siker; csupán az Edgar-díjra kapott egy árva jelölést, ám azt sem sikerült besöpörni. Pár filmkocka erejéig John le Carré maga is feltűnik a vásznon ebben a filmben: egy rendőrt alakít.

A Perfect Spy (1987)

A könyv magyarul még soha nem jelent meg – a magyar le Carré-rajongók nagy bánatára. A regényt le Carré 1986-ban írta, egy kém morális válságát mutatja be. Itt már valóban túllépi a műfaj határait, és az akció helyett teljesen a karakterekre fókuszál. Olvasók és kritikusok százai értenek egyet abban, hogy ez a mester legjobb műve. Az idei Nemzetközi Man Booker-díjas Philip Roth azt mondta az A Perfect Spy-ról, hogy a legjobb angol könyv a második világháború óta. Reméljük, hogy hamarosan itthon is egyetérthetünk ezekkel az állításokkal.

A film a BBC stúdióiban készült 1987-ben, a britek egy hét epizódos mini-sorozatot gyártottak a regény alapján. A sorozatot a BAFTA TV Awards-ra négy kategóriában, az Emmy-díjra pedig két kategóriában jelölték, ám végül díjat csak az RTS Television Awardson kapott. Le Carré a regény egyik alakját (a főszereplő Magnus Pym apját) saját apjáról mintázta.

Oroszország-ház (1990)

A könyv magyarul Az orosz ház címen jelent meg 1991-ben az Európa Kiadó gondozásában, a regényt le Carré 1989-ben írta. Egy orosz tudós rendkívül fontos katonai információkat juttat ki Moszkvából Angliába, és azt kéri a címzettől, egy brit kiadótól, hogy minél előbb tegyék közzé azokat. Az eset persze nem kerüli el a brit hírszerzés figyelmét sem, és a CIA-vel közösen Kékmadár fedőnév alatt beindítják a hidegháború legnagyobb szabásúnak ígérkező akcióját.

[youtube width=”420″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=8Ah92MnooKU[/youtube]

A film 1990-ben készült, és Golden Globe-jelölést kapott – ám nem nyert. A főszerepeket Sean Connery-re és Michelle Pfeiferre osztották. Pfeiffer visszautasított egy szerepet a Hiúságok máglyája c. produkcióban, hogy helyet kapjon az Oroszország-házban – Golden Globe-jelölést ért számára ez a csere.

Elsőosztályú gyilkosság (1991)

A könyv sorrendben a második regénye John le Carrénak, 1962-ben írta, még a nagy sikert jelentő A kém, aki bejött a hidegről előtt – sajnos magyarul még ez sem olvasható. Ebben is szerepet kap George Smiley, bár ebben eltávolodik a kémek világától. Smiley ebben is nyomoz, de most egy gyilkossági ügyben – és ennek az ügynek semmi köze a Köröndhöz, a hírszerzéshez és az oroszokhoz. A nyomozás egy iskolában zajlik, a helyszín a leírás alapján pedig nagyon hasonlít a Sherborne Schoolra, le Carré egykori iskolájára. A szerző persze tagadta, hogy ez a hasonlóság szándékos lenne, s hogy a regénybeli Carne Kollégiumot egy létező iskoláról mintázta volna.

A film már itthon is ismerős lehet, Elsőosztályú gyilkosság címen televízióban lehetett látni. Smiley-t az a Denholm Elliott alakította, aki korábban két Indiana Jones-filmben is játszott, de szerepelt az 1988-as The Bourne Identity tv-sorozatban, és a Bangkok Hiltonban is. 1992-ben a színész eltávozott az élők sorából.

A panamai szabó (2001)

A könyv véleményem szerint a hidegháborús korszak utáni egyik legjobb le Carré-regény. A berlini fal lebomlását követően a szerző is áthelyezte regényei cselekményét az európai színtérről. Így került Osnard a panamai brit nagykövetségre, s feladatul kapta, hogy férkőzzön minél közelebb a panamai vezetéshez. Osnard egyből rátapint a lényegre, amikor felkeresi Harry Pendelt, a panamai szabót, aki a felső tízezernek szabja az öltönyöket, ismeri a gengsztereket és a politikusokat. Egyszóval: mindent hall és mindent lát. Magyarul a könyv 1998-ban jelent meg az Aquila gondozásában.

[youtube width=”420″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=hH4FGidE_XA[/youtube]

A film már nem lett akkora siker, mint a könyv. Talán azért is, mert a brit hírszerző tiszt szerepét arra a Pierce Brosnan-re osztották, akiről akkoriban (a 2000-es évek elején) mindenkinek James Bond jutott az eszébe. Azt pedig már untig ismételtük, hogy le Carré világa szöges ellentéte annak, amit James Bond a vásznon a kémkedésről hirdet. Azt kevesen tudják, hogy Daniel „HarryPotter” Radcliffe ebben a produkcióban szerepelt először a nagy vásznon: Mark Pendelt, a szabó fiát alakítja.

Az elszánt diplomata (2005)

A könyv bizonyos Yvette Pierpaolinak, egy francia önkéntes szociális munkásnak és aktivistának állít emléket. A hölgy 1999 április 18-án hunyt el Albániában egy autóbaleset során, miközben koszovói menekültek segítségére sietett. A nairobi brit követség nyugodt életét váratlan esemény zavarja meg: brutális módon meggyilkolják a csinos és vonzó Tessát, a csendes, visszahúzódó, fiatal diplomata, Justin Quayle feleségét. Diplomáciai körökben teljes a tanácstalanság, a rendőrség megdöbbenten áll az események előtt, senki sem találja a magyarázatot erre a látszólag értelmetlen cselekedetre. Justin az első napok döbbenete és fájdalma után lassan felfedezi a felesége halála mögött rejlő különös összefüggéseket, és nyomozni kezd. A regény magyarul 2002-ben jelent meg a Saxum Könyvkiadó gondozásában.

[youtube width=”560″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=r4iTjavIkbk[/youtube]

A film az egyik legjobban sikerült adaptáció, az imdb kritikusai szerint is 7.6-os egy 10-es skálán. A film producere, Simon Channing Williams már a regény 2001-es megjelenése előtt megvásárolta a megfilmesítési jogokat, és arra is rávette le Carrét, hogy részt vegyen a produkcióban, mint forgatókönyvíró. Ez volt – A panamai szabó után – a második alkalom, amikor le Carré a film forgatókönyvén is dolgozott. Justin Quayle-t Ralph Fiennes játssza, a meggyilkolt feleség szerepét Rachel Weiszre osztották. Azokat a képsorokat, amelyeket a gyászoló Justin szemszögéből láthatunk, valójában maga Ralph Fiennes vette fel. A filmet Kenyában forgatták, ezért Fernando Meirelles rendező lobbizott rendkívül kitartóan – más afrikai témájú filmeket rendre a Dél-Afrikai Köztársaságban forgatnak a stúdiók. Kissebb csoda, hogy a kenyai hatóságok engedélyt adtak a forgatásra, hiszen a könyvet korábban betiltották az országban, mivel az bizonyos kenyai hivatalnokokat korruptként ábrázol. A forgatást követően a stáb létrehozott egy alapítványt, amely afrikai rászorulók oktatását segíti. Le Carré a jótékonysági szervezet egyik védnöke.


Vidd hírét!
  •  
  •