John Grisham: Vallomás

Írta : John Grisham
Eredeti cím : Confession
Eredeti kiadás : 2010
Magyar cím : Vallomás
Fordította : Wertheimer Gábor
Kiadó : Geopen Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 526
100
Vidd hírét!
  •  
  •  

Kivégzéshez készülődik Kelet-Texas Slone városa: az elítélt Donté Drumm, egy fekete bőrű, egykori sportoló, akire egy gimnazista lány meggyilkolásáért vár a méreginjekció. A bűnösségével kapcsolatban azonban az első perctől kezdve sok a kétség, elsősorban azért, mert az áldozat holtteste nem került elő. A vád kezében csupán Donté vallomása van, azt viszont a rendőrök egy embertelen vallatás során sajtolták ki belőle, a fiú rögtön vissza is vonta azt. Donté ügyvéde, Robbie Flak, és annak csapata 9 éve küzd a megvakult igazságszolgáltatással, de sem az ítéletet nem sikerült egész eddig megmásíttatni, sem az órát nem sikerült megállítani. Pedig már csak napok vannak hátra az ítéletvégrehajtásig.


Mindeközben Kansas államban Keith Schroeder luteránus lelkész irodájába betoppan egy bizonyos Travis Boyette, aki azt állítja, hogy most szabadult a börtönből, próbaidőn van, s hogy egy agytumor hónapokon belül végezni fog vele. Azt mondja Schroedernek, hogy ő ölte meg a texasi gimnazista lányt, és tudja, hogy hol van eltemetve a holttest. A lelkész utánajár Boyette egyes állításainak, és azok mind igaznak bizonyulnak, így aztán mozgásba lendül, hogy hivatásához méltóan síkra szálljon egy emberi életért. A dolgát viszont nehezíti, hogy az egyes kivégzések utolsó napjaiban általában felbukkanó, rivaldafényre vágyó őrültek miatt senki nem hisz neki és Boyette-nek. Eleinte még Robbie Flak, az elítélt ügyvédje sem. Az óra pedig ketyeg, az olvasó szinte maga előtt látja minden oldalon a számlapot. Vajon Grisham hőse is egy McGywer, és sikerül hatástalanítani ezt a képzeletbeli pokolgépet éppen akkor, amikor a számlapon már a 00:00:01 villog?

Grisham regénye egy izgalmas jogi thriller, nem nélkülözi a műfaj kötelező elemeit, van pörgés, van izgalom, nagyszerű párbeszédek, szerethető és gyűlölhető figurák – ezt Grishamnél jobban ezen a területen senki sem műveli, állítom én. Amitől azonban a Vallomás a szerző legjobb regénye lesz, az a fordulatos, magával sodró történetvezetés. Hasonlóval Az ítélet eladóban találkoztam, számomra csak az vetekszik a Vallomással. Lehet, hogy közhelynek számít, de igaz az, hogy Grishamnél egy dolog kiszámítható: az, hogy semmi sem kiszámítható. Slone egy fiktív város Kelet-Texasban, csak a regény lapjain létezik, ám a szituáció nagyon is életszerű. Donté Drumm életéről az igazságszolgálatás rendszere dönt, s ha az hibásan működik, nincs az az ügyvéd, aki ezt befolyásolni tudná. Oda már más módszerek kellenek, más erőkre kell hatni.

A Vallomás ugyanakkor kőkemény társadalomkritika és egy hatalmas tükör. Társadalomkritika, mert rávilágít arra, hogy a Ku Klux Klan szelleme mennyire erősen dominál még ma is az olyan területeken, ahol a fajgyűlöletet csak tessék-lássék söpörték a szőnyeg alá, s ahol éppen a felső vezetés szítja az ellentéteket. Ez visszatérő motívum Grishamnél, gondoljunk csak a Ha ölni kell c. művére. Ezzel egyidőben a regény egy hatalmas tükör, amelyet az író az igazságszolgáltatás orra elé tart: íme, így működik a ti rendszeretek; íme, ez a halálbüntetés! A történet nem ér véget ott, ahol az ügy is, és Grisham megengedi, hogy lássuk, ki miként viselkedik, amikor felismeri a saját arcát ebben a tükörben. Van olyan, aki elmenekül az elől, amit lát, akad olyan, akit megtör ez, és olyan is van, aki bábvigyort erőltet az arcára, úgy tesz, mintha semmi sem történt volna, és igyekszik előnyt kovácsolni még ebből a képből is. De vajon kerül olyan valaki is, aki elismeri, hogy rosszat lát a tükörben?


Vidd hírét!
  •  
  •