Scorsese rendezheti a Hóembert

Vidd hírét!
 
 

A Hodejegerne, vagyis a hamarosan magyarul is megjelenő Fejvadászok norvég filmváltozata a skandináv államban jó nagyot durrant: fogytak a jegyek a mozik pénztáránál, csörgött az apró a készítők lopójában – a film 1 690 000 amerikai dollárt hozott csak az első hétvégén, és ha jól megszámolod, ehhez már egy malacpersely nem elég. A film első vetítésére augusztus végén került sor a norvégoknál, de – amint azt már korábban is megírtuk – a Summit Entertainment már júliusban az amerikai remake lehetőségeit kutatta. Végül október elején öntöttek tiszta vizet a pohárba: a kaliforniai stúdió is elkészíti a maga változatát, de ígérik, hogy ez más lesz, mint a norvég produkció. Tény, hogy a lécet magasra tette Morten Tyldum rendező. A film trailere alapján mi is kiváncsiak lettünk úgy a filmre, mint az alapműre.

Mindeközben Jo Nesbø azon rajongói, akik esténként nagy előszeretettel néznek meg egy jó kis filmet is, mindegyre egy kérdést ismételgettek: és mi a helyzet Harry Hole-lal?

Az oslói Harry Hole rendőrnyomozó Nesbø legnépszerűbb hőse, a sorozat 2011-ben már kilenc részesre duzzadt, bár a kilencedik (norvég nyelven Gjenferd) angolul is csak jövőre jelenik meg, a magyar kiadásról egyelőre nincs információnk. A Harry Hole-sorozat világszerte népszerű, a regényeket számos nyelvre lefordították, és több filmstudió is bekopogott már Mr. Nesbøhöz a könyvek megfilmesítési jogaiért, ám a norvég krimiszerző mindvégig vonakodott azokat odaadni. Állítólag azzal viccelődött, hogy csak akkor megy bele egy adaptációba, ha azt Martin Scorsese rendezi. Aztán a Fejvadászok adaptációja megindíthatott valamit Nesbøben, mert az idén végre megadta magát, és a teljes sorozat megfilmesítési jogait eladta a brit Working Title Filmsnek. Még egy kívánsága is teljesülhet, mivel a hírek szerint az első adaptációt maga Martin Scorsese rendezi.

A hírt Nesbø és a Working Title jelentette be a múlt héten a svéd DN-en keresztül: az angol studió megfilmesíti a sorozat hetedik részét, a Hóembert. A produkciót tehát Scorsese rendezné, a forgatókönyvet Matthew Michael Carnahan (A dolgok állása, Gyávák és hősök, A királyság) jegyzi, Nesbø és az amerikai ügynöke, Niclas Salomonsson producerként vesznek részt a filmgyártásban. A norvég író elmondta, hogy a Hóember filmváltozata nem ott fog játszódni, ahol a regényben is – feltehetően egy amerikai változatát fogjuk látni a kriminek. Kérdés, hogy ez mennyire tesz jót a mozifilmnek.

A Hóemberben az oslói rendőrség bűnügyi nyomozója, a saját belső démonaival és zilált magánéletével újra és újra megküzdeni kénytelen Harry Hole 2004 őszén különös levelet kap, egy magát Hóembernek nevező személytől. Azt követően pedig, ahogy leesik az első hó, hidegvérű gyilkosságok sorozata indul, amelyek több közös jegyet is mutatnak: egyrészt az áldozatok kivétel nélkül családanyák, másrészt a gyilkosságok helyszínén az elkövető egy-egy hóembert hagy hátra. Az kétségtelenül igaz, hogy a sztorit könnyedén át lehet helyezni bármelyik amerikai városba – bár Miamiban a kertben épített hóember ritkán marad meg reggelig. A könyvről mi is közöltünk egy kritikát, ha még nem olvastad, klikk.


Vidd hírét!