Csodás könyvek jöhetnek

Vidd hírét!
  •  
  •  

Szokásunká vált, hogy időközönként szétnézünk e kerek nagy világban, és meglessük a különböző sikerlisták élmezőnyét, megpróbálva kikövetkeztetni, hogy milyen csodás, máshol népszerű könyvekre számíthatunk mondjuk egy-két éven belül. Az ugyanis majdnem törvényszerű, hogy ami például a New York Times sikerlistáján hetekig dominál, az Magyarországon is előbb-utóbb a könyvesboltok polcaira kerül. És ez így van jól.


Ezen a héten csak annyiban más a helyzet, hogy a jelenlegi első három szerzőre már azelőtt figyel az egész világ, így Magyarország is, hogy az éppen aktuális új regénye felbukkanna bármelyik sikerlistán. Más szavakkal: jó esély van az e heti dobogósok új regényeinek magyar fordítására.

Az első Stephen King új könyve, a 11/22/63, amelyben egy időutazó professzor 1958-ig repül vissza, hogy megállítsa Lee Harvey Oswald-ot. A főhős küldetésének célja: megmenteni John F. Kennedy életét. A szerző magyarországi kiadója kérdésünkre elmondta, hogy a közel ezer oldalas regény magyarul 2012 karácsonyára várható, már dolgoznak a fordításán. Addig sokat nem lehet tudni a végkifejletről, de Kinget ismerve ne vegyünk mérget arra, hogy a könyv lapjain minden úgy fog történni, mint 1963 novemberében. Különösebben nem ismerem az író politikai hitvallását, és megtörténhet, hogy a történet befejezésével elárulja azt is, hogy ő mit gondol a közel 50 évvel ezelőtti eseményekről, de elsőre az a gondolat jutott az eszembe, hogy a jelek szerint King sem olvasta Jim Garrison kitűnő munkáját. Ha olvasta volna, bizony nem Oswaldra küldi az irodalomtanárt.

[youtube width=”420″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=tuZeeoHAW1Q[/youtube]

A könyv nagy szenzáció angol nyelvterületeken, leginkább az Egyesült Államokban, és már Hollywood is lecsapott a sztorira. Az Oscar-díjas Jonathan Demme (A mandzsúriai jelölt, A bárányok hallgatnak) még augusztusban, a könyv megjelenése előtt megszerezte a regény megfilmesítési jogait. Stephen King producerként vesz részt a forgatáson, amely az ígéretek szerint 2012 őszén kezdődik.

[youtube width=”420″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=ajZM9oMbdgI[/youtube]

A New York Times sikerlistáján a héten második John Grisham legújabb regénye, a The Litigators. A jogi thrillerek mesterének 25. regényében egy kis chicagói ügyvédi iroda száll szembe egy gyógyszergyártó óriással egy koleszterincsökkentő szer miatt. Grisham tehát a halálbüntetés után egy másik, napjainkban oly égető témát boncolgat: a gyógyszeripar hatalmát, a kusza kapcsolatrendszert, a szerek mellékhatásait. A szerző hazai kiadójától, a Geopen Könyvkiadótól úgy tudjuk, hogy a The Litigators 2012 második felében kerül a magyar boltok polcaira.

[youtube width=”420″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=oVscptTu-gw[/youtube]

A harmadik a világ egyik legfontosabb sikerlistáján David Baldacci új regénye, a Zero Day – ez szintén az Európa Kiadó gondozásában fog itthon megjelenni, mint eddig minden Baldacci-regény, ám még nem lehet tudni a pontos dátumot. A Zero Day egy új sorozat nyitó epizódja, amelynek főhőse John Puller, az Egyesült Államok legjobb katonai nyomozója. A hadsereg különleges ügynöke az első kötetben Nyugat-Virginiában nyomoz, ahol különös kegyetlenséggel mészároltak le egy teljes családot. Ahogy a nyomozó egyre mélyebbre ás, úgy jön rá arra, hogy senki nem az, aminek látszik, és a vidéki gyilkosság mögött egy messzire nyúló összeesküvést fedez fel.


Vidd hírét!
  •  
  •