Vegyél könyvet Karácsonyra!

Vidd hírét!
  •  
  •  

Idén is arra buzdítjuk az olvasóinkat, hogy – ha már mindenképpen vásárolnak ajándékot az Ünnepek alkalmával, akkor: – könyvet tegyenek a díszes csomagolásba. Örök érvényű, hogy egy könyv mindig szép ajándék. Tavaly decemberben több részes sorozatban ajánlottuk a jobbnál jobb újdonségokat a könyvmolyok számára, így tesszük ezt idén is.


Elsőként egy olyan könyvet ajánlunk, amely Magyarországon már megért jó néhány kiadás – mai listánkon ez az egyetlen, ami ilyen értelemben nem számít újdonságnak.

Ám van annyira érdekes, hogy rögtön ezzel kezdjük, hiszen röpke négy hónap múlva lesz éppen 100 éve, hogy az Atlanti-óceán elnyelte korának legnagyobb utasszállító gőzhajóját, a Titanicot. Walter Lord ma is klasszikusnak számító műve 1955-ben jelent meg, a hajó roncsainak 1985-ös felfedezése és James Cameron 1997-es, tizenegy Oscar-díjat nyert romantikus filmdrámája előtt. A Titanic pusztulása rögtön a bestsellerlisták élére került, és a hajót övező mítosz kialakulásának egyik legfontosabb momentumává vált. Sikerének titka nem utolsósorban abban rejlik, hogy a szerző a végzetes éjszaka eseményeit több mint 60 túlélő visszaemlékezése alapján rakta össze. A felkutatott szemtanúk közül ma már senkivel sem tudnánk beszélni, épp ezért ez a könyv marad a tragédia legfontosabb krónikája. Jó néhány év eltelt tehát a jéghegy és az úszó csoda végzetes találkozása óta, de mit sem csökkent az érdeklődés a gigász iránt, amely azon a végzetes éjszakán a tenger fenekére süllyedt. Vonzereje ma is univerzális. A hajózás rajongóinak ez a hajótörés felülmúlhatatlan csúcspont. Az emberi természet kutatóinak kimeríthetetlen laboratórium. A nosztalgiára hajlamosak az eseményben a varázsos tegnapot látják. Az álmodozók azon töprengenek, hogyan is történhetett volna másként. A könyv a Partvonal Kiadó gondozásában lát újra napvilágot.

Julia Child-ot világszerte úgy ismerik, mint a francia konyhaművészet szakértőjét. Az amerikaiak általa ismerkedhettek meg a francia gasztronómiával, a 60-as évetől egészen a 90-es évek végéig vezetett különféle tévés szakácsműsorokat, élete során 17 kötetben foglalkozott a konyhaművészettel. Pedig ő sem született szakácsnak – 1948-ban érkezett diplomata férje oldalán először Franciaországba. Egy szót sem tudott franciául, soha addig nem kóstolt egyetlen francia ételt sem, ráadásul főzni sem tudott. Ám ahogy kezdett elmélyedni a nyelv tanulásában, ahogy kezdte megismerni a franciák életmódját és konyháját, szenvedélyes érdeklődés gyúlt benne az ország és lakói iránt, a főzés pedig életre szóló hivatásává vált. Az Életem Franciaországban már angolul is csak a halála után, 2006-ban jelent meg. Ebben a könyvben Julia Child elsősorban franciaországi kalandjait meséli el: feltárul előttünk a háború utáni Párizs a híres Cordon Bleu főzőiskolával, az eldugott kisvendéglőkkel és a külföldiek pénztárcájához mért elegáns éttermekkel. Juliával együtt kilátogatunk Marseille nyüzsgő halpiacaira, végigjárjuk Provence kisvárosait, megcsodáljuk a kiépülőben levő francia Riviérát, megismerünk híres séfeket és a helyi konyha minden csínját-bínját értő egyszerű parasztasszonyokat. A szeretett férjével Európa más országaiba tett közös utazásaikról szóló tudósításokból kiderül az is, milyennek látta kontinensünket akkoriban egy érdeklődő amerikai.
A Kelly Kiadónál megjelenő emlékirat egyben beszámoló arról, milyen hányattatások után sikerült kiadni a francia szerzőtársnőivel közösen írt, ma már alapműnek számító, kétkötetes angol nyelvű nagy francia szakácskönyvet, és hogyan lett Juliából Amerika első televíziós sztárszakácsa.

Ma egy másik életrajzi könyvet is ajánlunk a műfaj kedvelőinek, ám ennek enyhén szólva is más jellege van: Pariszula Lampszosz ugyanis Szaddám Huszein szeretője volt. Lampszosz éppen betöltötte a tizenhatodik életévét, amikor megismerkedett Szaddám Huszeinnel. 1968-at írtunk. Pariszulát a szépsége miatt „Bagdad hercegnőjeként” ismerték, és egy Bagdadban élő, vagyonos görög család egyetlen lánygyermeke volt. A harmincas éveiben járó Szaddám Huszein már ekkor befolyásos ember volt az egyre nagyobb hatalommal bíró Baath pártban.
Azonnal vonzalmat éreztek egymás iránt, és Pariszula sorsa megpecsételődött. A bonyodalmas és szenvedélyes kapcsolat a hosszú megszakítások ellenére harminc éven át tartott.
Lena Katarina Swanberg újságírónő sok időt áldozott a Pariszula Lampszosszal készített interjúkra, majd megírta a rettegett diktátor árnyékában élt élet izgalmas történetét. A szerző több remek életrajz írója. Feldolgozta többek között a kurd származású tizenkilenc éves svéd nő, Pela Atroshi történetét, akit egy iraki rokonlátogatás során a saját családja ölt meg „becsületből”. A thaiföldi árhullámmal az olvasókat Pigge Werklin svéd üzletember sorsán keresztül ismertette meg, aki az egész családját elvesztette a tragikus napon. Ezúttal Szaddam Huszein Irakjába kalauzol minket a diktátor egyik ágyasának segítségével. Magyarul a Cartaphilus Kiadónál jelenik meg a könyv.

Anthony E. Zuiker nevét eddig a tévék képernyőjéről ismertük, ő a producere a Helyszínelők sorozatoknak, mindhárom tévésorozat – a CSI, a CSI: Miami és a CSI: New York – az ő nevéhez kötődik. 2009 szeptemberében azonban egy egészen új területre evezett, és megalkotta az első digiregényt – a kifejezést maga a szerző/producer használta először. Ezzel gyakorlatilag egyesítette a könyvet és a filmet, hiszen minden fejezethez rendelt egy három perces filmet, amit az olvasók a történethez kapcsolódó honlapon nézhetnek meg. Az olvasóknak így lehetőségük van arra, hogy az egyes fejezetek elolvasása után letegyék a könyvet, belépjenek egy honlapra és megnézzenek egy rövidfilmet, melynek a története kapcsolódik ahhoz, amit éppen olvastak. Zuiker úgy érzi, ebben rejlik a szórakoztatás megújítása, így tartható folyamatosan magasan a közönség érdeklődése. A sorozat (hiszen Zuiker mi másban gondolkozhatna) angol nyelven már a harmadik kötetnél tart, nálunk most jelenik meg magyarul az első, amely a 26 – Sötét kezdetek címet kapta. A könyvet itthon az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozza. A történet szerint az FBI-nál veszélyességi fokuk szerint 25 szintbe sorolják be a gyilkosokat. A 26. szint egy Sqweegel nevezetű gyilkos, aki 30 év alatt 7 különböző országban 50 áldozatot szedett mindenféle válogatás nélkül. Steve Dark nyomozónak sikerült a legközelebb férkőznie a gyilkoshoz, ám a 26-os ezért kegyetlen bosszút állt. Dark és csapata előtt egyetlen cél lebeg: hogy levadásszák a világ legveszélyesebb sorozatgyilkosát. Eljött a leszámolás ideje. De a 26-os is készen áll.

A zene kedvelőinek javasoljuk a Silenos Kiadót, és kiemeljük a Dave Grohl c. könyvet, amely a Nirvana egykori dobosáról szól. Dave Grohl nem csak jó arc, de meglepően sokoldalú személyiség is. A Nirvana dobosaként az egész világ megismerte, jelenleg pedig a Foo Fighters frontembereként erősíti tovább ismertségét. És akkor még nem beszéltünk a Probotról vagy a Queens of the Stone Age-es részvételéről. Már az sem mindennapi, hogy egy sikeres (rocktörténeti!) együttes dobjai mögül kilépve egy másik, szintén világhíres együttest képes valaki alapítani. Márpedig a Foo Fighters napjaink legnépszerűbb rockegyüttese, az egyik legkeresettebb név a koncertszervezők és a zenerajongók között Japántól Mexikóig.

Dave Grohl tehát sikergyárosnak is tűnhetne, de szerencsére a könyv nem tömjénszagú. Mesél a nehéz időkről is. Mindent megtudhatunk egy fiatal punkzenész mindennapjairól, aztán persze a Kurt Cobain halála utáni önkeresésről is. Közben még az is kiderül, hogy talán a legnehezebb mégiscsak akkor, amikor kívülről nézve fut a szekér. S nem csupán azért, mert Kurt Cobain anno drogproblémáival küzdött, míg Grohl ezt nem csak tehetetlenül, de többnyire még tájékozatlanul is nézte, hanem mert a Foo Fighters fényes napjai közben éppen az egykori dobosnak kellett azzal szembesülnie, egyszer csak a frontembernek meg kell hozni egy döntést, hogy az együttese ne csak egy jól menő buliprojekt legyen, se egy kényszerpályás rockgépezet, hanem valami több. És a döntés következtében még Cobaint is jobban sikerült értenie.

Nemrég azt kérdeztük az olvasóinktól az üzenőfalunkon, hogy hányan készülnek könyvet vásárolni a karácsonyi ünnepek közeledtével, és meglepően sokan válaszolták azt, hogy készülnek erre. Most az a kérdésünk, hogy a fentiek közül elnyerte-e valamelyik a tetszéseteket? Melyik keltette fel az érdeklődésedet a fenti könyvek közül?


Vidd hírét!
  •  
  •