Iaink M. Banks: Anyag

Írta : Iain M. Banks
Eredeti cím : Matter
Eredeti kiadás : 2008
Magyar cím : Anyag
Fordította : Gálla Nóra
Kiadó : Agave Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 576
98
Vidd hírét!
  •  
  •  

A sci-fi könyveket lehet nem szeretni és bele sem kezdeni, illetve nagyon szeretni és le sem tenni, míg a végére nem érünk. Személyem az utóbbi kategóriába sorolnám, bár nem mondhatom magam veteránnak, sőt még hozzáértőnek sem ezen műfajt illetően, hisz csupán a második ilyen könyvet tartottam kezemben.


Iain M. Banks Anyag című könyve két világot mutat be: Kultúrát, egy rendkívül utópisztikus világot, ahol nincsenek járványok, betegségek, nincs pénz utáni hajsza, háborúskodás, illetve ezt állítja ellentétbe Sursamennel – a hagymabolygóval, melyen a visszamaradottság, a háborúk és a hatalom iránti vágy áll középpontban, ahol az “emberek – társadalmi fejlettségi szinttől függetlenül – perverz élvezetet lelnek a pusztításban”.

A Kultúrában normaévekben, míg a visszamaradott Sursamenen kurtaévekben számolják az idő múlását. Egy kurta nap megközelítőleg 6 és 7 óra között van. A Kultúrában mindenki azzá lesz, akivé/amivé akar. Ebben a világban a szereplők képesek gondolataikkal kontrollálni szerveik működését, akár nemzőképtelenné is tehetik magukat, férfi nővé válhat, nő férfivá, kiküszöbülhetőek a szervi megbetegedések, vagy ezek működésének problémái. Egy humanoid lény képes akár más lény bőrébe bújni.

A Kultúra célja a fejlettségi szint szempontjából visszamaradott világok háborúiba, politikájába való beavatkozás, ugyanis felelősnek érzi magát ezekkel a szintekkel szemben, s próbál segíteni felzárkózásukban. Döntéseiket mindig hosszú távon hozzák meg. Egyfajta Paradicsom állapotot juttat eszembe, ahol nem léteznek korlátok, ahol nem léteznek konfliktusok, és mindenki tökéletes… vagy lehetősége van annak lenni.

Ebben a világban él 15 éven keresztül Djan Seriy Anaplia, aki a sarl Hausk király lánya (a sarlok elmaradott civilizációban élnek), s akit kiskorában választottak ki a Kultúra világának beavatottjai közé, s aki az RK (Rendkívüli Körülmények) csapatának tagjává érik. 15 év elteltével, hirtelen értesül édesapja és öccse halálhíréről, érzéseire hallgatva pedig elindul Sursamenre, ahol korrupcióra, összeesküvésekre, és az iszonyú igazságra talál.

A történetalakítás párhuzamos, ennek köszönhetően dinamikus, fordulatos. Iain M. Banks nem hagyja olvasóját unatkozni, s az igazat megvallva, rég találkoztam ennyire jó könyvvel, mely olvasásába az ember ha belekezd, képtelen letenni, vagy egyszerűen csak úgy érzi, hogy nem olvas elég gyorsan. Rengeteg, az életszisztémák közti konfliktushelyzettel találkozunk, ugyanakkor az életszisztémák, illetve az ezek közti különbségek önkéntelenül is a mi világunkra emlékeztetnek. A Kultúra, azaz az első világ országai, a morthanveldek, azaz a második világ országai, végül pedig a Kultúra fennhatósági körén kívül eső Sursamen, ahol burjánzik a korrupció gyökere, s ahol még mindig háborúk dúlnak. A kötetben is, mint ahogy a mi világunkban, “Elmék” manipulálják a “szintek” mindennapi életét, s ijesztően hat, amikor rádöbbenünk: szürke, hétköznapi életünkben is ugyanezen problémákkal kell szembenéznünk.

A 21. században sok európai országban az élet egyenlő a bürokrácia és a korrupció elleni harc mindennapos szembenézésével. Csak pislogunk ki a fejünkből, mikor újabb és újabb híreket hallunk az EU-s szintű gazdasági válságról, az euró övezetek problémáiról. Alabástrom szoborként várjuk a következő megszorításokat, azokat, melyek nem tőlünk, hanem az “Elméktől” függnek. Hiába csomagolják színes cukorkás papírba a demokráciát, kis országunkban a választás csupán ebből áll: “két rossz közül a jobbik”. Ugyanakkor tény, hogy nemtörődömségünk s lustaságunk generálta a világ jelenlegi helyzetét, de azt mégsem szabadna elfogadnunk, hogy az élet értéktelen, jelentéktelen is lehet, hisz a mi “luxusproblémáink” nagysága eltörpül a harmadik világban élők éhezése, magas halálozási rátája, és a folyamatos mészárlások mellett.

A Kultúrában azonban minden tökéletes, ő az igazi példakép. Talán az Amerikai Egyesült Államok, talán Nagy-Britannia, talán mindkettő, talán más országok is. Egy biztos, az ő kultúrájuk utánozzuk, rájuk akarunk hasonlítani, mintha ők feddhetetlenek lennének. A szeplőtelen tökéletesség, a “lehetőségek hazája”, a globalizáció folyamatának bölcsője, a kommunikációt megkönnyítő, de manipulálásra, emberi kapcsolatok elsilányítására alkalmas internetes világ szülőszobája. Összefoglalva: a kis színpad esete, melyen selyemfonalnak tűnő durva kötélen táncoltatnak minket, a marionetteket. Hogy kik? Az “Elmék”, a Kultúra, nevezzük akárhogyan.

Iain M. Banks Anyag című könyve igazi gondolatébresztő kötet: tele emberszeretettel, gépek érzelmeivel, testek szerveinek önkontrolljának hogyanjával, az ijesztő utópisztikus életszisztémáknak bemutatásával, és a megdöbbentő valósággal. Kétszer olvastam el, s mondanivalóját csak ekkor kezdtem sejteni. Számomra az általam, 2011-ben olvasott könyvek közül az egyik legmélyebb mondanivalóval rendelkező kötet. Lenyűgöző és csodálatos.


Vidd hírét!
  •  
  •