Best of 2011 – Washington Post

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Washington Post összeállításával kezdjük a visszatekintést a 2011-es évre, a tekintélyes amerikai lap szerint a nálunk a Geopen Könyvkiadó gondozásában megjelent 1Q84 volt az elmúlt év legjobbja. Haruki Murakami trilógiája 2009-ben jelent meg Japánban, és rögtön az első nap el is fogyott a szigetország könyvesboltjainak polcairól. A megjelenést követő első hónap végére egymillió fölé emelkedett az eladott példányok száma. Angolul szinte a magyar fordítással egyszerre jelent meg a regény: 2011 őszén. Nálunk egyelőre csak az első két kötet kapható, ezekről hamarosan az Olvasóterem is közöl majd kritikát.


A második a Washington Post top tízes listáján Anuradha Roy regénye, az An Atlas of Impossible Longing, amelyet még 2008-ban írt. Az indiai származású írónőt egy másik regényéért a 2011-es Man Asian irodalmi-díjra jelölték, a Post sikerlistájára viszont első regényével került fel, amelyben egy indiai család három generáción átívelő történetét meséli el. Az árva Mukunda és az anya nélkül nevelkedő Bakul egy angol nő, Mrs. Barnum házában nőnek fel, de bimbózó szerelmüket a kislány apja megpróbálja szétfoszlatni.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyén Ann Patchett trónol a State of Wonder c. regényével – a könyvről már szóltunk július elején, akkor éppen az amerikai sikerlisták élmezőnyében hódított. Az írónőt itthon is ismeri az olvasóközönség, Magyarországon a Kelly Kiadó gondozásában jelent meg negyedik regénye, az Életszonáta, amelyért Patchett 2001-ben PEN/Faulkner- és Orange-díjat is kapott. A State of Wonderben az írónő az Amazonas vidékére kalauzolja az olvasóit, ahol Dr. Marina Singh egykori kollégája földi maradványait keresi, aki felettébb furcsa körülmények között hunyt el. Itt találkozik egy másik orvossal, Dr. Anneck Swensonnal, a neves nőgyógyásszal, aki egy helyi törzs szaporodási mutatóit kutatja. Swensont azért fizetik, hogy kiderítse, mitől képesek a bennszülött nők középkoruk után is könnyedén szülni. Dr Swenson és Dr. Singh ugyanannak a cégnek dolgoznak, és a múltjuk egy olyan része is közös, amit Singh hosszú ideig próbált elfelejteni.

A negyedik Mary Doria Russell regénye, a Doc. A 62 éves amerikai írónőt a hazai olvasók sajnos még nem ismerhetik, noha angol nyelvterületen nagy sikert aratott első regényével, a The Sparrow-val, amellyel öt díjat söpört be. A Doc már az ötödik műve, amelynek cselekménye 1878-ban játszódik a kansasi Dodge City-ben. A regény főszereplője a Vadnyugat egyik legendája, Doc Holliday, és annak magyar barátnője, Mária Katarina Harony. Doc Georgiában született, Philadelphiában tanult fogorvosnak, majd Atlantában praktizált; fiatalon tuberkulózist diagnosztizáltak nála, és csak hónapokat jósoltak neki az orvosok, amikor ő úgy döntött, hogy a száraz és meleg éghajlatra költözik, hátha az megmenti az életét. Igaza lett: a texasi határvidék levegője jót tett a tüdejének – és itt ismerkedett meg Wyatt Earp-el is, akivel egyv életre szóló, különös barátságot kötött. A Doc az ő története; reméljük, hogy magyarul is minél hamarabb olvashatjuk.

Az ötödik Bonnie Jo Campbell regénye egy lányról, aki a dél-nyugat michigani vidéken egy folyón csónakázva keresi eltűnt édesanyját. A Once Upon a River az írónő második regénye, és egyben az elsőnek, a Q Roadnak egyféle előzménye. A regényt 2011-ben az Egyesült Államokban Nemzeti Könyvdíjra és National Book Critics Circle-díjra is jelölték.

A hatodik a Washington Post szerint Sylvia Nasar új könyve, a Grand Pursuit, amelyben az írónő azt mutatja meg, hogy néhányan miként alakították át modernkori történelmünket. Charles Dickens-szel és Henry Mayhew-val kezdi, és végigvezet azon a képzeletbeli csarnokon, ahol jelen van Marx, Engels, Alfred Marshall, John Maynard Keynes, Hayek, Milton Freedman, és még sokan mások. Nasarra emlékezhet a magyar olvasóközönség is. Ő vetette papírra John Nash élettörténetét az Egy csodálatos elmében, amelyből aztán négy Oscarral díjazott filmet is készítettek.

A hetedik Paul Hendrickson könyve Hemingwayről és az ő hajójáról, a Pilarról, ez a Hemingway’s Boat. Hendrickson az 1934 és 1961 közötti időszakot veszi nagyító alá, és a segítségével végigkísérhetjük az írót Key Westtől Párizson, New Yorkon és Afrikán át Idahoig, ahol élete utolsó szakaszában saját démonaival is meg kellett küzdjön. Hemingwaynek ezekben az években egyetlen biztos pontja volt az életben: a szeretett hajója, a Pilar.

A nyolcadik korunk egyik legkiválóbb Kelet-Ázsia szakértőjének, Ezra Vogelnek a könyve Deng Xiaopingről, akiről azt állítják, hogy hosszútávon a legnagyobb hatással volt a huszadik század történelmére. A kínai gazdasági reformok úttörője, ’76-tól ’89-ig a Kínai Népköztársaság vezetője a 20-as években Franciaországban ismerkedett meg a marxista-leninista eszmékkel.

Kilencedik a nálunk is hamarosan megjelenő Steve Jobs életrajza Walter Isaacson tollából. Az Apple-vezér és Pixar társalapító első hivatalos életrajza egy nem mindennapi ember életébe enged betekintést. A könyv írója az elmúlt két év során több, mint negyven alkalommal beszélgetett Steve Jobsszal. Ezek a beszélgetések szolgáltak a könyv gerincéül, amit tovább színesített vagy éppen árnyalt a több, mint 100 – családtagokkal, barátokkal, ellenségekkel, versenytársakkal és kollégákkal készített – interjú. Magyarországon a HVG Kiadó gondozza a kötetet.

A tizedik a Washington Post listáján az első világháborúnak eddig még nem ismert története. A The Beauty and the Sorrow-ban Peter Englund svéd történész (amúgy a Svéd Akadémia állandó titkára) egy teljesen új megközelítésben mutatja meg az első világégést, és 20 ember szemével láttatja a történéseket. Van közöttük az orosz hadseregben szolgáló angol nővér, Afrikában harcoló skót katona és egy venezuelai farmer, aki a török seregben teljesít szolgálatot. Gerard DeGroot történész szerint az első világháború komplexitását ilyen szinten még senki nem volt képes ábrázolni.


Vidd hírét!
  •  
  •