2011 legjobb könyvei – New York Times

Vidd hírét!
  •  
  •  

A New York Times sikerlistája az egyik legmérvadóbb a világon, talán nincs is olyan kiadó, amelyik ne lesné hétről hétre, hogy éppen melyik könyv hányadik helyre kúszik fel, és meddig tartja magát az élmezőnyben. Bestseller rovatunkban időközönként mi is megnézzük, hogy mi újdonság van a szóban forgó sikerlistán, hiszen néhány dobogós, vagy akár csak az első tízbe feljutott könyv esetében szinte biztosan borítékolható a későbbi magyar fordítás. Így aztán az is természetes, hogy év végén arra is kiváncsiak voltunk, hogy a New York-i lap szerint mely könyvek voltak 2011-ben a legjobbak. A New York Times ezúttal a tízes listát két részre bontotta, mi pedig a legjobb regényekre voltunk kiváncsiak – már csak azért is, mert a tényirodalmi kötetek iránt nem ugyanaz az érdeklődés a tengerentúlon, mint Európában, hogy szűkebb hazánkat ne is említsem, és ritkán kerül nálunk is a boltok polcaira olyan könyv, amelyik ott nagy sikert aratott.


Nincs sorrend a New York Times éves listáján, pusztán felsorolja az öt legjobbat. Chad Harbach baseball-regénye az egyik, a The Art of Fielding a szerző első könyve. A cselekmény helyszíne a Westish College a Michigan-tó partján, ahol Henry Skrimshanderre a jelek szerint csodás karrier vár, ám egyik napról a másikra öt ember sorsa fordul meg fenekestül, közöttük Henryé is. Henry önbizalomhiánya a jövőjét veszélyezteti, homoszexuális csapattársa egy veszélyes kapcsolatba keveredik, a csapat kapitánya, Henry legjobb barátja rájön, hogy a sajátja kárára egyengeti Henry karrierjét, s miközben a baseball-liga a végéhez közeledik, az öt csapattárs saját belső titkaikkal és reményeikkel kénytelen szembeznézni. Harbach maga is baseballt játszott a gimiben, a regényen pedig kilenc évet dolgozott, mielőtt 2011 őszén a Little, Brown and Company kiadta volna.

Bekerült a legjobb öt közé Stephen King új regénye, a 11/22/63 is, amelyben egy időutazó professzor 1958-ig repül vissza, hogy megállítsa Lee Harvey Oswald-ot. A főhős küldetésének célja: megmenteni John F. Kennedy életét. A szerző magyarországi kiadójától, az Európa Könyvkiadótól még decemberben megtudtuk, hogy a közel ezer oldalas regény magyarul 2012 karácsonyára várható, már dolgoznak a fordításán. Addig sokat nem lehet tudni a végkifejletről, de Kinget ismerve ne vegyünk mérget arra, hogy a könyv lapjain minden úgy fog történni, mint 1963 novemberében.

A legjobbak között van Karen Russell és második könyve, a Swamplandia! A történet egy család három gyerekéről szól, akik a floridai Evergladesben élnek, és egy turistacsalogató, aligátoroktól hemzsegő kis parkot működtetnek. A családfőnek számító anyuka meghal, és ezzel a park jövője is veszélybe kerül. A 30 éves Russellnek a Swamplandia! a második kötete, ám ez az első regénye. Az előző, a St. Lucy’s Home for Girls Raised by Wolves egy novellagyűjtemény volt.

Eleanor Henderson szintén elsőkönyves szerző, ő is a legjobb öt között van a Ten Thousand Saints c. regényével, amely a 80-as években játszódik, főszereplője pedig Jude, egy örökbefogadott fiú, aki többnyire barátjával, Teddy-vel tengeti kábult hétköznapjait. Amikor azonban Teddy 1987 végén túladagolásban meghal, Jude kapcsolata a drogokkal és a hippi szüleivel megváltozik, és egy másik végletbe csap át.

És végül, de nem utolsó sorban, a New York Times a legjobbak közé sorolja Téa Obreht The Tiger’s Wife c. regényét is. A 26 éves, bosnyák származású csodagyerek írónőt a könyvszakma nagyjai már megáldották, a New Yorker a legjobb húsz negyven év alatti amerikai író közé választotta, és első könyve elnyerte az Orange Prize for Fiction irodalmi díjat. A regény egy háború sújtotta balkáni országban játszódik és főszereplője, a fiatal orvosnő, Natalia nagyapja halálának körülményeit kutatja. Így bukkan rá egy tigris legendájára, aki szoros barátságot kötött egy süketnéma asszonnyal. A könyvben nagy szerepet kap a folklór és a misztikum ötvözve a modernitással. A The Tiger’s Wife-ot az amazon már júliusban az első félév legjobbjai közé válogatta – a nyár közepén mi is írtunk arról a listáról.


Vidd hírét!
  •  
  •