Patrick Swayze özvegye memoárt írt

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

A kendőzetlen igazság áthatja-átjárja a Worth Fighting For: Love, Loss and Moving Forward címet viselő memoárt, mely a felejthetetlen Dirty Dancing sztárjának 21 hónapig húzódó, rákkal szembeni küzdelmébe nyújt betekintést egy kívülálló nézőpontjából, aki ugyanakkor valószínűleg nem kevesebbet szenvedett ez idő alatt, mint maga a színész, hisz nem másról van itt szó, mint a mindvégig mellette álló és őt támogató feleségéről, Lisa Niemi Swayze-ről.


Ahogy azt a cím is sugallja, a memoár egy küzdelem története: egy férfi küzdeleme a gyilkos kór ellen, egy feleség küzdelme a férjéért és végül egy ember küzdelme, hogy megőrizhesse méltóságát a kíváncsiskodó paparazzik kameráinak kereszttüzében.

Egy könyv oldalain látni a nyers valóságot és újra átélni a gyötrelmeket “nagyon kemény” volt, nyilatkozta az 55 éves Niemi Swayze, aki mellesleg társszerzője férje önéletrajzának (The Time of My Life), mely nemsokkal az 57 évesen elhunyt színész halála után, 2009 szeptember 14-én került a könyvesboltok polcaira. “Teljesen értéktelennek éreztem magam, egy tehetetlen, nyavalygó, gyenge és cselekvőképtelen nőnek, – és mégis valahogyan sikerült megírnom a könyvet”. Az egészben a legnehezebb talán a szép idők, a jó dolgok felidézése és szavakba öntése volt, mondja az özvegy, mint például a pár eskü-megújító ceremóniája 2008 júliusában. “Talán mert így tudatosodott bennem, mi is az, ami most már örökké hiányozni fog.”

És mégis, mindennek ellenére, ennek az egésznek a papírra vetése szükséges volt, mondja Niemi, akinek az írás katartikus élményt nyújtott, és egyben valamit, amire összpontosíthatott: “Úgy érzem, a memoár megírása nem ébresztett fel bennem több fájdalmat, mint ami amúgy is bennem volt, mi több, segített elengedni egy csomó olyan dolgot, amit már régóta cipeltem.”

“Egyidejűleg, talán segíthetek azoknak az olvasóknak, akik hasonló cipőben járnak, hasonló problémákkal küszködnek. Mindemellett, ha keresztülmész életed talán legrosszabb élményén és nem tudsz valamilyen módon építkezni, tanulni, tapasztalni belőle, bizonyos tekintetben megbecsteleníted az élményt”, mondja az asszony, aki csupán nemrégiben kezdte hivatalosan használni férje vezetéknevét, mivel, mint mondja, szerette volna, ha képessé válik a Swayze nevet elgyöngülés nélkül hallani. Ugyanakkor már nem viseli jeggyűrűjét, mivel, mint mondja, az házasságuk fizikai részét jelképezi, ami már nincs többé.

A könyv befejezése óta eltelt nyolc hónapban, a fájdalom elviselhetőbbé enyhült, nyilatkozta az asszony, aki az elején úgy érezte “menten megőrül”, mivel minden második-harmadik percben eszébe jutott férje. Na és mi a helyzet most, merülhet fel az olvasókban a kérdés… Nos, állítása szerint az írónő  jobban van, “erősebb”, mint mondja. Egy új könyvvel maga mögött és egy új évvel maga előtt úgy érzi, vannak még lehetőségek az életében.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •