Harlan Coben: Vér a véremből

Írta : Harlan Coben
Eredeti cím : Long Lost
Eredeti kiadás : 2009
Magyar cím : Vér a véremből
Fordította : Illés Róbert
Kiadó : Jaffa Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 301
80
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Ahogy az Olvasotermen beharangoztuk, idén ősszel megjelent Harlan Cobentől a Vér a véremből, amely a Myron Bolitar sorozat kilencedik kötete, és angol nyelven 2009-ben adták ki, Long lost címmel. Harlan Coben egyike a világ legolvasottabb krimiíróinak, könyveit negyven nyelvre fordították le és közel 50 millió példány fogyott belőlük világszerte. A Myron Bolitar sorozat legújabb része, a tizedik, Live wire címmel már megjelent angol nyelven, 2011-ben, reméljük idén magyarul is olvashatjuk.


A Vér a véremből cselekménye egy különös telefonhívással kezdődik: hajnali ötkor megcsörren Myron Bolitar ügynök telefonja és egy olyan hölgy szól bele, akiről már nyolc éve nem hallott semmit. Ám ez a hosszas hallgatás nem akadályozza meg hősünket abban, hogy a nő hívására felüljön egy Párizsba tartó repülőgépre. Ugyanis Terese Collins valamikor igen fontos szerepet töltött be az életében, ráadásul segítségére volt egy nagyon fontos ügyben. Most pedig Terese-nek van szüksége segítségre, tehát itt az idő, hogy Myron Bolitar jó tett helyébe jót tegyen.

Aztán amint Myron leszáll a repülőgépről a párizsi reptéren, elindulnak az események, mint a lavina. Terese-t gyilkossággal gyanusítják, őt pedig letartóztatják, követik, emberrablók kezébe kerül, meglátogatja – nem önszántából! – a párizsi rendőrséget és ezzel még szinte semmit nem árultam el az egymást fénysebességgel követő eseményekből. Mindeközben lassan megtudjuk Terese és Myron múltjának részleteit és azt is, hogy miért kellett Párizsba jönniük; megismerkedünk Berleand felügyelővel, III. Windsor Horne Lockwooddal, alias Winnel, Esperanza alias Kis Pocahontasszal és Big Cindyvel, Myron barátaival és hűséges segítőivel. Mire eljutunk a regény feléig rájövünk, hogy senki nem az, akinek látszik, semmi nem az, aminek tűnik és ha volt valamilyen elképzelésünk arról, hogy merrefele tartanak az események, az valószínűleg téves volt. Harlan Coben regényében olyan sebességgel fordulnak az események, hogy alig győzzük követni őket, és a könyv második részében igazi meglepetést tartogat számunkra ami a végkifejletet illeti. És amint egyre előrébb haladunk ebben a dzsungelben, azon kapjuk magunkat, hogy megkedveltük ezt a Bolitar fickót, sőt: egyenesen szurkolunk, hogy sikerüljön neki kibogozni ezt a megoldhatatlannak tűnő gordiuszi csomót.

Érdekessége a regénynek, hogy szereplői használják a mai modern technológiát, és az író beleszövi a regénybe a Facebookot, a Myspace-t, az iCal és iPhoto alkalmazásokat, a főszereplő Blackberry telefonnal parádézik, szupersebességgel küldözgetve az emaileket, és még Beyonce is felbukkan egy mondat erejéig. Egy modernkori krimi ez, amiben a főhős egyes szám első személyben meséli a történetet, úgy, hogy ezzel nem csak az ő szemszögéből látjuk az eseményeket, hanem körmönfont párbeszédek és emlékképek beszúrásával tárja fel előttünk a rejtett elemeket.

Harlan Coben olyan témákat dolgoz fel a regényében, amelyek a mindennapjaink részét képezik, főhősei mai valós veszélyeket élnek át és a felvetett kérdésekben a ma emberének minden bizonnyal állást kell foglalnia legalább egyszer életében. Emellett pedig olyan lebilincselő stílusban ír, hogy megérdemelten foglal helyet a világ legjobb krimiírói között. A sorozat elbűvölő, érzékeny, ugyanakkor kőkemény főhőse pedig méltán dobogtatja meg a női szíveket és kelt borzongást férfitársaiban.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •