Adaptációk az idei Arany Glóbuszon

Vidd hírét!
  •  
  •  

Vasárnap éjszaka Beverly Hillsben a Beverly Hilton Hotelben 69. alkalommal osztották az Arany Glóbusz-díjakat. A műsorról részletes beszámolót és a nyertesek teljes listáját valamelyik filmes portálon kell keresned (például itt), de az Olvasóterem.com is a piros szőnyegen tartotta a szemét, hiszen az esélyesek között volt néhány adaptáció is – s az ilyeneket mi is figyelemmel kísérjük. Négy olyan film kapcsán díjaztak valakit, amely egy-egy adaptációhoz köthető – ezeket vettük nagyító alá.

A legjobb dráma kategóriában a George Clooney főszereplésével készült Utódok kapta a szobrot, amely egy érzéketlen férj és apa humoros és egyben tragikus utazását mutatja be. A produkciót Alexander Payne, a Kerülőutak és a Schmidt története rendezője készítette. A filmben egy jelenet erejéig felbukkan Kaui Hart Hemmings is, a film alapjául szolgáló regény szerzője is.

[youtube width=”560″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=-OBvd5MgPYA[/youtube]

A regény egy család újjászületésének a története. A főszereplő Matt King felesége Hawaii-on történő hajóbalesete után kénytelen lesz teljes mértékben átértékelni kapcsolatát két kislányával, és újratervezni a jövőjüket. Felesége kómában fekszik, és a költséges kórházi kezelés különösen nehéz döntés elé állítja a férfit: ha nem sikerül máshonnan pénzt kerítenie, el kell adnia a családi birtokot, ami már generációk óta a kezükben van. A könyv Hemmings első regénye, kilenc különböző országban jelent meg.

A legjobb rendezőnek járó kitüntetést Martin Scorsese kapta A leleményes Hugo című filmért. Scorsese 12 év után először forgatott úgy filmet, hogy nem dolgozott együtt DiCaprióval a produkción. Ez a neves filmrendező első 3D-s filmje, állítólag maga James Cameron is elámult, amikor meglátogatta a stábot a forgatás során. Scorsese jó anyagból és nagyszerű emberekkel dolgozhatott: a forgatókönyvet az a John Logan írta, aki korábban a Gladiátor, a Minden héten háború vagy az Aviátor forgatókönyvét is jegyezte, de a szkript alapjául is egy zseniális könyv szolgált.

[youtube width=”560″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=hR-kP-olcpM[/youtube]

Brian Selznick regénye, a The Invention of Hugo Cabret egy árva kisfiúról, bizonyos Hugóról szól, aki egy forgalmas párizsi pályaudvar falai mögött éli titkos életét. Egy szép napon azonban feltűnik egy különös lány az életében, és Hugo titkos élete és legféltettebb titka kerül veszélybe. A Brooklynban élő Selznick regénye angolul 2007-ben jelent meg, itthon még ne keressétek a polcokon. Pedig a gyerekek nagyon örülnének neki – szerintem.

A legjobb női mellékszereplő szobrát Octavia Spencer kapta vasárnap este, őt A segítségben nyújtott alakításáért díjazták. A filmet Tate Taylor rendezte, és a forgatókönyvet is ő dolgozta ki; neki ez csak a harmadik próbálkozása a kamera másik oldalán, eddig inkább színészként tevékenykedett. Octavia Spencer sem kapott ez idáig fontos szerepeket, de több sorozatban és egész estés mozifilmben is felbukkant már egy-egy epizódszerep erejéig. Most is mellékszerepet kapott Kathryn Stockett regényének adaptációjában, de ez most díjat ért neki.

[youtube width=”560″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=WbuKgzgeUIU[/youtube]

A vasárnapi Arany Glóbusz-díj esélyesei közül egyébként Kathryn Stockett regénye az egyetlen, amely magyarul is olvasható, és erről a könyvről már többször is írtunk – bár recenziót még nem. A regény itthon az Európa Kiadó gondozásában jelent meg. Stockett a hatvanas évek elejére, Jacksonba, az amerikai Dél egy tipikus kisvárosába kalauzolja az olvasóit. Skeeternek, egy fehér lánynak, aki épp visszajött az egyetemről, és író akar lenni, az az ötlete támad, hogy a fekete cselédekről kellene könyvet írni. Jacksonban veszélyes, sőt életveszélyes vállalkozás egy ilyen könyv kiadása.

A legjobb női alakításért Michelle Williams kapta az elismerést Beverly Hillsben az Egy hét Marilynnel c. filmbeli szerepéért – tudjátok, ő alakította Dolorest a Viharszigetben. Simon Curtis filmjében Marilyn Monroe bőrébe bújt, ez a produkció is egy könyv – vagy inkább egy napló – alapján készült.

[youtube width=”560″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=U_tbnTM7zVE[/youtube]

A naplót Colin Clark vezette, aki A herceg és a színésznő forgatásán találkozott a szőke dívával 1956-ban. Marilyn Monroe épp a mézesheteit töltötte Arthur Millerrel, Colin Clark pedig alacsony beosztású asszisztensként dolgozott a stábbal, és a színésznőt volt hivatott fuvarozni meg kísérni Angliában. Egy hét alatt ő lett Marilyn bizalmasa, Clark viszont szorgalmasan lejegyzett minden arról a varázslatos hétről. A naplóját 40 évvel később adták ki könyv formájában a tengerentúlon, ez szolgált a szóban forgó film alapjául.

Forrás: filmtrailer.hu


Vidd hírét!
  •  
  •