Botrány Salman Rushdie miatt

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az indiai Jaipurban január 20-án, pénteken kezdődött a hetedik Jaipur Irodalmi Fesztivál, s a résztvevők rögtön egy kollektív felolvasással indították az ünneplést. Ennek következtében Asaduddin Owaisi, az indiai Parlament tagja és a Majlis-e-Ittehadul Muslimeen párt elnöke a felolvasásban résztvevő írók azonnali letartóztatását követeli – a szerzők ugyanis az Indiában betiltott Sátáni versekből olvastak fel, éppen az miatt tiltakozva így, hogy Rushdie kénytelen távolmaradni az irodalmi fesztiváltól. Owaisi szerint egy betiltott könyvből való nyilvános felolvasás szándékos provokációnak számít, és ékes bizonyítéka annak, hogy a Jaipur Irodalmi Fesztivál az iszlám vallás elleni nyílt lázítás. Hogyan fajult eddig az egész?


Bár a gyökereit ennek a vitának sokkal mélyebben kell keresni, a közelmúltban akkor lobbant a szikra, amikor juanuár 9-én konzervatív muzulmán papok azt kérték a hatóságoktól, hogy ne adjanak Salman Rushdie-nak vízumot, mert írásaival a múltban mélységesen megsértette a muzulmánok vallásos érzéseit; Rushdie csak nem sokkal előtte jelentette be, hogy részt vesz a 2012-es Jaipur Irodalmi Fesztiválon. Maulana Abul Qasim Nomani, a Darul Uloom Deoband papnevelde kancellár-helyettese indiai újságíróknak azt mondta: „nem szabadna Rushdie-t beengedni Indiába. Ha ő Indiába látogat, az olyan, mintha sót szórnánk a muzulmánok sebére.” Nomani éppen a Nagy-Britanniában élő író 1988-as regényére, a Sátáni versekre tett ezzel utalást; Rushdie leghíresebb könyvét részben Mohamed próféta élete inspirálta, ám a muszlim közösség istenkáromlásnak minősítette a könyv egyes részeit, India elsőként tiltotta be a regényt, Iránban pedig vérdíjat tűztek ki miatta Rushdie fejére.

Elsőre maga Rushdie sem vette komolyan a konzervatív iszlám elemek felhördülését, és a twitteren is azt írta: nincs szüksége vízumra ahhoz, hogy Indiába látogasson, a fesztivál igazgatója pedig kijelentette, hogy a Jaipur Irodalmi Fesztivál a demokratikus hagyományok szellemében zajlik és a szólásszabadság otthonának számít. Hangsúlyozta azt is, hogy Salman Rushdie korábban is részt vett már indiai kulturális rendezvényeken, például a 2000-es Nemzetközösségi Írók díjátadásán vagy a 2007-es Jaipur Irodalmi Fesztiválon, és egyetlen alkalommal sem történt semmilyen incidens.

Aztán pénteken éjszaka mégis fordulat következett, és a fesztivál szervezői bejelentették: Rushdie nem vesz részt a legnagyobb ázsiai könyvfesztiválon, mert hírszerzői források szerint elképzelhető, hogy a mumbai alvilág fizetett bérgyilkosai merényletre készülhetnek ellene. Bár a 64 éves Booker-díjas író kétkedve fogadta a hírszerzői információkat, éppen azért, mert azok Indiából származtak, azt mondta: „felelőtlen hozzáállás lenne ez a családommal, a fesztivál közönségével és a fesztiválra látogató írótársaimmal szemben, ha ilyen körülmények között én is ellátogatnék Jaipurba”.

A bejelentést követően Hari Kunzru (A kaméleon) indiai származású brit író kezdte a Sátáni versek felolvasását a fesztivál nagyszínpadán, több száz résztvevő előtt, s bár a szervezők igyekeztek megállítani őket, a jelenlevő írók közül többen is csatlakoztak Kunzruhoz. A szervezők ezt követően egy nyilatkozatot adtak közzé, amelyben hangsúlyozták, hogy Kunzru és társai az engedélyük nélkül cselekedtek, és a fesztivál házigazdái nem tolerálnak egyetlen törvénytelen cselekedetet sem. Ők ugyanis joggal tartanak attól, hogy a hatóságoknak most lehetőségük nyílik letartóztatásokat eszközölni és bezáratni a fesztivált, ahová egyébként az előzetes becslések szerint 60,000 látogatót vártak.

Az idei fesztiválra több mint 250 írót várnak, többek között Michael Ondaatje, Deepak Chopra, David Remnick és Oprah Winfrey is megtiszteli jelenlétével az irodalom kedvelőit. Már ha időközben nem kerül lakat a kapura…

Forrás: The Guardian, The Times of India, IBN Live


Vidd hírét!
  •  
  •