Jack Reacher betör Hollywoodba is

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Egy rendőr visszaad egy fogkefét az éppen szabaduló Jack Reachernek, akinek jelen pillanatban ennyi az összes vagyona… Jack Reachert Tom Cruise játsza, a börtönrendőrt maga Lee Child író, Reacher alakjának megformálója, a jelenet pedig részlet az oly régóta várt Reacher-adaptációból, a Csak egy lövésből. Ezt a pillanatot nagyon sok rajongó várta már, azok az olvasók, akik Lee Child több mint 50 millió példányban megjelent 16 regényéből megismerték Jack Reacher alakját.


A Reacher-regények nagy sikere ellenére rögös út vezetett a megfilmesítésig. Első alkalommal 1997-ben próbálkoztak Child debütáló regényével, az Elvarázsolt dollárokkal. A projekt ott akadt el, hogy a producer, a filmforgatókönyvíró és a stáb több vezető embere még a legalapvetőbb dolgokban sem jutottak egyetértésre. Ezután Mr. Child minden évben előrukkolt egy-egy Reacher-regénnyel. Mindegyik műve bestseller lett, Lee Child egyre ismertebbé íróvá vált, Hollywood mégsem kapott a témán.

2002-ben a New Line Cinema vette meg az ötletet. De ekkor sem került sor a megfilmesítésre. Két fő probléma merült fel. Az egyik: Jack Reacher jelleme egy jottányit sem változik a cselekmény folyamán. Mint írója mondta, neki nem kell tanulnia semmit, hisz már a kezdetektől biztos önmagában és elveiben. Pedig a jellemfejlődés egy filmnél elengedhetetlen követelmény – vélték a producerek. A másik nehézség a Reacher-regényekre oly jellemző belső monológok filmrevitele volt. „Az olvasók szeretnek Reacher fejében lenni, együtt gondolkodni vele – mondta Mr. Child –, és semmiféle film nem képes visszaadni egy színész gondolatait.”

De ki is Jack Reacher? Legfeltűnőbb tulajdonságai: nagyon magas, nagyon okos és szimpatikusan régimódi. Szeret utazni, ő a nagy magányos. Karakterének alapjai fellelhetőek a vadnyugati hősökben, a középkori európai lovagokban, sőt a világhódító skandináv harcosokban is. Ugyanakkor modernkori párhuzamok is felfedezhetők: a Bourne-rejtély Jason Bourne-jához hasonlóan otthon van a fegyverek és a hadipolitika világában; Clint Eastwood Dirty Harryjével együtt kevés figyelmet szentel a protokollnak, illemszabályoknak. Abban a világban, ahol a civil társadalom tagjai védtelenek a gonosz erőivel szemben, Reacher világos értékrenddel rendelkezik és habozás nélkül teszi, amit kell.

Reacher külső tulajdonságai is kulcsfontosságúak, ugyanis nem elhanyagolható testméretekkel rendelkezik: közel 2 méter magas és 113 kg. Innen adódott egy másik nehézség is, a megfelelő színész kiválasztása. Mr. Child megjegyezte ezzel kapcsolatban: „Mindenki azt mondta, keressem meg a legnagyobb férfit Hollywoodban, ami bizony nem könnyű dolog. Hollywoodban egyszerűen nincs nagy, magas férfi.” Több név előtérbe került: Hugh Jackman, Tom Cruise, Brad Pitt, Vince Vaughn. Még azon is elgondolkoztak a producerek, hogy színesbőrű Reachert keresnek. Így került a képbe Jamie Foxx vagy Will Smith.

2005-ben végül a Paramount vette meg a legfrissebb Reacher-regény, a Csak egy lövés megfilmesítési jogát. 2010-ben az egész Reacher-franchise jogait is megvásárolták, és a projektbe belevonták a Skydance produkciós irodát, a rendezésre Christopher McQuarrie-t kérték fel . Az idő végre megfelelőnek tűnt. Az alkotók megegyeztek a részletekben, maradt egy dilemma: ki játssza Reachert? A választás Tom Cruise-ra esett. Habár kifejezetten alacsony férfi, úgy gondolták, színészi képességei alapján ő a legmegfelelőbb erre a szerepre. Lee Child ezzel vigasztalta magát: „Egy másik színésszel kaphattunk volna 100% magasságot, de csak 90% Reachert. Tommal kapunk 100% Reachert 90% magassággal.” De a rajongók nem elégedettek a producerek választásával. Több internetes szavazás is indult, sőt még egy Facebook-oldal is Tom Cruise is not Jack Reacher (Tom Cruise nem Jack Reacher) címmel.

A film megjelenése 2013-ra várható. A kiszivárgott hírek szerint a forgatókönyv nem követi szorosan a regényt, de természetesen megtartja a fő jellegzetességeket. Bár a film címe: One Shot (Egy lövés) nem utal folytatásokra, a producerek máris tervezik azt: az Elvarázsolt dollárok, a 61 óra, illetve a Bad Luck and Trouble került már szóba. Itthon a Jack Reacher-regények a General Press Kiadó gondozásában jelennek meg, de a Csak egy lövés jelenleg még antikváriumokban sem lelhető fel.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •