Ivanhoe újratöltve

Vidd hírét!
 
 

Sir Walter Scott középkori regényét, az Ivanhoe-t hosszas vita után végül újraírták, hogy a 19. századi történelmi regény újra vonzó legyen az olvasók számára. A skót író művei túl nehéz olvasmánynak bizonyulnak a mai olvasók számára, főleg ha figyelembe vesszük, hogy az olvasó fiatalok zöme JK Rowling, Stephenie Meyer és Dan Brown könyvein nő fel. Régen meg éppen Sir Walter Scott lovagregényei képezték a divatot az iskolások körében, és alig volt olyan családi könyvtár, ahol az Ivanhoe egy példánya ne díszelgett volna bőrkötésben a polcon, mára azonban gyakorlatilag kegyvesztetté vált a szerző, az olvasóközönség túl terjengősnek találja a skót író történelmi regényeit. Egy skót akadémikus nekilátott hát, és lerövidítette az Ivanhoe-t, a skót egyik legismertebb regényét, hogy az ismét olvasható legyen az új generáció számára is.

David Purdie, a The Edinburgh Sir Walter Scott Club elnöke 18 hónapon át dolgozott az Ivanhoe-n, és az eredetileg 179.000 szavas regényből egy fogyaszthatóbb, 80.000 szavas művet faragott. Purdie azt reméli, hogy ezzel sikerül visszaállítani annak a szerzőnek a népszerűségét, aki gyakorlatilag feltalálta a történelmi regényt; Purdie azt mondja: ha ez szükséges ahhoz, hogy az emberek ismét Sir Walter Scottot olvassanak, akkor a többi regényét is le kellene rövidíteni.

David Purdie-t persze támadások is érték szép számmal: egyeseket felháborított maga a tény, hogy „egy ilyen szent szöveget” egyáltalán merészelt megmódosítani valaki. A fent említett Walter Scott klub egyik korábbi elnöke egyenesen azt kérte az ügy kapcsán, hogy a lerövidített Ivanhoe-t ne Sir Walter Scott neve alatt adják ki, hisz az már nem az ő műve. Pedig Purdie annyit azért nem módosított a regényen: megtartotta Walter Scott régimódi stílusát, ám spórolt a központozással – a 19. század elején ugyanis indokolatlanul sok vesszőt használtak, többek között ez miatt is vált nehezen olvashatóvá a könyv. Manapság kevesen olvasnak Scott-ot, mert terjengős, unalmas és a mai ember figyelmének túl bonyolultidézte a Telegraph Purdie-t, aki hozzátette: szeretné, ha a könyvesboltok polcain ismét ott lenne Scott, és a regény új formája megragadná a fiatal olvasókat is. A klub elnöke azt mondja, ha sikerül újra megszerettetni az olvasóközönséggel az Ivanhoe-t, akkor további Scott-regényeket is hasonlóan lerövidít, még akkor is, ha ez a 119 éves múlttal rendelkező Walter Scott klub idősebb tagjainak nemtetszését váltja ki. Az öregek ugyanis azt mondják: játékszerként használ egy szöveget. A fiatalok viszont azt mondják, jól van ez így, és hogy sokkal olvashatóbb az új változat, mint az eredeti. Én is így gondolom – fűzte hozzá David Purdie.

A skóciai Sir Walter Scott az angol regényírás egyik úttörőjének számít, neki tulajdonítják az első történelmi regényt, 2010-ben az új történelmi regények elismerésére egy Walter Scott-díjat is létrehoztak. Ő volt az első angol nyelven alkotó, nemzetközi hírnevet szerző író, de 1832-es halála után, noha méretes emlékművek őrzik az emlékét Edinburgh-ben és Glasgow-ban, a művei iránti érdeklődés megcsappant; a 20. század kezdetén aztán Walter Scott regényei szinte teljesen kimentek divatból, beárnyékolta őket a sokkal szórakoztatóbbnak bizonyuló Jane Austen. Magyarországon nem panaszkodhat az, aki Ivanhoe-t akar olvasni: legutóbb 2006-ban jelent meg a könyv két kötetben a Kossuth Kiadónál a Világirodalom Klasszikusai sorozatban. Antikváriumokban több korábbi kiadás is megtalálható.


Vidd hírét!