Az e-book ártalmas a társadalomra

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az e-könyv ártalmas a társadalomra, ezt állítja Amerika egyik legnagyobb élő regényírója, Jonathan Franzen. A Freedom és a The Corrections szerzője szerint a fogyasztók rászoktak arra a gondolkodásra, miszerint nekik a legújabb technológiára van szükségük. Az én kedvelt technológiám a Freedom amerikai puha kötésű kiadásanyilatkozta Franzen a The Telegraph-nak. – Ráönthetem a vizet, és még mindig működik. Szóval ez egy elég jó technológia. Sőt mi több, tíz év múlva is remekül működni fog, tehát nem csoda, hogy a kapitalistáknak nem tetszik.


Franzen úgy gondolja, hogy egy igazi könyvmoly olvasási élményéhez mindig társul az állandóság érzete. Minden más, ami körülvesz, mulandó, mondja az ünnepelt szerző, de a nyomtatott írás kézzelfogható, sosem változik és állandóan itt lesz nekünk. De vajon 50 év múlva még mindig lesznek olyan olvasók, akik így éreznek? – teszi fel a kérdést, és hozzáteszi: félő, hogy az ilyen jellegű állandóság nélkül az életünk is bizonytalanabbá válik. Lehet, hogy 50 év múlva már senkit nem fognak érdekelni a nyomtatott könyvek, de engem igen – mondja Franzen. – Amikor könyvet olvasok, egy kézzelfogható tárgyat fogok a kezemben adott időben és adott helyen. Egy képernyőn a szöveget mindig olyannak látom, amit egy mozdulattal ki lehet törölni, meg lehet változtatni, odébb lehet költöztetni. Egy olyan könyvmolynak, mint én, ez túlságosan mulandó.

Az 52 éves író a The Corrections 2001-es publikálásával vált ünnepelt szerzővé Amerikában. A regényből hárommillió példány fogyott az Államokban, a következő regényét, a Freedom-ot pedig lélegzetvisszafojtva várták a kritikusok és az olvasók egyaránt. Maga Barack Obama is kiváncsi volt Franzen új könyvére, még a hivatalos bemutató előtt kért egy példányt belőle. Franzen erre így reagált: Egyik oka annak, hogy Obamát szeretem, az, hogy végre egy könyvszerető ember ül a Fehér Házban. Ez elképesztő. Közülünk való ember vezeti az Egyesült Államokat. Ugyanakkor meglepett, amikor meghallottam, hogy ő is a Freedom-ot olvassa. Miért olvas ő regényt? Vannak ennél sokkal fontosabb teendői is!

Franzen a kolumbiai Cartagenában zajló Hay Fesztiválon tartott sajtótájékoztatót, ez volt élete első sajtótájékoztatója. Előtte azt mondta, úgy érzi magát, mintha jelentős áttörést kellene bejelentsen a közel-keleti béketárgyalásokról. Az író megragadta az alkalmat, és felszínre engedte politikai nézeteit is. Az amerikai gazdasági problémákra reflektálva elmondta, hogy kétségtelen, hogy az Egyesült Államokban nem mennek túl jól a dolgok, de ez nem csak az észak-amerikai kontinensre jellemző. Véleménye szerint a fejlett technológia és a kapitalizmus kombinációja egy olyan világot eredményezett, ahol az irányítás lassan kicsúszik az emberek kezéből, Európában bankárok hozzák a döntéseket, és az egésznek már nagyon kevés köze van a demokráciához és a többség szándékához. És mi, emberek, foglyai vagyunk ennek a helyzetnek, mert imádjuk az iPhone-unkat – tette hozzá.

Franzent többen is kritizálták azért, mert teljesen nélkülözi a vallást a regényeiben. Erre ő így válaszolt: Nem hiszek abban az Istenben, aki egy ismeretlen helyen imádságokat fogad és válaszol rájuk. Hogy őszinte legyek, írás közben sokkal többet gondolok a tudományokra, mint a vallásra. Számomra maga a művészet a vallás.


Vidd hírét!
  •  
  •