A filmvilág is Dickensre emlékezik

Vidd hírét!
  •  
  •  

200 éve született Charles Dickens, az angol nyelven alkotó írók egyik legnagyobbja. 2012-ben a filmvilág is őt ünnepli, a Brit Filmintézet január és március között rég nem látott és egészen új adaptációkkal emlékezik a Karácsonyi ének, a David Copperfield és egyéb nagyszerű regények szerzőjére. A filmes szakma nem véletlenül szentel ekkora figyelmet Dickens-nek: a 200 évvel ezelőtt született író majdnem mindegyik regényét feldolgozták már valamilyen szinten, és nem hordott még olyan tollforgatót a hátán a Föld, akinek a keze alul több mű került volna a filmgyárak forgatókönyvíróinak asztalára.


A londoni South Bankben rendezett három hónapos visszatekintő kurátora Michael Eaton és Adrian Wootton, szerintük Dickens mozira és TV-re gyakorolt hatása mérhetetlen, és napjainkban sem ért véget; az ígéretek szerint a Szép remények legújabb adaptációja, Mike Newell rendezésében 2012-ben kerül a nagyvászonra, a Twist Olivér egy újabb feldolgozását pedig szintén az idén láthatjuk Twist cím alatt, ezt Matthew Parkhill rendezi. Ez is azt bizonyítja, hogy Dickens nem egy elfeledett, szürke figura, aki poros könyvespolcokon pihen, és senki nem olvassa, hanem egy művész, akinek a szellemisége ma is él, munkái újabb és újabb hullámokat vernek és visszhangokat keltenek kultúránkban.

Dickens regényeiből csak a némafilm korszakában körülbelül száz film készült, ennek úgy az egyharmada létezik még ma is, de még napjainkban is kerülnek elő elveszettnek hitt kópiák. A három hónapos Dickens on Screen-fesztivál alatt levetítik a létező legrégibb Dickens-adaptációt is, a Scrooge; or Marley’s Ghost-ot, amely 1901-ben készült, és a Twist Olivér egy korai változatát, amelyben Jackie Coogan szerepel. A filmről évtizedekig azt hitték, hogy nyoma veszett, míg aztán a 70-es években egy kópia Jugoszláviában került elő; Coogan maga segédkezett a film helyreállításánál. Olyan klasszikusok is műsorra kerülnek, mint az 1948-as Oliver Twist (David Lean rendezése), az 1968-as Oliver! musical vagy Polanski 2005-ös változata.

A három hónapos film-évad csak egy epizódja a nemzetközi Dickens 2012 eseménysorozatnak, amely egész évben zajlik a 200 évvel ezelőtt született író tiszteletére.


Vidd hírét!
  •  
  •