Ígéretes újdonságok angol nyelven

Vidd hírét!
  •  
  •  

Kristin Hannah, a Maroknyi mennyország és a Titkok tava című regények szerzője ezúttal is egy megindító történetet tett le az asztalra. A Home Front főszereplői, Michael és Jolene ugyanazokkal a mindennapi problémákkal kell megküzdjenek, mint más házastársak: gyereknevelés, havi számlák, karrier, házimunka; ám ők mindez mellett még a roskadozó házasságukkal is szembe kell nézzenek. Michael védőügyvéd, Jolene katona. Egy váratlan behívó következtében Jolene búcsút kell mondjon a családnak, és kénytelen Michaelre bízni a két lányát. Anyaként kétségbe van esve, de katonaként tisztában van azzal, hogy mit jelent a kötelesség. A frontról rózsaszínű tudósításokat küld, hogy megóvja családját a fölösleges aggódástól, de a háború olyan mértékben változtatja meg a nőt, amire korábban senki sem volt felkészülve. Amikor aztán bekövetkezik az elkerülhetetlen tragédia, Michael legsötétebb félelmeivel találja szemben magát, és kénytelen megvívni a saját harcát, hogy a családját megóvja.


Kristin Hannah új regénye ezen a héten debütált a tengerentúlon, és mindjárt a New York Times sikerlistájának élén kezdett. Az aktuális téma miatt nagyon valószínűnek tartom, hogy belátható időn belül a filmipar is lecsap a könyvre. Úgy pedig még nagyobb az esélye egy magyarországi kiadásnak is.

Joseph Finder, a népszerű amerikai krimiíró azt mondta William Landay harmadik regényéről, hogy egy évtizedben legfeljebb egy ilyen könyv születik. Könnyen igaza lehet. A Defending Jacob (ezen a héten újoncként negyedik a New York Times sikerlistáján) egy ügyész különösen szokatlan esetét meséli el. Andy Barber otthon egy csendes ember, egy elkötelezett férj és apa. A munkahelyén viszont egy megbízható, szigorú ügyész, a kerületi ügyész jobbkeze. Amikor a rendőrök egy tizenéves fiú holttestére bukkannak Barber külvárosi otthonának közelében az erdőben, természetesnek tűnik, hogy ő veszi a kezébe a nyomozást – számos gyilkossági ügyben járt már el hasonlóképpen korábban is. De ez az ügy Barber vesztét is okozhatja: egy váratlan fordulattal Barber 14 éves fia, Jacob lesz a gyilkosság első számú gyanúsítottja. A fiú ártatlannak vallja magát, és Barber a védelmére siet, hiszen minden apának ez a kötelessége. Ám Jacob védelméért súlyos árat kell fizessen: a szomszédok elfordulnak tőle, Jacob osztálytársai hallgatásba temetkeznek, a házassága pedig szép lassan felmorzsolódik, ahogyan szeretett felesége összeroskad a könyörtelen gyanusítgatások súlya alatt. S mintha ez mind nem lenne elég: ahogy Jacob pere körül a hangulat egyre csak forrósodik, Barber a saját titkos múltjával is szembe kell nézzen, pedig azt hitte, hogy azt már régen eltemette.

William Landay-nek ez már a harmadik regénye; hazai kiadó még nem figyelt fel rá, pedig az első könyve, a Mission Flats kapcsán már a Kirkus Book Reviews is azt írta, hogy ő lehet az új Grisham. Reméljük, hogy magyarul is minél hamarabb kézbe vehetjük valamelyik regényét.

Anthony E. Zuiker után íme egy újabb író a filmesek világából: Howard Gordon nevét eddig inkább a tévé képernyőjéről ismerhette meg a közönség, ő a 24 egyik producere, a Homeland egyik alkotója. Második regényében érezni ugyanazt az alapötletet, mint a filmsorozataiban: a veszély belülről fenyeget. A Gideon’s War óta Gordon főhőse, Gideon Davis az akadémikusok csendes hétköznapjaiba süllyedt, és csak hetek választják el az esküvőjétől, amikor egy küszöbön álló terrortámadásról jutnak bizonyítékok a birtokába. A támadást amerikai földön tervezik végrehajtani a terroristák. Gideon megosztja a gyanúját egykori barátnőjével, az FBI-ügynök Nancy Clementtel, de a nő főnökei gyanúsnak vélik Gideon forrását. Mire ők többet is megtudhatnának, Gideon forrását meggyilkolják, így aztán hősünk a testvérét, Tillmant küldi csatasorba: a feladata, hogy beépüljön egy szélsőséges, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető csoportba. A gyanú szerint nekik közük van a közelgő merénylethez, a céljuk pedig: megdönteni a teljes amerikai kormányt. Hatalmas összeesküvés részletei sejlenek fel.

Howard Gordon regénye a héten a Los Angeles Times 19. helyén kezdett. Sajnos az ő könyveit is hiába keresnénk itthoni könyvesboltok polcain.


Vidd hírét!
  •  
  •