Irodalmi díjak I. – Nemzetközi szépirodalmi díjak

Vidd hírét!
 
 

Kétségtelen, hogy mind eszmei, mind anyagi értékét tekintve az Irodalmi Nobel-díj számít az irodalom legrangosabb – és egyben egyik legrégebben alapított – kitüntetésének. Az Olvasóterem 2011 novemberében, az Irodalmi Nobel-díj megalapításának 110 éves évfordulója alkalmából tematikus cikksorozatban emlékezett a díj történetéről és hozzá kapcsolódó érdekességekről, szerzőkről. Az is nyilvánvaló viszont, hogy az irodalomban a Nobel-díjon túl is van élet, számos rangos vagy kevésbé rangos nemzetközi és nemzeti díjat osztanak ki évente. Most induló, három részes cikksorozatunkban a legfontosabb szépirodalmi és szórakoztató irodalmi díjak közül szemlézgetünk. Összeállításunkban nem kívánjuk rangsorolni a különböző díjakat és a teljesség igényére sem törekedhetünk. Igyekeztünk – kevés kivétellel – olyan díjakat beválogatni, amelyeket legalább húsz–huszonöt évvel ezelőtt hoztak létre, azok közül is elsősorban a nyugati (európai és amerikai) kultúrkör országaiban kiosztásra kerülő díjakra fordítva a hangsúlyt.

A sorozat első cikkében rangos nemzetközi szépirodalmi díjakkal foglalkozunk, amelyeket a világ bármely országában élő és bármely nyelvén alkotó szerzők megszerezhetnek, vagy legalábbis amelyek esetében nincs egyetlen nyelvre/régióra vonatkozó megkötés. A második cikkünkben nemzeti szintű szépirodalmi díjakat mutatunk be, amelyekkel adott országban vagy régióban, esetleg adott nyelvterületen, előre meghatározott nyelven megjelent könyvek szerzőit tüntetik ki. Sorozatunk harmadik részében szórakoztató irodalmi díjakra összpontosítunk, amelyek között találunk nemzetközi vagy regionális, illetve nemzeti díjakat egyaránt.

Neustadt Nemzetközi Irodalmi Díjat (Neustadt International Prize for Literature) az Irodalmi Nobel-díj utáni legrangosabb díjnak tartják. A Nobel-díjhoz hasonlóan nem egyetlen műért, hanem egy-egy szerző több művéért, életművéért ítélik oda. A díjat Ivar Ivask, a Books Abroad című folyóirat szerkesztője alapította 1969-ben, Books Abroad Nemzetközi Irodalmi Díj (Books Abroad International Prize for Literature) néven, jelenlegi nevét 1976-tól viseli. A díjat kétévente osztja ki az Oklahomai Egyetem (University of Oklahoma) és nemzetközi irodalmi kiadványa, a World Literatury Today. A díj jelenleg egy ezüst sastollból, egy oklevélből és 50 ezer amerikai dollár pénzdíjból áll. A jelölteket legkevesebb hét tagból álló zsűri választja ki, mindenféle nyelvi és földrajzi korlát nélkül, a díjazottak között lehetnek költők, regényírók és drámaírók egyaránt. A legelső Neustadt-díjat 1970-ben az olasz Giuseppe Ungarettinek ítélték oda, a legutolsó – 2012-es – díjazott az indiai/kanadai Rohinton Mistry, akinek győzelmét hivatalosan 2011. szeptember 30-án jelentették be. A jelöltek között több ízben szerepeltek magyar szerzők is: 1974-ben Illyés Gyula, 1978-ban Pilinszky János, 1984-ben Weöres Sándor, 1990-ben és 2000-ben pedig Konrád György.

A Booker-díjat (Booker Prize, 2002-től Man Booker Prize) a Booker élelmiszeripari vállalat alapította 1968-ban; 2002-től az 50 ezer fontos pénzjutalmat a Man Group befektetői csoport adományozza. A díj létrehozásának célja az volt, hogy az angolszász nyelvterületen alkotó írók is részesülhessenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló kitüntetésben. A díjjal az év legeredetibb angol nyelvű regényét jutalmazzák, amelynek szerzője Nagy Britannia, Írország vagy a Nemzetközösség állampolgára. A díj a legtöbb író számára az egyik legmagasabb kitüntetést jelenti, annál is inkább, mivel elnyerésével garantált a könyveladások megugrása, valamint a sajtó érdeklődése világszinten. A győztes kiválasztásának procedúrája egy tanácsadó testület megalakításával kezdődik, amelyben egy szerző, két kiadó, egy irodalmi ügynök, egy könyveladó, egy könyvtáros kap helyet, akiket a Booker Prize Foundation által jelölt elnök egészít ki. A testület választja ki a zsűrit, neves irodalomkritikusok, írók, akadémikusok és közszereplők közül. A győztes kilétét általában minden év október elején teszik közzé a londoni Guildhallban tartandó ünnepségen. 2012-ben a díjátadóra október 16-án kerül majd sor. A Booker-díj első nyertese Percy Howard Newby volt Something to Answer for című regényéért, a legutóbbi díjazott (2011-ben) pedig Julian Barnes, Felfelé folyik, hátrafelé lejt című könyvéért. A Man Group 2005-ben létrehozta a Nemzetközi Man Booker-díjat is (International Man Booker Prize), amelyet kétévente osztanak ki a legjobb angol nyelven (is) megjelent regénynek, függetlenül annak megjelenési helyétől. A 60 ezer font pénzdíjjal járó kitüntetést elsőként a Franciaországban élő albán író, Ismail Kadare kapta, míg legutóbb, 2011-ben az amerikai Philip Roth volt a győztes.

Frankfurti Goethe-díj (Goethepreis der Stadt Frankfurt) egy Németországban, 1927-ben alapított rangos irodalmi díj. A díjat azzal a céllal hozták létre, hogy minden évben megemlékezzenek Goethe születésének évfordulójáról (augusztus 28.). Olyan szerzőknek ítélik oda, akit méltónak tartanak Goethe szellemiségére. Az alapításakor évente kiosztott díjat 1952-től háromévente adják át. Az elismerés mellett a győztes 50 ezer euró pénzjutalomban is részesül. Története során a díjat leginkább németországi szerzők kapták meg, de kivételek is akadtak, más országok szerzői is részesültek a kitüntetésben, többek között egy magyar is: Lukács György 1970-ben kapta meg a díjat. A legelső díjazott egyébként a német költő, szerkesztő, fordító Stefan George volt, legutóbb, 2011-ben a szíriai, Adonis álnéven alkotó Ali Ahmad Said Asbar kapta meg a díjat.

Franz Kafka-díjat (Franz Kafka Prize) 2001-ben hozta létre Csehországban a Franz Kafka Társaság és Prága városa, a neves német nyelvű prágai születésű szerző tiszteletére. A díjat nemzetközi, elismert személyiségekből álló zsűri ítéli oda, bármely országban és nyelven alkotó szerzők számára, akiknek alkotásai hűek Kafka szellemiségéhez. A nagy presztízsű kitüntetés egy bronzszobor, egy diploma és 10 ezer dollár együttese. Tizenegy éves története során olyan neves szerzők részesültek az elismerésben, mint Philip Roth (2001), Harold Pinter (2005), Haruki Murakami (2006), Václac Havel (2010), vagy a magyar Nádas Péter (2003). A díjátadásra minden év október végén kerül sor a prágai városházán.

A Jeruzsálem-díjat (Jerusalem Prize for the Freedom of the Individual in Society) 1963-ban alapították és kétévente osztják ki olyan íróknak, akik az emberi szabadságról, társadalomról, politikáról és környezetről írnak. A díj átadására a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásár keretében kerül sor, a nyertes nevét a világ számos országában működő neves kiadók választják ki. Az első győztes 1963-ban a brit Bertrand Russell volt, 2011-ben a szintén brit Ian McEwan kapta a díjat. Az eddigi díjazottak között öt olyan szerzőt találunk, akik az Irodalmi Nobel-díjat is elnyerték: a már említett Bertrand Russell mellett Octavio Paz, V.S. Naipaul, John Maxwell Coetzee és Mario Vargas Llosa. A következő díjátadóra a 2013-as könyvvásáron kerül sor, feltehetően február hónapban.

A Hans Christian Andersen-díj (Hans Christian Andersen Award) a világ legrangosabbnak tartott gyermek- és ifjúsági-irodalmi díja, amelyet a „gyerekirodalom Nobel-díjának” is szoktak nevezni. A díjat a Gyemekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (International Board on Books for Young People – IBBY) ítéli oda kétévente, két kategóriában: egy-egy olyan író és illusztrátor kaphatja meg, akiknek jelentős a gyerekirodalmi munkássága és a jelölés időpontjában élnek. Az első szerzői díjat 1956-ban, az első illusztrátori díjat pedig 1966-ban osztották ki. A kitüntetéseket – amely egy aranyéremből és oklevélből áll – a díj fővédnöke, Dánia királynője, II. Margit adja át személyesen, az IBBY kétévente rendezett kongresszusán. A jelöltek nevét az IBBY lapja, a Bookbird különszámban ismerteti és a válogatási folyamatot is nyomon követi.  Az első szerzői Andersen-díjat 1956-ban a brit Eleanor Farjeon kapta, az első illusztrátori díjat 1966-ban a svájci Alois Carigiet. A legutóbbi díjakat, 2010-ben a brit David Almond (szerzői) és a német Jutta Bauer (illusztrátori) számára ítélték oda. A 2012-es díjra 27 szerzőt és 30 illusztrátort jelöltek 32 országból. A nyertesek nevét 2012. március 19-én hozzák nyilvánosságra a bolognai gyerekkönyv-vásáron.

Egy másik igen rangos irodalmi díj, amelyet a gyerekirodalomban kiemelkedőt alkotó szerzők nyerhetnek el, az Astrid Lindgren Irodalmi Emlékdíj (The Astrid Lindgren Memorial Award – ALMA). A díjat 2002-ben alapította a svéd kormány, Astrid Lindgren svéd írónő emlékére, akit minden idők legnagyobb gyerek- és ifjúsági-irodalmi szerzőjének tartanak. A díjat évente ítélik oda, a kitüntetéssel ötmillió svéd korona – kb. 540 ezer euró – pénzösszeg is jár, amelynek nagyságára való tekintettel „Kis Nobel-díj” névvel is szokták illetni. Adott évben egy vagy több személy is részesülhet a díjban, nyelvi és kulturális megkötések nélkül. A nyertes(ek) kiválasztása tizenkét tagú zsűri hatáskörébe tartozik, amelynek jelenlegi elnöke Janne Lundström író, további tagjai írók, professzorok, kutatók, illusztrátorok, könyvtárosok, pedagógusok, újságírók. A legelső díjat Christine Nöstlinger osztrák írónő és Maurice Sendak író, illusztrátor kapta 2003-ban, a legutóbbi díjazott (2011-ben) az ausztrál író és illusztrátor Shaun Tan. 2012-ben 66 ország 184 szerzője szerepel a jelöltek között. A tízedik ALMA-díj nyertesének vagy nyerteseinek nevét 2012. március 20-án, délután 1 órakor jelentik be Vammerby-ben, Astrid Lindgren szülővárosában, továbbá közzéteszik a díj honlapján is.

Források:

Összeállításunk elsődleges forrásanyagát az egyes díjak és/vagy a díjakat odaítélő szervezetek hivatalos honlapjain található információk, valamint a  Wikipédiának a díjakra vonatkozó magyar és angol nyelvű nyelvű szócikkei jelentették.


Vidd hírét!