Irodalmi díjak III. – Szórakoztató irodalmi díjak

Vidd hírét!
 
 

Az irodalmi díjaknak szentelt cikksorozatunk harmadik részében tovább szűkítettük a kört: a szépirodalmi díjakkal foglalkozó két előző rész után a szórakoztató irodalom keretében kiosztott legrangosabb díjakat vesszük számba. A cikkben felsorolt díjak kivétel nélkül tematikus díjak, amelyeket elsősorban egy – ritkábban több – adott műfajhoz tartozó írásokért osztanak ki: science fiction, fantasy, horror, krimi, romantikus irodalom. Olyan műfajokra fektettük tehát a hangsúlyt, amelyek az Olvasóterem által recenzált könyvek viszonylatában kiemelt helyet foglalnak el. Összeállításunkban nem kevesebb mint tizenegy tematikus díjat sorakoztatunk fel.

A Bram Stoker-díj (Bram Stoker Award) évente kiosztott irodalmi díj, amelyet 1987-ben alapított a Horrorírók Egyesülete (Horror Writers Association – HWA). A díjjal a horror területén elért „kiemelkedő teljesítményeket” díjazzák, a győztest a HWA tagjai választják ki titkos szavazással. A díjat nemzetiségtől és az alkotás nyelvétől függetlenül bárki elnyerheti, aki a feltételeknek eleget tesz. Jelenleg kilenc kategóriában adják át: legjobb regény, legjobb első regény, legjobb kisregény, legjobb novella, antológia (egy szerző), antológia (több szerző), legjobb nem fikció, legjobb verseskötet és életmű díj, valamint három külön kategória is létezik: Ezüst Pöröly-díj, Richard Laymon elnöki díj és szaksajtó díja. A 2010-es díjakat 2011. június 16-án osztották ki, a győztesek között olyan neveket találunk, mint a magyar nyelven is olvasható Peter Straub, Joe R. Lansdale vagy Stephen King.

A Hugo-díj (Hugo Award) a science fiction és fantasy műfajában kiosztott legrangosabb díj. A díjat minden évben a Nemzetközi Science Fiction Társaság (Word Science Fiction Society) összejövetele, a Worldcon küldöttei ítélik oda az előző naptári évben született művekért és elért eredményekért, nyelvi és nemzetiségi kritériumtól függetlenül. A díjat az Amazing Stories nevű sci-fi magazin alapítójáról, Hugo Gernsbackről nevezték el, először 1953-ban került kiosztásra – akkor még Annual Science Fiction Achievement Award néven –, 1954-ben kimaradt, majd 1955-től kezdődően mindén évben átadják. A Hugo-díj elnevezést 1993 óta viseli. Jelenleg a díjat 13 kategóriában osztják ki: novellák (kevesebb, mint 7500 szó), rövid kisregény (7500 – 17 500 szó között), kisregények (17 500 és 40 000 szó között), regények (40 000 szó felett), forgatókönyvek rövid formátumban és hosszú formátumban, képregények, tényirodalom – kapcsolódó könyvek, félprofesszionális magazinok, hivatásos művész, hivatásos szerkesztő (rövid és hosszú formátum), amatőr (rajongó) művészek és amatőr (rajongó) írók. A legtöbb Hugo-díjat (15-öt) Gardner Dozois nyerte el hivatásos szerkesztőként, az irodalmi művek kategóriában pedig Connie Willis, aki 11 alkalommal kapta meg a díjat. 2012-ben a jelölések március 11-én járnak le, a díjátadásra szeptember 2-án kerül sor Chicagóban.

A sci-fi és fantasy irodalom másik rangos kitüntetése a Nebula-díj (Nebula Award), amelyet az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Szövetsége (Science Fiction and Fantasy Writers of America – SFWA) oszt ki évente, az előző évben az Amerikai Egyesült Államokban megjelent legjobb sci-fi vagy fantasy műveknek. A díjat 1965-ben hozták létre, jelenleg négy kategóriában osztják ki, amelyek a művek terjedelme szerint különböznek: kisnovellák (kevesebb, mint 7500 szó), novellák (7500 és 17500 szó között), kisregények (17500 és 40000 szó között), regények (40000 szónál hosszabb). 1973 és 1977 között, valamint 1999 és 2008 között forgatókönyv kategóriában is osztottak Nebula-díjat, 2009-től viszont ezek számára egy új kitüntetés jár Bradbury-díj néven. A Nebula-díjat legtöbb alkalommal – hatszor – öt szerző nyerte el: Isaac Asimov, William Gibson, Larry Niven, Theodore Sturgeon és Connie Willis, van egy ötszörös győztes is Joe Haldeman személyében. 2012-ben a május 17–20-i hétvégén kerül sor a díjátadó ünnepségre a virginiai Arlingtonban.

A fantasy irodalom másik rangos nemzetközi díja és egyben a világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró tematikus díja, a World Fantasy-díj (World Fantasy Award), amelyet 1975-ben hoztak létre. A díjat évente osztják ki a fantasy területén született kiemelkedő művekért, a World Fantasy Convention nevű rendezvény keretében, hat kategóriában (regény; kisregény; novella; antológia – több szerző írásai, egy vagy több szerkesztővel; novellagyűjtemény – egy szerző, egy vagy több szerkesztővel; legjobb festőművész), továbbá négy különdíjat is osztanak: Convention-díj (a fantasy műfajáért tett erőfeszítések jutalmazására), életműdíj, szakmai különdíj és amatőr különdíj. A Hugo- és Nebula-díjtól eltérően a World Fantasy-díj győzteseit évente kijelölt zsűri választja ki. A 2011-es győztesek: Nnedi Okorafor – Who Fears Death (legjobb regény), Elizabeth Hand – The Maiden Flight of McCauley’s Bellerophon (legjobb kisregény), Joyce Carol Oates – Fossil-Figures (legjobb novella), Kate Bernheimer (szerk.) –  My Mother She Killed Me, My Father He Ate Me (legjobb antológia), Karen Joy Fowler – What I Didn’t See and Other Stories (legjobb novellagyűjtemény), Kinuko Y. Craft (legjobb művész), Marc Gascoigne, Angry Robot (szakmai különdíj), Alisa Krasnostein, Twelfth Planet Press (amatőr különdíj), életműdíjban pedig két személy (Peter S. Beagle és Angélica Gorodischer) részesült. A 2012-es World Fantasy Convention-re november 1–4. között kerül sor a kanadai Torontóban.

A sci-fi irodalom területén Nagy-Britanniának is megvan a saját rangos díja: az Arthur C. Clarke-díj (Arthur C. Clarke Award), amelyet évente osztanak ki a legjobbnak ítélt, az előző évben az Egyesült Királyságban kiadott sci-fi regényért. A nyertes kiválasztását a Brit Science Fiction Egyesület (British Science Fiction Association), a Science Fiction Alapítvány (Science Fiction Foundation), valamint SF Crowsnest nevű szervezet által kijelölt zsűri végzi, a díj adminisztratív felügyelete a Serendip Alapítvány hatásköre. A kitüntetés pénzdíjjal is jár, ami megegyezik az épp aktuális évnek megfelelő fonttal (2011-ben 2011 font volt.) A legelső Arthur C. Clarke-díjat 1987-ben Margaret Atwood kanadai írónő kapta A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) című regényéért, 2011-ben Lauren Beukes Zoo City című regényét választották a legjobbnak. Az elmúlt években a díjátadásra a SCI-FI-LONDON elnevezésű filmfesztivál keretében került sor, 2012-ben a fesztiválra május 1-7. között kerül sor.

A krimi műfajában az egyik legrangosabb elismerésnek számító Edgar Allan Poe-díjat (Edgar Allan Poe Awards, vagy Edgars) az Amerikai Krimiírók (Mystery Writers of America) nevű New York-i szervezet adja át évente. A díjazottak között – csak a legjobb regény kategóriában – olyan neveket találunk az elmúlt több mint fél évszázadban, mint Raymond Chandler, John Le Carré, Frederick Forsyth, Ken Follett, Elmond Leonard, vagy Lawrence Block, akiknek többsége a díjsorozaton belül az egyik legrangosabbnak tekintett – a műfajban nyújtott összteljesítményért és a folyamatos magas minőségért odaítélt – Nagymester (Grand Master) elnevezésű díj kitüntetettjei között is megtalálható, olyan nevekkel egyetemben, mint pl. Agatha Christie, Ed McBain, Mary Higgins Clark, Stephen King, Georges Simenon vagy Graham Greene. A műfaj krémje tehát, akik a magyar olvasóközönség számára sem ismeretlenek. Az 1946-ban alapított díjat jelenleg nem kevesebb, mint huszonkét kategóriában osztják ki, elsősorban az irodalom területén, de nemcsak, ugyanis a színházi, televíziós, filmes és rádiós műfajokban is osztanak díjakat. Minden évben egy 68 tagú zsűri a műfaj több mint 1000 könyve, 500 novellája, számos televízióadása és filmje, valamint néhány színdarabja közül választja ki a győzteseket. A 2012-es Edgar-díjak átadására április 26-án kerül sor, a New York-i Grand Hyatt Hotelben.

Az Üvegkulcs-díj (Glass Key Award, svédül: Glasnyckeln) az utóbbi évtizedben igencsak népszerű skandináv krimik számára létrehozott irodalmi díj. A díjat Dashiell Hammett amerikai író – A máltai sólyom szerzője – egyik regényéről (Az üvegkulcs) nevezték el. Maga a díj egy üvegkulcs, amelyet a Skandináv Krimiírók Egyesülete (Crime Writers of Scandinavia) ad át minden évben egy dán, finn, izlandi, norvég vagy svéd szerző által írt bűnügyi regényért. A díjat elsőként 1992-ben adták át, akkor Henning Mankell A gyilkosnak nincs arca című regénye volt a győztes, 2011-ben Leif G. W. Persson Den döende detektiven című regényét találták a legjobbnak. A díj húszéves történetében a díjazottak között szinte kivétel nélkül megtaláljuk a skandináv krimi nagyjait, akik a magyar olvasóközönség és az Olvasóterem számára sem ismeretlenek: Henning Mankell, Karin Fossum, Stieg Larsson, Jo Nesbø, Arnaldur Indriðason vagy Karin Alvtegen.

Szintén rangos díjnak számít a Nemzetközi Krimiírók Szövetsége Észak-Amerikai Fiókja által alapított Hammett-díj (Hammett Prize), amelyet 1991-től osztanak évente a legjobb angol nyelvű, amerikai vagy kanadai állampolgárságú, vagy hosszabb ideje a két ország valamelyikében élő szerző által írt bűnügyi regényért. A díj névadója a neves krimiíró, Dashiell Hammett, a nyeremény egy bronztrófea, amit Peter Boiger szobrászművész alkotott. A legelső Hammett-díj nyertese Elmore Leonard volt Maximum Bob című regényével, míg a 2010-es díjat Olen Steinhauer A legközelebbi vészkijárat című regénye nyerte. A 2011-es Hammett-díj nyertesét a Torontóban 2012. június 1–3. között tartandó Bloody Words Conference nevű rendezvényen adják át.

A Dagger-díjat (Daggers) a Brit Krimiírók Szövetsége (Crime Writer’s Association) alapította 1955-ben. Nem kevesebb mint tíz kategóriában osztják ki, ezek közül a legrangosabb a legjobb bűnügyi regényért járó Aranytőr-díj (Gold Dagger), amely alapításakor a Crossed Red Herring Award nevet viselte, valamint az életmű kategóriában kiosztásra kerülő Gyémánttőr-díj (Diamond Dagger). Az Aranytőr-díj támogatását 2006-ban átvállalta a Duncan Lawrie Bank – a díj a Duncan Lawrie Gold Dagger nevet is felvette – és a felajánlott 20 ezer fontos pénzösszeg akkor a krimiirodalom legnagyobb nyereményösszegének számított. A bank viszont 2008-ban visszalépett, így a díjért járó pénzösszeg 2500 fontra csökkent. A 2011-es Dagger-díj öt kategóriájának nyerteseiről az Olvasóteremben is írtunk, abban az írásban a többi kategória nevét is megtalálhatjátok. Feltehetően 2012-ben is több időpontban osztják ki a tíz kategória díjait, egy-egy tavaszi, nyári és őszi díjátadó keretében. A benevezési határidők február 29-én zárulnak, kivéve a történelmi krimik számára alapított Ellis Peters Historical Dagger és a Dagger in the Library Award kategóriákat, ahol március 31. a határidő.

A Bűnügyi Regények Nagydíját (Grand Prix de Littérature Policière) a francia író és kritikus Maurice-Bernard Endrèbe alapította 1948-ban. Az egyik legrégebbi tematikus szórakoztató irodalmi díj, valamint a legrangosabb franciaországi díj a krimi műfajában. A díjjal minden évben a legjobb francia és nemzetközi bűnügyi regényt tüntetik ki; a döntést egy tíz személyből álló zsűri hozza. A legelső francia regénynek járó díjat 1948-ban Léo Malet kapta Le Cinquième procédé című regényéért, 2011-ben Dominique Manotti L’Honorable Société című regénye volt a győztes, míg a nemzetközi regények kategóriában elsőként Frances Noyes Hart The Bellamy Trial című regényét tüntették ki, legutóbb pedig Yishai Sharid Limassol című regénye nyert. A nemzetközi díjjal elismert regények szerzői között olyan nagy nevek szerepelnek többek között, mint Patricia Highsmith, John Dickson Carr, Ellery Queen, Stanislaw Lem, Mary Higgins Clark, Frederick Forsyth, Elmore Leonard, Thomas Harris, Michael Connelly vagy Arnaldur Indriðason. 2011-ben a hivatalos előválogatást június 15-én tartották, a győztesek kihirdetésére és a díjátadásra szeptember 21-én került sor.

A RITA-díj (RITA Award) a romantikus irodalom területén született művek méltatására létrehozott díj. A műfaj legrangosabb díját az Amerikai Romantikusregény-írók Szövetsége (Romance Writers of America, RWA) adja át évente. A díjat 1982-ben alapították Golden Medallion, néven, mostani nevét 1990-ben kapta, és a szövetség első elnökéről, Rita Clay Estradaról nevezték el. A RITA-díjat tizenkét kategóriában osztják ki, az őszi jelölés után a következő tavasszal az első válogatáson kb. 100-ra szűkítik a díjra esélyesek listáját, a győzteseket pedig egy szobrocskával jutalmazzák az RWA júliusi éves konferenciájának záró napján. A RITA-díj nyertesei között több olyan szerzőt is találunk, akik a magyar olvasók körében is igen népszerűek, mint például Nora Roberts, Susan Elizabeth Phillips vagy Susan Wiggs.

Források:

Összeállításunk elsődleges forrásanyagát az egyes díjak és/vagy a díjakat odaítélő szervezetek hivatalos honlapjain található információk, valamint a  Wikipédiának a díjakra vonatkozó magyar és angol nyelvű nyelvű szócikkei jelentették.


Vidd hírét!