Az első Oscarra jelölt könyvek

Vidd hírét!
  •  
  •  

2012-ben a 84. alkalommal osztják ki a filmvilág legrangosabb díját, az eseményre február 26-án kerül sor a hollywoodi Kodak Filmszínházban. Az első Oscar-díjat 1929 május 16-án adták át a Hollywood Roosevelt Hotelben, s bár ez valójában a mozgóképek ünnepe, a könyvek sem szorulnak teljesen a háttérbe. Idén a legjobb film címére kilenc alkotás pályázik, és ebből nem kevesebb mint hat készült valamilyen regény alapján. Nem új keletű jelenségről beszélünk, már a kezdetekkor is vitték az adaptációk a pálmát. Mai összeállításunkban az Oscar hajnalának díjnyertes adaptációiról szólunk.


Első alkalommal a harmadik díjosztáson nyert egy regény alapján forgatott film; Lewis Milestone rendezése, a Nyugaton a helyzet változatlan a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában is aratott, de ezen felül még további két címre is jelölték. A fekete-fehér film Erich Maria Remarque azonos című regénye alapján készült.

A könyvet Remarque 1929-ben írta, magyarul még abban az évben ki is adták. Érdekes, hogy az 1929-es magyar fordítás ma is megtalálható antikváriumokban, ráadásul nagyon olcsón kínálják. A híres német regényíró tanárnak tanult, de magával ragadta az első világháború, több társával együtt gyakorlatilag az iskolapadból került a frontra. A Nyugaton a helyzet változatlan az ő szenvedéseik és kiábrándulásuk története. A front iszonyata mindent kiéget belőlük, egyetlen erényük, egyetlen kincsük marad: a bajtársiasság. Megrázóan igaz, őszinte írás a regény. Óriási sikerét kétségtelen értékei mellett annak is köszönhette, hogy megjelenésekor már szükséges volt a belőle harsogó figyelmeztetés: íme, valójában ez a háború, vigyázzatok, nehogy belesodorjanak benneteket! Hiszen ekkoriban egy müncheni sörház asztalai mellett már a második világháború sikerére ittak az osztrák káplár hívei.

A könyv magyarul számos kiadást megélt, legutóbb a Cartaphilus Kiadó gondozásában került a könyvesboltokba a FilmRegények-sorozat darabjaként.

1931-ben a Cimarron kapta a legjobb filmért járó elismerést, ez szintén egy regény alapján készült. A könyvet Edna Ferber írta, és ez is megjelent magyarul; ha nem kerülte el semmi a figyelmemet, akkor egy 1932-es Panteon Kiadás található meg az antikváriumokban, és pusztán egy leírást találtam erről a ritkaságról, ez Szenes Piroska tollából származik: Edna Ferber Cimarron című regényében Oklahoma állam története húzódik végig, egy család históriáján átszőve. Ferber azt a tézist állítja fel, hogy az amerikai vidéket sokkal inkább a nő építette meg, mint a férfi. A romantikus és pittoreszk férfi magával cipelte az asszonyt különböző földért, aranyért, petróleumért való run-ökbe, aztán letette, otthagyta gyerekestől a vad puszta vidékeken és ráhagyta, hogyan verjen gyökeret. Érdekessége a könyvnek az is, hogy belenyúlik egészen a háború utáni világunkba, fölmutatva már a legújabb nemzedéket, amely nem túlságosan elragadó. Ha valaki ennél több információval rendelkezik a kötetről, netán olvasta is, kérjük, hogy ossza meg azt velünk egy hozzászólásban.

Harmadik alkalommal 1936-ban nyert adaptáció az Oscar-gálán, a Lázadás a Bountyn hat kategóriában kapott jelölést, de csak a legjobb filmért járó díjat vitte el. A film alapjául szolgáló regényt Charles Nordhoff és James Norman Hall írta, információim szerint soha nem jelent meg magyarul. A könyv a Bounty hajó legényéségének lázadását meséli el, a narrátor egyes szám első személyben számol be a hajón történtekről. A regény valós eseményeket dolgoz fel, az angol királyi hadihajón, a Bountyn 1789 április 28-án tört ki a lázadás Tahiti közelében. Az eseményekről itt olvashattok bővebben.

A következő győztes adaptációt 1940-ben ünnepelhette a közönség, ekkor az Elfújta a szél kapta a legjobb filmnek járó szobrocskát, de ez már egy másik történet, amit a tavaly kellő alapossággal körbejártunk…

A futottak még kategóriában megemlíteném Ursula Parrott Ex-Wife c. regényét (a regény alapján forgatott filmet 1930-ban jelölték), Ellen Wood 1861-es East Lynne c. regényét (a film 1931-ben kapott jelölést) és Ernest Hemingway Búcsú a fegyverektől c. regényét, amelyből Frank Borzage rendezett 1932-ben filmet, s kapott jelölést 1934-ben.


Vidd hírét!
  •  
  •