Kell újabb könyv Kennedy haláláról?

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Bill O’Reilly-Martin Dugard páros októberre ígéri legújabb kötetét, amely a Killing Kennedy: The End of Camelot címet fogja viselni. A könyvet a Macmillanhez köthető Henry Holt, Amerika egyik legrégibb kiadója dobja piacra. A szerzőpáros korábbi könyve, a Killing Lincoln: The Shocking Assassination that Changed America Forever nagy sikernek örvendett az olvasóközönség körében, ám a történészek támadták. Bill O’Reilly, a Fox News műsorvezetője korábban történelemtanár volt; tévés szereplésével, politikai nézeteivel erősen megosztja az amerikaiakat: kevés emberről mondható el, hogy éppen egy erre a célra regisztrált weboldalon szidalmazzák. Kérdés: ilyen formán szükséges egy újabb könyv a közel 50 évvel ezelőtti eseményekről?


A Killing Lincolnból a kiadó közleménye szerint 1.5 millió példány fogyott, megjárta a fontosabb amerikai sikerlisták élét, és az idén két változatában is újranyomják: az egyik a gyerekeknek fog szólni, a Lincoln elleni merényletet a tizenévesek nyelvén meséli el, és a Lincoln’s Last Days címet fogja viselni. A másik utánnyomás az eredeti javított változata lesz. Bizony, javításra szorul a tavaly novemberben megjelent kötet; neves történészek hívták fel a szerzőpáros figyelmét olyan hibákra, amelyek miatt többek között a Ford’s Theatre helyettes főfelügyelője, Rae Emerson is panaszkodott. Szerintük ténybeli hibák vannak a könyvben, és a dokumentáció is hiányos. Ennek következtében a Ford’s Theatre igazgatósága nem engedélyezte a könyv árusítását a múzeum könyvesboltjában. (A színház a nevét Harry Clay Fordról kapta, aki éppen abban az időszakban igazgatta az intézményt, amikor a nézőtéren Lincolnt lelőtték.) O’Reilly a kritikákra azt felelte, hogy a „jelentéktelen hibákat” a következő kiadásban már kijavítják, s hogy lábjegyzeteket azért nem használt, mert azok lelassítanák az olvasást, azaz az olvasás élményét rontanák. Egy novemberi interjúban a USA Today-nek azt nyilatkozta: a könyvvel azt szerette volna elérni, hogy olyanok is megismerjék a történelem ezen szakaszát, akiket amúgy nem érdekel különösebben a történelem.

A készülő Killing Kennedy-ről O’Reilly elmondta: JFK meggyilkolása kulcsfontosságú pillanat volt az életében, mint szinte minden olyan amerikainak, aki az ötvenes években született. Az ex-történelemtanár műsorvezető ígérete szerint az új könyv sok kérdésre választ ad majd Kennedy életével és halálával kapcsolatosan, és az is kiderül a kötetből, hogy miért kellett meghaljon az Egyesült Államok 35. elnöke.

A Killing Lincoln magyarul még nem jelent meg, és én személy szerint – olvasva a kritikusok kifogásait – nem vagyok meggyőződve arról, hogy nekünk, magyar olvasóknak éppen erre a beszámolóra lenne szükségünk. Ha valaki Lincoln halálának körülményeire kiváncsi, és megelégszik egy rövid, ámde velős és hiteles összefoglalóval, annak ajánlom Borovička híres politikai merényletekről szóló kötetét: itt pusztán 20 oldalon mindent megtalálni, ami a Lincoln elleni merénylethez kapcsolódik. (A könyvben a hetedik fejezet, a Booth, a hamis proféta taglalja a Lincoln elleni merényletet.) A Kennedy elnök elleni merényletről szintén rengeteg könyv megjelent már, magyarul is számtalan fellelhető a boltokban, könyvtárakban és antikváriumokban. Az egyik legfigyelemreméltóbb darab Jim Garrison egykori államügyész dokumentumregénye, a Gyilkosok nyomában. Ha O’Reilly is ezen a vonalon akar John F. Kennedy halálával foglalkozni, úgy érdekes lehet a könyv. Ha a hivatalos változatot akarja ismét a torkunkon lenyomni, miszerint egyetlen ember végzett az elnökkel egy olyan puskával, amivel később az FBI mesterlövészei sem voltak képesek célba lőni, akkor mehet a süllyesztőbe.


Vidd hírét!
  •  
  •