Kaland és izgalom márciusban

Vidd hírét!
  •  
  •  

Márciusban, a karácsonyi rohamot követő hibernálás után mintha egyszerre térne magához az egész magyarországi könyvpiac. Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy valótlanságot állítok, hozzáteszem: szép számban voltak újdonságok az elmúlt két hónapban is, de amire márciusban számíthatunk, az felülmúlja az előző hetek termését. Virtuálisan az Olvasoterem.com is beletúrt a kínálatba, és megmutatjuk nektek, hogy mely köteteket érdemes beszerezni a tavasz első hónapján. A mai összeállításban a szórakoztató irodalomé a főszerep, azon belül is a kaland és az izgalom kapott kiemelt helyet.


Mindjárt elsőnek a Libri Kiadó újdonságát ajánljuk: a Vértrilógia első része, A vérgróf március 9-én kerül a boltokba. Benedek Szabolcs a század elejére kalauzolja az olvasóit, a főváros utcáin arat a halál: a rendőrség elképzelhetetlen brutalitással meggyilkolt prostituáltak holttesteire bukkan szerte a városban, a Városligettől kezdve az előkelő Ó utcai bordélyon át egész a ferencvárosi munkásnegyedekig. 1910-et írunk: az újabban már villanyfényben úszó Andrássy úton még egymást kerülgetik a konflisok és az automobilok, a legendás kávéházakban pedig Ady Endre és Molnár Ferenc társaságát keresik a szépreményű költők és hírlapírók. Ezzel egy időben pedig különös vendég érkezik Budapestre, hogy néhány hónapi rejtőzködés után egyszerre csak az előkelő szalonok és úri társaságok kedvencévé váljon: Saint-Germain grófja, aki egyenesen Rákóczi fejedelem leszármazottjának mondja magát, és a világtörténelem legkülönbözőbb korszakaiból származó történeteinél csak a szokásai különösebbek. Éjszaka él, akárcsak a város, és még soha, senki nem látta enni…

A hírverés alapján érdekesnek tűnik a regény: először is adott a környezet (ebben a miliőben már bemutatkozott egy másik regényhős, és azt szerették az olvasók), aztán itt van ez a titokzatos sorozatgyilkos, aki engem leginkább Hasfelmetsző Jack-re emlékeztet (még úgy is, ha ő nem metsz), és végül, de nem utolsó sorban: van valami drakulás ebben a vérgrófban, bár lehet, hogy csak tévedek. A kiadó komoly háttérinformációkkal szolgál: olvashatunk a regény fiktív- és valós szereplőiről, a helyszínekről, a szerzőről, és van a könyvnek trailere is. Kiváncsian várjuk!

A Cartaphilus Kiadótól jön Chuck Palahniuk legújabb regénye, a Kárhozott. Az amerikai szerző 2011-es regénye Judy Blume Are You There God? It’s Me, Margaret című regényének struktúráját követi, maga Palahniuk is azt mondta, hogy a Kárhozott olyan, mintha Judy Blume nevelt volna fel valamit A remény rabjainak és a Komfortos mennyországnak a keverékéből. A regény elbeszélője és főszereplője Maddy Spencer, a tizenhárom éves, halott, kövér kislány a pokol tájain bolyong a Nulladik óra című film szereplőire feltűnően emlékeztető kis csapatával, s közben a Sátánhoz címzett meséjében osztja az élőket és a holtakat, boldog-boldogtalant. Lassan visszatérnek az emlékei arról, hogyan halhatott meg, s igyekszik kitalálni, milyen „élet” is vár rá a halál után. – Palahniuk azt mondta, hogy a regényt azt követően írta, hogy az anyja 2009-ben mellrák következtében elhunyt. A kritikusok nagy lelkesedéssel fogadták a könyvet, feltehetően itthon is nagy sikernek örvend majd.

Borisz Akunyin és/vagy Eraszt Fandorin rajongói a sorozat egy újabb dimenziójával ismerkedhetnek meg: a zseniális Fandorin hátborzongató történetei után most megismerkedhetünk az unokájával, akitől látszólag mi sem áll távolabb, mint hogy gonosztevőkkel csapjon össze, véres bűntényeket derítsen fel, és megmentse Oroszországot a veszedelemtől. Mert ő, Nicholas Fandorine ráadásul angol állampolgár, szerény történész, és azért látogat – életében először – Oroszországba, hogy felkutassa a család oroszországi ágának eredetét egy XVII. században élt sváb muskétás kapitány személyében, aki az orosz cár szolgálatába állt. Nem akar semmi mást, csak egy jó kis tanulmányt írni, mely végre híressé teszi a történészberkekben. Hamarosan kiderül, hogy az angol történész – tudtán kívül – olyan ismeretek birtokában van, amelyek óriási vagyont érhetnek. Nicholas sokáig nem érti, miért akarják megölni, s miért kell hol az egyik, hol a másik maffiafőnöktől menekülnie… de végül ő is szenvedélyesen kutatni kezdi a kincset. S mindeközben megismerkedünk magával a XII. századi muskétás kapitánnyal, Von Dornnal (avagy Fandorinnal) is, akinek szintén alaposan meggyűlik a baja az oroszokkal, miközben ő is azt a bizonyos kincset keresi: a Bölcsek Kövét? Rengeteg drágakövet? Vagyont érő könyveket? Mindenesetre gazdagságot, amivel megszerezheti egy imádott nemes hölgy szerelmét.

Akunyin a mai Oroszországról éppoly izgalmasan mesél, mint a XVII. századi muszkákról, és hőse, Nicholas nem hoz szégyent nagyszerű ősére, Eraszt Fandorinra. A cár könyvtára a Nicholas Fandorin-sorozat első darabja, Akunyin 2000-ben írta. Március 7-től az Európa Könyvkiadónak köszönhetően magyarul is olvasható.

Az Agave időben a XVII. századnál is messzebbre repíti az olvasóit: A római vérben Krisztus után 64-ben járunk, Róma ura Néró, aki szívesebben lenne színész vagy szekérhajtó, mint a Birodalom császára. A kiismerhetetlen, szenvedélyes és veszélyes Néró száműzte Senecát, az egyetlen embert, akiben bízhatott, majd őrültekkel és összeesküvőkkel vette körbe magát. Amikor egyre nagyobb tömegekhez jut el a prófécia, amely szerint a Mennyei Királyság csak akkor érkezik el, ha Róma lángokban áll, Nérónak külső segítségért kell folyamodnia.
A paranoia és ármány melegágyába érkezik meg Sebastos Abdes Pantera, más néven a Leopárd, aki egykoron Seneca elit kémhálózatának volt tagja. Ő korábban Britanniában beleszeretett egy helybéli lányba, a nő azonban egy felkelés áldozatául esett, és a Leopárdnak esze ágában sincs azt a Birodalmat szolgálni, amely végzett feleségével és gyerekével. Nérónak képes nemet mondani, de a kémfőnök Senecának nem, aki a kikötőben várja őt, ismét ármányt szőve, hiszen megtalálta Math-t, a szekérhajtó fiút, akiből a legkiválóbb kém válhat – ha addig nem végez vele valaki.

M. C. Scott személyében az Agave Könyvek egy új szerzőt mutat be Magyarországon. A skót írónő legalább négykötetesre tervezett opusza a Leopárdként ismertté vált Sebastos Abdes Pantera nevű kém történeteiről szól, aki a kereszténység korai évtizedeiben szolgálta a római birodalom legmagasabb rangú vezetőit. A Róma-könyvek merőben mások, de legalább annyira izgalmasak, mint Gordianus történetei: a nyomozás helyett itt inkább a gyors lendületen és az akciódús jeleneteken van a hangsúly.

Az Animus folytatja a Skandináv Krimik sorozatot, márciusban jön a Magyarországon nemrég bemutatkozott Carl Mørck második esete, a Fácángyilkosok. Egy tóparti nyaralóban brutálisan meggyilkolnak egy testvérpárt. A rendőrség egy csoport gazdag és befolyásos családból származó diák között keresi az elkövetőket. A bizonyítékok azonban nem perdöntőek, így egy idő után vádemelés nélkül félreteszik az ügyet. Ám kilenc évvel később az egyik gyanúsított feladja magát, és beismeri, hogy ő volt a tettes. Az eset aktái valamiképp mégis az elfekvő ügyekkel foglalkozó Q-ügyosztályt vezető Carl Morck asztalára kerülnek, aki először arra gondol, hogy tévedésről van szó. Végül csak beleássa magát az esetbe, és rájön, hogy itt bizony bűzlik valami. A nyomok egy csapzott hajléktalanon, Kimmie-n keresztül az ország három leghatalmasabb férfijához vezetik. De a triumvirátus maga is kétségbeesetten kutat az utcán élő nő után, mert olyan tudás birtokában van, ami egy életre tönkreteheti őket. A hajtóvadászat kezdetét veszi.

Az Animusnál is debütál újonc a tavasz első hónapjában, a Skandináv Krimik sorozatban rögtön egy szerzőpáros gazdagítja az északi bűnügyi regények sorát. Az Ingovány című krimit a svéd Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt páros jegyzi, a cselekmény Svédországban játszódik. A västerasi erdőben egy gyerekcsoport egy fiú holttestét fedezi fel. Brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg, a szívét kivágták. Hamar azonosítják: Roger az, egy elitgimnázium tanulója, akinek néhány napja veszett nyoma. A helyszínre érkezik a stockholmi Höglund felügyelő és csapata, akik a kisvárosban legnagyobb meglepetésükre egy régi ismerősbe botlanak: Sebastian Bergmanba, a zseniális kriminálpszichológusba. Amióta Bergman a thaiföldi cunami során elveszítette a feleségét és a lányát, hírét sem hallották, most azonban felajánlja Höglundnek a segítségét. Bár a nyomozócsapat nem mutat túlzott lelkesedést iránta, a rendkívül intelligens Bergman egykettőre nélkülözhetetlenné teszi magát. A kisvárosban ugyanis nem csak ő számít megtört léleknek, elkél egy profi pszichológus.


Vidd hírét!
  •  
  •