Jelölések az Európai Unió Irodalmi Díjára

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az Európai Unió Irodalmi Díját (European Union Prize for Literature, EUPL) 2009-ben alapította az Európai Könyvkereskedők Szövetsége (European Booksellers Federation), az Európai Írók Tanácsa (European Writers’ Council) és az Európai Könyvkiadók Szövetsége (Federation of European Publishers), finanszírozása pedig a három szervezet és az Európai Unió Kultúra programjából álló konzorcium hatáskörébe tartozik. A díj alapvető célja, hogy a nyelvi sokszínűség határain felül ráirányítsa a figyelmet a kortárs európai irodalom változatos értékeire, és széles körben népszerűsítse a kiemelkedő nemzeti tehetségek írásművészetét.


A díjat hároméves ciklikusság rendszerében ítélik oda, évi 11–12 szerzőnek, oly módon, hogy a harmadik év végére az Európai Unió Kultúra programjának mind a 34 országából (az EU-tagállamok, az EGT három tagja, a tagjelölt államok, valamint Szerbia) legyen egy-egy díjazott. A 2009-es első ciklusban 12 ország (Ausztria, Franciaország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svédország és Szlovákia) egy-egy szerzője kapta meg a díjat. A magyar díjazott Szécsi Noémi volt Kommunista Monte Cristo című regényéért. Az 1976-ban született fiatal írónőt 2011-ben József Attila-díjjal is kitüntették.

A második ciklusban, 2010-ben 11 ország (Belgium, Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország, Luxemburg, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Németország, Románia, Spanyolország és Szlovénia), a harmadik ciklusban pedig szintén 11 ország (Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Görögország, Hollandia, Izland, Lettország, Liechtenstein, Málta, Szerbia és Törökország) egy-egy szerzője részesült a díjban. A 33 külföldi – azaz nem magyar – díjazott szerző művei közül magyar fordításban mindmáig alig néhányat olvashatunk: eddig a francia Emmanuelle Pagano Holdszivárvány című regénye (Mandorla Ház kft., 2011), az olasz Daniele Guidace Nyugati Atlasz – Atlante Occidentale című regénye (Noran Kiadó, 2001), a norvég Karl Frode Tiller Bekerítés című regénye (Gondolat Kiadó, 2011), a szlovák Pavol Rankol három regénye – Testközelben (AB-ART Könyvkiadó, 2005), Az idő távlatából (Kalligram Könyvkiadó, 2010) és Szeptember elsején (vagy máskor) – Történelmi regény az 1938 és 1968 közötti évekből (Kalligram Könyvkiadó, 2011) – jelent meg magyar fordításban, míg a lengyel Jacek Dukaj EXTENSA. Regény az EPR-pradoxonra és Zuzanna és a világmindenség című sci-fi regényei előkészületben vannak a Typotex Kiadónál.

A díjazottak kiválasztáshoz 3–5 tagból álló nemzeti zsűriket állítanak fel, hogy országonként megnevezzék a kortárs irodalom (szépirodalom) egy kiemelkedő tehetségét. A zsűri egy jelentést terjeszt elő az illető ország nyelvén és angolul vagy franciául, amelyben megindokolja döntését és releváns információkat közöl a nyertesre és munkásságára vonatkozóan. A kiválasztás kritériumai között a következők szerepelnek: a szerző legyen az illető ország állampolgára, rendelkezzen már 2–4 megjelent könyvvel, a díjazott könyv a díjátadást megelőző öt évben kerüljön kiadásra. Minden nyertes 5000 eurós díjban részesül. Ennek kiegészítéseképpen a díjazott szerzők műveinek lefordítását ösztönző intézkedéseket is hoznak majd a Kultúra program keretében.

2012-ben az díjátadás ciklikusságának köszönhetően ismét a 2009-ben díjazott 12 ország szerzői részesülhetnek a kitüntetésben. Magyarországot idén egy négyfős zsűri képviseli, melynek tagjai: Barna Imre (az Európa Könyvkiadó igazgatója, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke), Garaczi László (író, a Szépírók Társaságának tagja) és Szentmártoni János (költő, a Magyar Írószövetség elnöke), és elnöke, Pál Dániel Levente (az ELTE Eötvös Kiadó főszerkesztője, a prae.hu általános művészeti portál főszerkesztő-helyettese, a JAK tagja).

Az idei jelölési folyamat március 6-án Brüsszelben kezdődött, ahol a nemzeti zsűrik elnökei megismerték és a nemzeti sajátosságok szempontrendszerének megfelelően finomhangolták a kiválasztás fő és másodlagos kritériumait, melyeket szigorú titoktartás mellett érvényesítve összeállítják a jelöltek listáját, majd Brüsszellel egyeztetve kiválasztják az idei díjazottat. A győztes művek listáját 2012 októberében a Frankfurti Könyvvásáron hozzák nyilvánosságra, a díjat novemberben adják át több száz meghívott – többek között a legnagyobb könyvkiadók és -ügynökök, európai politikusok, közéleti személyiségek és a sajtó képviselőinek – jelenlétében Brüsszelben. Ezt követően kezdődik a díjazottak majdnem egy évig tartó, jelentős médiafigyelemmel kísért európai és nemzetközi promóciós kampánya.


Vidd hírét!
  •  
  •