Újabb rendhagyó könyvbemutató

Vidd hírét!
 
 

A zLabor Kommunikációs Megoldások fiatal csapata egy új, határátlépő műfajjal, a KönyvFilmmel jelentkezik a kultúraterjesztés és az olvasásnépszerűsítés területén. A zLabor első KönyvFilmjének bemutatójára 2012. március 22-én 17.00-tól az Akvárium Klubban kerül sor. A KönyvFilm a Magvető Kiadó legújabb könyvéhez, Szeghalmi Lőrincz Levelek az árnyékvilágból című történelmi misztikus thrilleréhez készült. A KönyvFilm vetítése mellett a rendezvényen szakmai kerekasztal-beszélgetésre, a KönyvFilm műfajáról szóló előadásra, valamint kötetbemutatóra kerül sor, amit fogadás és koncert követ.

A Levelek az árnyékvilágból a Magvető Kiadó egyik márciusi újdonsága, a regényíró az olvasót a 19. század első felébe röpíti vissza, Ung vármegyébe, s az akkori furcsa eseményekről egy orvos levelezéséből értesülhetünk. Szeghalmi Lőrinczet kollégái szokatlan kóresethez hívják egy fiatalasszonyhoz, akit borzalmas görcsök gyötörnek, ám ha beveszi a helyi varázsoló ember gyógyító porát, megkönnyebbül, ám igen furcsa módon: eleven varangyos békákat kezd szülni. Az esettel a tekintélyes szakmai lap, az Orvosi Tár is foglalkozik, Szeghalmi doktor pedig egyre inkább belebonyolódik a nyomozásba. Borzalmas gyilkosságok, megelevenedő halottak és bosszúálló szellemek között kell küzdenie az életben maradásért és a rejtély megoldásáért. Szerencséjére segítői is akadnak: a tanulatlan füves ember, aki a népi gyógymódok avatott ismerője, valamint a titokzatos és szép nemes hölgy, Endrődy Ilona, akibe az orvos beleszeret, és akit szintén halálos veszély fenyeget. A történetben immár kettejük boldogsága a tét.

KönyvFilm könyv alapján készülő rövid filmes alkotás, melynek célja az olvasás népszerűsítése. A KönyvFilm a fülszöveghez hasonlóan a könyv tartalmát és hangulatvilágát idézi meg. Egy sűrített, szabadon értelmezett könyvadaptáció, amely kedvet csinál az olvasáshoz. A KönyvFilm terjedelmének és hangvételének köszönhetően az interneten és a közösségi médián keresztül könnyedén jut el a széles közönséghez.

[youtube width=”560″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=UHdv6FEUvjg[/youtube]

A március 22-i program 17 órakor kezdődik az Akvárium Klubban (régi Gödör Klub, 1051 Budapest, Erzsébet tér 14.) A KönyvFilm sajátosságai és határterületei címmel a zLabor képviseletében Bene Bálint tart előadást. Ezt követi a Szeghalmi Lőrincz Levelek az Árnyékvilágból című könyvéhez készült rövidfilm bemutatása, majd egy kerekasztal-beszélgetés során a KönyvFilmről, a kultúraterjesztésről és az olvasásnépszerűsítés modern lehetőségeiről osztják meg tapasztalataikat a különböző területekről érkező vendégek: Karafiáth Orsolya költő, Juhász Anna a Hadik Irodalmi Szalon művészeti vezetője, Balogh Endre a Prae folyóirat és a Prae.hu kulturális portál alapító-főszerkesztője és Fabricius Gábor kreatív szakember. A beszélgetést Hercsel Adél vezeti. A kötet bemutatóján Csobánka Zsuzsa költő, író, kritikus, Bajtai András költő és Király Levente a Magvető kiadó szerkesztője beszélgetnek Szeghalmi Lőrincz Levelek az Árnyékvilágból című kötetéről. 19 órától fogadás az Akvárium Klubban, majd 21 órától ingyenes koncert: fellép a Deadly Hunta az Egyesült Királyságból, akit a Budapest Riddim Band + KRSA+Jr Brown kísér.


Vidd hírét!