Guus Kuijer az ALMA-díj 2012-es győztese

Vidd hírét!
 
 

A holland Guus Kuijer nyerte 2012-ben az Astrid Lindgren Irodalmi Emklékdíjat (The Astrid Lindgren Memorial Award – ALMA). Az IBBY által alapított Hans Christian Andersen-díj után az ALMA-díj számít a gyermek- és ifjúsági irodalom második legrangosabb elismerésének. A díjat a svéd kormány hozta létre 2002-ben, a gyermek- és ifjúsági irodalom eddigi legnagyobbjának tartott svéd írónő, Astrid Lindgren emlékére. A díjat évente osztják ki, egy vagy több személy kaphatja meg, nyelvi és kulturális megkötések nélkül. A kitüntetéssel jelentős pénzdíj is jár, mintegy ötmillió svéd korona – kb. 540 ezer euró –, amelynek köszönhetően a díjat „Kis Nobel-díj” névvel is szokták illetni.

A nyerteseket tizenkét személyből álló zsűri választja ki, amelynek tagjai neves szerzők, irodalomkritikusok, tudósok, illusztrátorok és könyvtárosok. A zsűri egyik tagja a Lindgren család képviselője. A díj nemzetközi jellegének érdekében a zsűri minden évben kiválasztja azokat az intézményeket és szervezeteket, amelyek javaslatokat tehetnek a jelöltek személyére vonatkozóan. A szervezetek közös jellemzője, hogy rálátásuk van az országukban vagy nyelvterületükön alkotó szerzők, illusztrátorok tevékenységére. A jelölésre való felhívást minden év januárjában küldik szét, a jelölések határideje május 15. Május és augusztus között a zsűri tagjai ellenőrzik a jelöléseket és szükség esetén kiegészítő információkat kérnek. A jelöltek listáját szeptemberben hozzák nyilvánosságra, majd október és február között alapos olvasással és egyeztetésekkel töltik az idejüket, rendszeresen találkozókat tartva. A győztes kilétét március végén jelentik be Vammerbyben, Astrid Lindgren szülővárosában, a díjátadóra májusban kerül sor, Stockholmban.

A 2012-es zsűri a következő tagokból állt: Larry Lempert – a Stockholmi Nemzetközi Könyvtár vezetője; Mats Berggren – író, a Svéd Gyerekkönyv Akadémia tagja; Ulf Boëthius – a Stockholmi Egyetem Összehasonlító Irodalom Tanszékének nyugalmazott professzora; Stefan Casta – író, a Svéd Gyerekkönyv Akadémia tagja; Elina Druker – kutató, író, irodalomkritikus; Lennart Eng – illusztrátor, grafikusművész, tanár, a Svéd Illusztrátorok Egyesületének elnöke; Birgitta Fransson – újságíró és gyerekirodalom-kritikus; Lars H. Gustafsson – író, vezető gyerekgyógyászati tiszti főorvos; Annika Lindgren – Astrid Lindgren unokája; Ulla Lundqvist – gyerek- és ifjúsági irodalmi szerző, szakértő, irodalomkritikus; Maria Lassén-Seger – irodalomkritikus és tanár, a Nemzetközi Gyermekirodalom-kutató Társaság tagja és a Finn Gyermekirodalmi Intézet vezetőségi tagja; Ulla Rhedin – szerző, kritikus, a Karlstad-i Egyetem előadótanára.

A zsűri tagjai 2012-ben összesen 66 ország 184 szerzője közül választották ki a győztest: a holland Guus Kuijert. Kuijer 1942. augusztus 1-én született Amszterdamban. 1967 és 1973-ban elemi iskolai tanárként dolgozott. 1968-ban kezdett írni, előbb elbeszéléseket a Hollands Maandblad magazin számára, majd 1971-ben egy elbeszélés-gyűjteménye is megjelent. 1973-ban felhagyott az oktatással és főállású íróvá vált. Első gyerekkönyve 1975-ben jelent meg Met de poppen gooien címmel, amelyért 1976-ban elnyerte a legrangosabb holland gyerekirodalmi díjat, az Aranyceruza-díjat (Gouden Griffel), amelyet a későbbiekben további három alkalommal kapott meg, és négy alkalommal az Ezüstceruza-díjjal (Zilveren Griffel) is kitüntették. Több mint 30 ifjúsági könyvet írt, amelyek közül a legjelentősebbek a Het Boel van Alle dingen (2004), Florian Knol (2006) és az ötrészes Polleke-sorozat, amelynek első kötete Voor altijd samen, amin címmel jelent meg 1999-ben. Műveit több mint tíz nyelvre fordították le, többek között angolul, németül, olaszul, svédül és japánul is olvasható, magyar fordításban viszont még nem jelent meg könyve. További rangos díjakat is elnyert, mint a Német Gyermekirodalmi-díj (Deutsche Jugendliteraturpreis) 2005-ben és a holland Állami Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Díj (Staatsprijs for kinder- en jeugdliteratuur) 1979-ben.

Az ALMA-díj zsűrije méltatásában kiemelte, hogy Guus Kuijer műveiben előítéletektől mentesen és csalhatatlan intellektussal ábrázolja a kortárs társadalom problémáit és az élet nagy kérdéseit egyaránt. Műveiben az éles realizmus, a lelkesedés, a finom humor és a szárnyaló fantázia ötvöződik. Egyszerű, világos és pontos stílusa mély filozófiai perspektívákat és elegáns költő kifejezésmódot rejt magában.

A 2012-es Astrid Lindgren Irodalmi Díj ünnepélyes átadására május 28-án, a Stockholm-i Concert Hall-ban kerül sor.

Forrás: alma.se


Vidd hírét!