Portré: James Patterson

James Patterson
Vidd hírét!
 
 

James B. Patterson 1947. március 22-én született a New York állambeli Newburgh-ben. Szülei, Charles Patterson biztosítási ügynök és Isabelle Patterson tanár voltak. Magánéletéről keveset lehet tudni, ugyanis nem szívesen nyilatkozik róla. Ami biztos, hogy 1969-ben a Manhattan College-ben szerzett diplomát angol szakon, majd 1970-ben a Vanderbit Egyetemen magiszteri oklevelet, szintén angol szakon. Jelenleg a floridai Palm Beach-en él feleségével, Susannel, és fiával, Jackkel. Hobbija – természetesen az íráson kívül – a golf, amelynek szívesen hódol barátaival közösen.

1969 nyarán a Massachusetts-i McLean Kórházban dolgozott egészségügyi asszisztensként. Itt ismerte meg Robert Lowell költőt, akinek bíztatására kezdett írni. Kezdeti szárnypróbálgatásai 1976-ra értek be, ekkor jelent meg ugyanis első regénye The Thomas Berryman Number címmel, amellyel rögtön nagy sikert aratott, megkapta érte az Edgar-díjat. Patterson 1971-ben a reklámszakmában, a J. Walter Thompson reklámügynökségnél kezdett dolgozni. Szép karriert futott be, előbb junior szövegíró volt, majd 1976-tól alelnök, 1984-től az igazgatótanács tagja, 1988-tól vezérigazgató, 1990–1995 között pedig a cég észak-amerikai elnöke. 1995-ben otthagyta a reklámügynökséget, hogy minden idejét az írásnak szentelhesse.

James Patterson igen termékeny írónak mondható. Amíg a J. Walter Thompson reklámügynökségnél dolgozott, mindössze nyolc könyve jelent meg, de az 1995 óta eltelt időszakban több, mint nyolcvan könyvet publikált, ami átlagosan több mint négy könyvet jelent évente. Elsősorban a thriller és a krimi műfajában írt regényeinek köszönhetően vált ismertté, de írt romantikus regényeket, sci-fit és fantasyt, illetve gyermekkönyvei és ifjúsági regényei is jelentek meg. Ez utóbbiakat saját bevallása szerint fia, Jack kedvéért kezdte írni, aki nyolc évesen ugyan nagyon jól, de nem túl sokat olvasott. Úgy gondolta, hogy a gyerekeket akkor lehet a legjobban bevonni az olvasásba, ha nekik tetsző könyveket ajánlanak nekik, mert akkor még többet szeretnének olvasni. Mivel próbálkozásait Jack pozitívan fogadta, egyre többet írt a gyerekek számára is.

Legismertebb könyvei az Alex Cross-sorozat keretében jelentek meg, amelynek főszereplője egy pszichológus és nyomozó, aki kezdetben a washingtoni rendőrség gyilkossági osztályán, később az FBI-nál dolgozik. A sorozat első kötete És jött a pók (Along Came a Spider) címen jelent meg 1993-ban, ezt követte A gyűjtő (Kiss the Girls). Mindkét könyvből sikeres film készült, előbbiből 2001-ben, utóbbiból 1997-ben. Alex Cross karakterét Morgan Freeman személyesítette meg. A sorozat eddigi utolsó – sorban huszonegyedik – regénye 2013-ban jelent meg Cross My Heart címmel.

Az Alex Cross-sorozat mellett népszerű még a Női Gyilkosság Klub címet viselő sorozata, amelyben négy barátnő – Lindsay, a gyilkossági nyomozó; Claire, az igazságügyi orvosi szakértő; Jill, a helyettes kerületi ügyész és Cindy, a bűnügyi újságíró – nyomoz a különféle ügyekben. A sorozat első része a 2001-ben jelent meg Aki előbb meghal (1st to Die) címmel, tizenkettedik része pedig 2013-ban, 12th of Never címmel, 2014-ben viszont már a tizenharmadik rész is várható. Népszerű továbbá a Maximum Ride címet viselő ifjúsági krimi/thriller sorozata, valamint a Michael Bennett-sorozat és a Daniel X-sorozat, továbbá a Witch & Wizard-sorozat. A sorozatok mellett önálló köteteket is írt szép számmal.

James Patterson számos társszerzővel dolgozik, regényeinek több mint felét társszerzők közreműködésével jelentette meg. A legismertebbek közülük Maxine Paetro, akivel több mint tíz könyvet írt közösen – köztük a Női Gyilkosság Klub-sorozat legtöbb regényét –, Michael Ledwege, akivel hét közös könyve van – köztük a Michael Bennett-sorozat könyvei és a Daniel X-sorozat első könyve –, Andrew Gross (öt közös könyv) és Howard Roughan (négy közös könyv). Rajtuk kívül közel tizenöt személlyel írt közösen könyvet, többek között a népszerű svéd krimiírónővel, Liza Marklunddal. 2010-ben megjelent közös regényükről (Üdvözlet a gyilkostól) az Olvasóterem is írt recenziót. A társszerzőkkel való megállapodások egyik fontos eleme, hogy ezek nem hozhatják nyilvánosságra együttműködésük részleteit, tehát azt sem, hogy Patterson mennyire veszi ki a részét az egyes könyvek megírásában. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy amikor társszerzőkkel dolgozik, általában a mű projektjét írja meg, továbbá az utómunkálatokat is ő végzi el.

Feltehetően a sok társzerző jelenléte a titka annak, hogy Patterson az elmúlt években igen nagy számban jelentetett meg könyveket: 2009-ben kilenc, 2010-ben szintén kilenc, 2011-ben tizenkét könyve jelent meg. Azt hiszem, nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy szerzőpárosok ide, szerzőpárosok oda, a mennyiség feltehetően a minőség rovására megy, ennyi könyvet képtelenség megírni egy-egy évben magas színvonalon. Talán az is jelzi ezt, hogy a nagyszámú, és a könyves sikerlistákon rendre jól szereplő könyvei ellenére nem igazán részesül rangos irodalmi díjakban, még a szórakoztató irodalom berkeiben sem. Az egyik legnagyobb kritikusa Stephen King, aki bírálta stílusát, thrillereit pedig álmatagnak nevezte. Egy interjúban Patterson erre a következőképpen reagált: „Én nem vagyok egy nagy prózaíró, én egy mesélő vagyok. Több ezer ember van, akiknek nem tetszik, amit csinálok. De szerencsére, millióan vannak, akiknek tetszik.

A kritikáktól eltekintve James Patterson népszerűsége töretlen, jelenleg ő számít a világ legjobban kereső írójának. A neves Forbes magazin 2011. augusztusi kiadása szerint a megelőző évben messze ő kereste a legtöbbet, kb. 84 millió dollárt, magasan megelőzve a második helyezett Danielle Steelt és a harmadik helyezett Stephen Kinget, akik 35, illetve 28 millió dolláros éves bevétellel büszkélkedhettek. Nem ez az egyetlen rekord, ami Patterson nevéhez fűződik, tavaly például egyetlen napon – június 27-én – egyszerre két könyve jelent meg, amire a kiadója szerint eddig nem volt példa. Emellett ő az a szerző, aki a legtöbb eladott könyvvel büszkélkedhet, világszerte több mint 250 millió példányban keltek el könyvei. Továbbá szintén kiváló teljesítménynek számít, hogy 19 egymást követő könyve került fel a New York Times sikerlistájának az élére, ő az első szerző, akinek egy-egy könyve ugyanabban az időben vezette a New York Times felnőtt- és gyerekkönyves sikerlistáját, illetve az a szerző, akinek a legtöbb keménytáblás könyve – szám szerint 63 – vált bestsellerré a New York Times sikerlistáján, amivel egyébként a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Patterson az írói népszerűsége mellett jótékonysági akcióiról is ismert. 2005-ben megalapította a James Patterson Page Turner Award nevű díjat, amelynek keretében több mint 850 ezer dollárt ajánlott fel olyan személyek, cégek, iskolák és más intézmények számára, amelyek eredeti és hatékony eszközökkel képesek népszerűsíteni a könyvek és az olvasás szeretetét. A díj 2008-tól egy másik projekt miatt vakvágánya került: Patterson új kezdeményezése, a ReadKiddoRead.com a szülőket, tanárokat, könyvtárosokat segíti abban, hogy kiválasszák gyerekeik, diákjaik számára a legjobb olvasmányokat.

Források: Wikipediajamespatterson.comkultura.hutime.com


Vidd hírét!