A 25. Bram Stoker-díj győztesei

Vidd hírét!
 
 

A Bram Stoker-díjat (Bram Stoker Award) 1987-ben alapította a Horrorírók Egyesülete (Horror Writers Association – HWA). A díjat a Drakula szerzőjéről, az angol Bram Stokerről nevezték el. A hasonló természetű díjakra jellemző versenyhelyzetet enyhítendő, a díjat nem „az év legjobb” műveiért adják át, hanem „kiemelkedő teljesítményért”. A díj szellemiségének megfelelően tehát elsősorban nem a sikerlistás könyvek díjazása a cél, hanem a minőségi művek jutalmazása. Előfordul az is, hogy megosztott díjakat osztanak ki, éppen azért, hogy minél több tehetséges író díjazására lehetőség nyíljon.

Az első Bram Stoker-díjakat 1988-ban osztották ki az előző évben született munkákért. Maga a díj egy miniatűr, nyolc hüvelykes kísértetkastély, amelyet Harlan Ellison író és Steven Kirk szobrászművész tervezett, a HWA felkérésére. A kísértetház ajtaja nyitható, amely lehetővé teszi a nyertes nevét és a díjazott mű címét feltüntető rézplakett beszerelését.

A Bram Stoker-díjra esélyes minden olyan mű a horror műfajában, amely angol nyelven jelent meg. A díjat több kategóriában adják át, ezek száma az évek során többször is változott, a könyvipar és a horror műfaja aktuális helyzetének függvényében. 2011-ben tizenegy kategóriában osztottak Bram Stoker-díjat, 2012-ben szintén tizenegy kategóriában hirdettek győztest: regény, első regény, ifjúsági regény, képregény, hosszú fikció, rövid fikció, legjobb forgatókönyv, legjobb fikciógyűjtemény, legjobb antológia, legjobb nem fikciós mű és a legjobb verseskötet. Van továbbá három különkategória is: Ezüst Pöröly-díj, Richard Laymon elnöki díj és szaksajtó díja, emellett pedig alkalmanként osztanak életmű-díjat is olyan szerzők számára, akik műveikkel maradandót alkottak a horror műfajában.

A jelölés két fázisban zajlik: előbb a HWA összes tagja jelölhet műveket a különböző kategóriákban, szem előtt tartva a kategóriára vonatkozó jelölési ajánlásokat. A második lépésben a HWA aktív tagjai szűkítik le az egyes kategóriákon belül az első körben jelölt műveket, és kialakulnak a végső jelölési listák, amelyeken kategóriánként általában öt vagy hat jelölt szerepel. A győzteseket egy díjátadó gála keretében hirdetik ki, valamikor március–június időszakban. A 2011-es Bram Stoker-díjak díjátadó gálájára 2012. március 31-én került sor az Utah állambeli Salt Lake Cityben. És akkor lássuk a 25., jubileumi év győzteseit, kategóriánként:

  • legjobb regény: Joe McKinney Flesh Eaters
  • legjobb első regény: Allyson Bird Isis Unbound
  • legjobb ifjúsági regény: Nancy Holder The Screaming Season és Jonathan Maberry Dust and Decay
  • legjobb képregény: Alan Moore Neonomicon
  • legjobb hosszú fikció: Peter Straub The Ballad of Ballard and Sandrine
  • legjobb rövid fikció: Stephen King Herman Wouk Is Still Alive
  • legjobb forgatókönyv: Jessica Sharzer Afterbirth (American Horror Story, 12. epizód)
  • legjobb fikciógyűjtemény: Joyce Carol Oates The Corn Maiden and Other Nightmares
  • legjobb antológia: John Skipp (szerk.) Demons: Encounters with the Devil and his Minions, Fallen Angels and the Possessed
  • legjobb nem fikciós mű: Rocky Wood Stephen King: A Literary Companion
  • legjobb verseskötet: Linda Addison How to Recognize a Demon Has Become Your Friend
  • életmű-díj: Rick Hautala és Joe R. Lansdale
  • Ezüst Pöröly-díj: Guy Anthony DeMarco
  • Richard Laymon elnöki díj: Karen Lansdale
  • szaksajtó díja: Derrick Hussey (Hippocampus Press) és Roy Robbins (Bad Moon Books)

A díjátadó gála keretében egy különleges díjat is kiosztott a HWA, Bram Stoker családjának örököseivel és a Rosenbach Múzeum és Könyvtárral közös kezdeményezés keretében: az Évszázad Vámpírregénye-díjat (Vampire Novel of the Century Award). A győztest a Drakula-szakértő Leslie R. Klinger vezetésével működő zsűri választotta ki, és Jeremy Wagner finanszírozta. A hat jelölt közül a választás Richard Matheson Legenda vagyok (I Am Legend) című regényére esett.

A győztesek közül néhányan a magyar olvasóközönség előtt sem ismeretlenek. A legjobb ifjúsági regény kategóriában győztes Nancy Holdertől a Ciróka-maróka című romantikus regény – ami ugyan nem éppen vág össze a Bram Stoker-díj műfajával – olvasható magyar nyelven. A népszerű képregényíró Alan Mooretól Watchmen – Az Őrzők című, Dave Gibbons rajzaival készült háromrészes képregény jelent meg 2008–2009-ben a Cartaphilus Könyvkiadónál. Peter Straub és Stephen King a műfaj nagyjai közé tartoznak, mindkettőjüktől számos könyv megjelent magyarul, sőt közös könyvük is van: A Talizmán (Európa Könyvkiadó, 2007). Hasonlóképpen Joyce Carol Oates nevével is találkozhatott a magyar olvasóközönség, hiszen tőle is több, mint tíz könyv olvasható magyarul. Az életmű-díjjal kitüntetett Joe R. Landsalenek szintén megjelent magyarul néhány kötete, Rick Hautalanak egy elbeszéléskötetben jelent meg írása több más neves szerzővel közösen, míg Richard Matheson nagysikerű regénye, a Legenda vagyok a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg 2008-ban. Aki tehát a díjazott szerzők művein keresztül szeretne a műfajjal ismerkedni, az megteheti, a többi szerző esetében pedig reménykedhet, hogy előbb-utóbb ők is olvashatók lesznek magyar fordításban.


Vidd hírét!