100 éve történt a Titanic katasztrófája

Vidd hírét!
 
 

A White Star Line hajótársaság megbízásából 1907-ben három luxusgőzös megépítésébe fogtak, név szerint: Titanic, Gigantic és Olympic. A három hajót a transzatlanti forgalom dominálására, heti három út indítására tervezték. Mivel a gőzhajókat a konkurens hajótársaság Mauretania és Lusitania nevű óriásainak vetélytársául szánták, méreteiket és luxusszintjüket tekintve sem voltak elhanyagolhatóak. A Titanic megépítése pillanatában a legnagyobb luxus-óceánjáró volt: mintha nyolc darab tízemeletes panelházat tettek volna egymásra.

A tervek alapján az írországi Harland and Wolff hajógyárban építették meg a monstrumot, és 1911-ben bocsátották vízre. Első útjára 1912. április 10-én déli 12 órakor indult Southamptonból, fedélzetén 2207 utassal. Úticélja Cherbourg (Franciaország) és Queenstown (Írország) érintésével New York lett volna.

Lett volna… Mert mint tudjuk, a Titanic minden előzetes várakozások ellenére, elsüllyedt. 1912. április 14-én, vasárnap 23:40-kor a hajó jéghegynek ütközött, és április 15-én, hétfőn 02:20-kor, az ütközés után alig több mint két és fél órával kettétörve a tengerbe veszett. Csak 705-en élték túl a katasztrófát, a hajón utazók alig egyharmada.

A Titanic esetéről több írásbeli és filmes feldolgozás keletkezett. A továbbiakban néhány olyant említek meg, amelyek nekem felkeltették érdeklődésemet. A legismertebb filmfeldolgozás James Cameron Titanic című filmje, amely 11 Oscar díjat zsebelt be. A leghíresebb  és legismertebb könyvet Walter Lord írta A Night to Remember címmel, amelyet A Titanic pusztulása címmel magyarra is lefordítottak. A könyv eredetileg 1955-ben jelent meg, a hajó roncsainak 1985-ös felfedezése és Cameron 1997-es filmdrámája előtt. A szerző a végzetes éjszaka történetét több mint hatvan túlélő visszaemlékezése alapján írta meg. A felkutatott szemtanúk közül ma már senkivel sem lehetne beszélni, ezért a könyv a tragédia egyik legfontosabb krónikája.  Dékány András, az egyik kedvelt ifjúsági szerzőnk is írt ebben a témában, a regény címe S.O.S. Titanic és a népszerű Delfin-sorozatban jelent meg. Idén került a könyvesboltok polcaira dr. Balogh Tamás és Völgyi Péterné dr. Reich Márta A Titanic árnyékában című könyve dr. Lengyel Árpádról, a Carpathia magyar orvosáról, akinek meghatározó szerepe volt a Titanic utasainak megmentésében azon a végzetes éjszakán.

 

Érdekes még az is, hogy Morgan Robertson amerikai író 1898-ban, a Titanic katasztrófája előtt tizennégy évvel Hiábavalóság címmel regényt írt egy elsüllyeszthetetlennek hit csodahajóról, amely az Atlanti-óceánon jéghegynek ütközik és elsüllyed. Az utasok pusztulásának oka a regényben is ugyanaz, mint a valóságban: a mentőcsónak-hiány.


Vidd hírét!