Észak-európai díszvendégek a Könyvfesztiválon

Vidd hírét!
  •  
  •  

Pia Juul dán alkotó elsősorban verseivel és novelláival vált ismertté és elismertté. Hazájában az angol és az amerikai irodalom avatott fordítójaként is híres. A dán Íróiskola tanára, 2005 óta a Dán Akadémia tagja. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából a Halland meggyilkolása című regényét jelentette meg a Polar Kiadó. Ez a regény 2009-ben elnyerte a Danske Bank Irodalmi díját.


Pia Juullal április 20-án, pénteken lehet találkozni a könyvfesztiválon, két alkalommal is. Délelőtt az egyik külső helyszínen, az Európa Pont Millenárison a Közép-Európa kelet és nyugat, észak és dél között. Természeti és kulturális örökség kerekasztal-beszélgetés egyik meghívottjaként lesz jelen (moderátor: Csordás Gábor). Délután a Márai Sándor teremben rendezi meg a Polar Könyvek a Halland meggyilkolása bemutatóját. A rendezvényen részt vesz a szerző, Bogdán Ágnes fordító, Kertész Judit szerkesztő és Varga Vera tolmács. A könyvből részleteket olvas majd Für Anikó színművésznő.

A Halland meggyilkolása címe ellenére „nem egy szabályos krimi. Noha az első jelenet még így indul: a főhősnő élettársát egy reggel holtan találják a háza előtti téren. Ám a szokványos krimiszerű folytatás elmarad. Nincs bölcs nyomozó, aki lehetőleg a könyv legutolsó lapján lerántja a leplet a tettesről, s logikus magyarázatát adja minden addig felmerült rejtélynek. Itt a rejtélyek nem oldódnak meg, sőt egyre sokasodnak. Ha éppen gyanakodni akarunk, azt is lehet, vannak jelöltek, ám hamar kiderül, hogy voltaképpen ez esetben  nem ez az érdekes. A feszültség az öntörvényű főhősnő, Bess szokatlan cselekedeteiből, jelleméből fakad. Ahogy zűrzavaros napjait követjük, elénk tárul múltja, házassága, első férjéhez és lányához fűződő kapcsolata, valamint meggyilkolt élettársának titkos, párhuzamos „életei“. Rádöbbenünk, hogy a rendezettnek látszó élet felszíne alatt micsoda káosz kavargott.”  – olvashatjuk a könyv ajánlójában.

Leena Lehtolainen finn krimiíró, akinek első regénye 12 éves korában jelent meg. Azóta több mint húsz könyvet írt, ezeket 24 nyelvre fordították le és általában a finn sikerlisták élén landoltak. Számtalan elismerést kapott már az írónő, például 1997-ben és 1998-ban is a legjobb finn krimi díját. Művei közül legismertebb és legsikeresebb Maria Kallióról, a fiatal nyomozónőről szóló krimisorozat, amelynek bevezető kötetét jelentette meg az Animus Kiadó Az első gyilkosságom címmel. A regény ajánlójában ez áll: „Egy sziklának dőlve, a sekély vízben akadnak rá a fiatalemberre, aki társaival egy énekkari fellépésre készült a tóparti nyaralóban. Fején véres seb tátong. A házikó félreeső helyen fekszik, s idegen mozgását senki nem észlelte. Minden jel arra mutat, hogy gyilkosság történt, s a gyilkost a kóristák között kell keresni. Egy szövevényes, titkokkal és tagadásokkal teli világ tárul fel Maria Kallio, a pályakezdő nyomozónő előtt. A békésnek tűnő kórus háza táján valami nagyon nincs rendben. Egyre több bűncselekményre derül fény, miközben Maria a gyilkos nyomában jár.”

Leena Lehtolainennel április 21-én, szombaton találkozhatnak az olvasók. Délelőtt az Animus Kiadó szervezésében könyvbemutató és dedikálás lesz, melyen részt vesz a szerző és Bogár Edit fordító. Délután Skandináv krimik címmel beszélgetést szerveznek a skandináv krimik sikerének titkairól. A moderátor Kolozsi László kritikus, Leena Lehtolainen mellett jelen lesz Håkån Nesser svéd író, illetve a Lene Kaaberbøl – Agnete Friis dán szerzőpáros.

Sjón, eredeti nevén Sigurjón Birgir Sigurosson 1962-ben született Reykjavikban és ma is ott él és alkot. Rendkívül sokoldalú művész: költő, próza- és drámaíró, dalszövegszerző (együttműködött többek között Björkkel, a Lars von Triers rendezte Táncos a sötétben című film betétdalának szövegírójaként Oscarra és Goldeb Globe-ra is jelölték). A macskaróka című regénye, amelyet a Magvető Kiadó visz a könyvfesztiválra, 2005-ben elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját. A regényről az Olvasóteremben már írtunk, elolvasható itt.

Sjónnal szintén április 20-án, pénteken találkozhatnak majd az érdeklődők. Délelőtt a Szembenézni a jelennel, kiegyezni a múlttal: kollektív emlékezés témájú beszélgetésen vesz részt, moderátor Kúnos László. Délután pedig A macskaróka bemutatóját szervezi meg a Magvető, a végén dedikálással. Jelen lesz a szerzőn kívül Kemény Lili költő és Szegő János szerkesztő.


Vidd hírét!
  •  
  •