További északi vendégek a fesztiválon

Vidd hírét!
 
 

Kjell Askildsent a norvég irodalom világszerte elismert alkotóját a minimalista próza nagymestereként tartják számon, jóllehet ő maga nem szereti ezt a besorolást: egyszerűen realista írónak tartja magát. Askildsen 1929-ben született Mandalban, s 1953-ban debütált egy novelláskötettel. Az ötvenes évek Norvégiájában ellenérzéssel fogadták a szókimondó, erotikától sem mentes elbeszéléseket; szülővárosának könyvtárában még a tiltott könyvek listájára is felkerült. Az ezt követő három évtized alatt öt regényt írt, melyeken Beckett és Kafka hatása érződik, valamint a hetvenes évek északi irodalmára általában is jellemző politikai érdeklődés és baloldali szemléletmód. 1982-ben jelentkezett újból novelláskötettel. Az áttörést az 1983-ban megjelent Thomas F utolsó feljegyzései a nagyközönség számára hozta meg; megkapta érte a Norvég Kritikusok Díját, 2006-ban pedig a Dagbladet című újság által kinevezett zsűri ezt a könyvet szavazta meg az elmúlt huszonöt év legjobb norvég prózakötetének.

Kjell Askildsen Norvégiából (fotó: Dagbladet.no / Henning Lillegård)

Askildsen érett műveiben soha egyetlen fölösleges mondat nem hangzik el: a sejtetés, a fekete humor, a letisztult párbeszédek, a jelzőktől mentes nyelv módszerének sajátos vonásai. Írásaiban gyakran foglalkoztatja a magány, a félelem, az emberi kapcsolatok, vagy éppen ezek hiánya, de humora, finom iróniája és a szó klasszikus értelmében vett humanizmusa révén mégsem válik pesszimistává. Számos díjat elnyert (Aschehougprisen, Doblougprisen, Brages hederspris stb.), az utóbbi években a legfontosabb kitüntetése a Svéd Akadémia 2009-es Északi Nagydíja. Ugyanabban az évben Nobel-díjra is jelölték.

Műveit több mint húsz nyelvre lefordították. Magyarul A thesszaloniki kutyák címmel jelent meg kötete 2004-ben, a Noran Kiadónál. A most megjelent, Úgy, mint azelőtt című kötet válogatás a szerző kisprózai életművéből, az Európa Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot.

Askildsennel a következő programok keretében találkozhatunk a Könyvfesztivál ideje alatt:

► Április 21., szombat – 11:00 órától az Osztovits Levente teremben vesz részt az Európa Matinén.

► Április 21., szombat – 15:00 órától az Európa Könyvkiadó standján (15-ös stand) dedikál.

Jostein Gaarder világhírű norvég regényíró. Miután lediplomázott az Oslói Egyetemen, középiskolai tanárként, majd 1981-től a Fanai Népfőiskola filozófiatanáraként tevékenykedett. Nemzetközi áttörését a Sofie világa 1991-es megjelenése hozta meg. Azóta minden idejét az írásnak szenteli, és a társadalmi- és filozófiai eszmecserék aktív résztvevője. Gaarder jellemző stílusjegye az elbeszélő síkok ötvözése, illetve az élet nagy rejtélyei iránti mesterkéletlen érdeklődés. Széles körben ismert történeteket is újragondol – például Szent Ágoston ifjú éveit a Vita Brevis lapjain –, amelyeket azután kreatívan át is értékel. Első számú bestsellere, a Sofie világa 54 különböző nyelven látott már napvilágot, és példányszáma elérte a 30 milliót. Film, valamint számítógépes és társasjáték is készült belőle, 1995-ben pedig e könyvből adták el a legtöbb példányt a világon.

Jostein Gaarder Norvégiából (fotó: Dagbladet.no / Lars Eivind Bones)

Gaarder a környezetvédelem és az emberi jogok területén is gyakorta felszólal. 1997-ben feleségével, Siri Danneviggel megalapította a Sofie-díjat, amelyet évente ítélnek oda olyan személyeknek, akiknek kiemelkedő a munkássága e területeken. Jostein Gaardert 2005-ben lovaggá ütötték, s ugyanebben az évben a Dublini Egyetem (Trinity College) is díszdoktorai közé fogadta. Elbeszélései és regényei eddig tucatnyi kötetben jelentek meg, de filozófiai és vallási témájú szakkönyvek szerzőjeként is igen termékeny. Több mint 10 norvég és nemzetközi díj és kritikai elismerés birtokosa.

Magyarul a Sophie világa, A történetárus és a Tükör által homályosan jelent meg eddig tőle, s a könyvfesztiválra a Sofie világa – Regény a filozófia történetéről című kötete új köntösbe ismét a polcokra került – ezúttal a Noran Libro Kiadó gondozásában.

Gaarderrel az alábbi helyszíneken találkozhatunk a fesztivál alatt:

►  Április 20, péntek – 10:00 órától részt vesz az Európai Írótalálkozón a Lövőház u. 35. szám alatt.

►  Április 20, péntek – 14:00 órától a Szabó Magda teremben vesz részt a Kossuth Kiadó újdonságainak bemutatóján.

►  Április 20, péntek – 14:15-től az ELTE Skandináv Tanszékén a Norvég Fordítói Konferencia keretén belül Domsa Zsófi beszélget az íróval angol nyelven.

►  Április 21, szombat – 15:00 órától a Sofie világa című kötetét dedikálja a Noran Libro Kiadó standján (16-os stand).

►  Április 22, vasárnap – 11:00 órától a Sofie világa című kötetét dedikálja a 2-es standon.

Agneta Pleijel 1940-ben született Stockholmban. Néprajzot, filozófiát és irodalomtörténetet tanult. Irodalmi pályáját kritikusként kezdte, a hetvenes években szerkesztőként, rovatvezetőként dolgozott. Ekkor kezdett színjátékokat is írni. Írói életműve felöleli a vers, dráma, forgatókönyv és regény műfaját. Első verseskötete 1981-ben jelent meg, hat évvel később az első regényével is bemutatkozott. Az öt generáción átívelő, Svédországból és Holland Kelet-Indiából származó emberek történetét feldolgozó Wind Spejare önéletrajzi adatokat is tartalmazott. Irodalmi munkásságán kívül egyetemi tanárként és kultúrpolitikusként is fontos szerepet játszott Svédországban. Számos irodalmi díjjal tüntették ki, Lord Sohamár című regényéért az Északi Tanács „Kis Nobelnek” is nevezett irodalmi díjára jelölték.

Agneta Pleijel Svédországból (fotó: Leif Hansen)

Magyarul korábban megjelent már tőle az Egy tél Stockholmban című regénye, amelyben egy jellegzetesen mai női sors bontakozik ki az olvasók előtt. A Lord Sohamárt 2000-ben írta, magyarul a L’Harmattan Kiadó gondozásában jelenik meg.

Agneta Pleijelt a Könyvfesztivál idején az alábbi helyszíneken keressétek:

►  Április 20., péntek – 12:00 órától részt vesz az Európai Írótalálkozón a Lövőház u. 35. szám alatt.

►  Április 21., szombat – 10:00 órától a Lord Sohamár c. kötetének bemutatóján találkozhatunk vele a 2-es standon.

►  Április 22., vasárnap – 11:00 órától az Osztovits Levente teremben találkozhatunk vele a L’Harmattan Matinén.

Forrás: a fesztivál hivatalos honlapja + wikipédia


Vidd hírét!