A fesztivál díszvendége: Claudio Magris

Vidd hírét!
  •  
  •  

Claudio Magris az észak-olaszországi Triesztben született 1939-ben. Germanista, irodalomtörténész és esszéista, vezető olasz értelmiségi, az élő olasz irodalom egyik legnagyobb alakja. A torinói egyetem német szakán szerzett diplomát 1962-ben, majd 1970 és 1978 között ugyanitt tanított. 1978-tól szülővárosa egyetemének lett a tanára, miközben a Corriere della Sera-ban is folyamatosan publikált.


Első munkájával, A Habsburg-mítosz a modern osztrák irodalomban című művével 1963-ban jelentkezett, mindössze 24 évesen, és ezzel nem csupán az irodalomtudományban és az esszéirodalomban vívott ki magának egy csapásra igen előkelő helyet, hanem úgyszólván műfajt – a közép-európai kultúrkör tudományosan feddhetetlen és precíz, mégis mind személyesebb hangvételbe hajló tárgyalásának műfaját – és ezzel egyfajta új, a kultúra más területeire, sőt a politikába is továbbsugárzó „Mitteleuropa”-diskurzust is teremtett. Műveiben kiemelten foglalkozik Németországgal, Közép-Európával és Olaszországgal. Duna című könyve – melyet ő maga következetesen regénynek nevez – ennek a gondolatkörnek a nagyszabású művészi összefoglalása, mely egyúttal a világhírt is meghozta a számára. Fő művének is ezt tekintik. Kisvilágok című esszékötetével 1997-ben elnyerte a legrangosabb olasz irodalmi díjat, a Premio Stregát. 1994 és 1996 között – mint a „Magris-lista” vezetője – az Olasz Köztársaság parlamentjének szenátoraként is tevékenykedett. 1998-ben megkapta az Olasz Kuturálisés Művészeti Érdemrend aranyfokozatát, 2001-ben Erasmus-díjat kapott, ugyanebben az évben neki ítélték oda Olaszország Érdemkeresztjét. 2004-ben az Asztúria Hercege-díjjal tüntették ki, 2006-ban az osztrák Állami díj az európai irodalomért elnevezésű kitüntetéssel jutalmazták. A 2009-es Frankfurti Könyvvásár alkalmából ő vehette át a német könyvszakma Békedíját. Az utóbbi években többször is előkelő helyen emlegették a Nobel-díjjelöltek sorában.

Claudio Magris több ízben – többek között 2002-ben, Olaszország könyvfesztivál-díszvendégségének idején is – járt már Magyarországon. A héten a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kiemelt díszvendégeként van jelen a fővárosban, és dedikálja könyveit. Az Duna című esszéregénye legutóbb 2011-ben jelent meg az Európa Kiadónál, az Egy másik tenger pedig éppen most, a fesztiválra bújt új köntösbe. A Libri Kiadónál a Kisvilágok és a Hangok jelentek meg a fesztiválra, és az Európa Kiadó még idénre tervezi az A Habsburg-mítosz a modern osztrák irodalomban című munkája teljes kiadását.

Claudio Magrisszal az alábbi helyszíneken találkozhatunk a fesztivál ideje alatt:

► Április 19, csütörtök – 16:00 és 17:00 óra között a Teátrumban vesz részt egy pódiumbeszélgetésen Esterházy Péterrel.
► Április 19, csütörtök – 17:00 óra után szintén a Teátrumban veszi át a Budapest Nagydíjat.
► Április 19, csütörtök – 18:00 órakor a Millenáris B épületének Galériájában részt vesz az Ellenvetések 1950-2011 című kiállítás megnyitóján.
► Április 19, csütörtök – 18:20-tól kezdődően a Libri Könyvkiadó standján (12 stand) dedikál.
► Április 20, péntek – 10:00 órától részt vesz az Európai Írótalálkozón a Lövőház u. 35. szám alatt.
► Április 20, péntek – 11:00 órától sajtótéjékoztatót tart az Osztovits Levente teremben a sajtó képviselőinek.
► Április 20, péntek – 18:00 órától az Európa Könyvkiadó standján (15 stand) dedikál.
► Április 21, szombat – 11:00 órától az Osztovits Levente teremben vesz részt az Európa Matinén.

Forrás: a fesztivál hivatalos honlapja + wikipédia


Vidd hírét!
  •  
  •